Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Γκαμπριέλε Τσίμερ: Ο Βενιζέλος ευθύνεται για την παραποίηση όσων είπα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γκαμπριέλε Τσίμερ: Ο Βενιζέλος ευθύνεται για την παραποίηση όσων είπα

Αποστομωτική απάντηση στην παραποίηση των δηλώσεών της από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και την εφημερίδα "Τα Νέα" δίνει η Γκαμπριέλε Τσίμερ, πρόεδρος της Ευρωομάδας της GUE/NGL (Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς / Βόρειας Πράσινης Αριστεράς) και στέλεχος του γερμανικού ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος Die Linke, αποκαλύπτοντας το παρασκήνιο της περιβόητης συζήτησης στη διάρκεια της διάσκεψης των προέδρων του ευρωπαϊκού και ελληνικού Κοινοβουλίου, στην οποία υποτίθεται ότι συνιστούσε στους Έλληνες να κάνουν τα "μνημονιακά" μαθήματά τους.

Η Γκαμπριέλε Τσίμερ επαναλαμβάνει συνοπτικά τις θέσεις της Die Linke και της ευρωομάδας GUE/NGL, οι οποίες φυσικά είναι ταυτόσημες και με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια και φυσικά αντιδιαμετρικές με αυτές της γερμανικής κυβέρνησης, την οποία ενστερνίζονται τα αδερφά τους κόμματα στην Ελλάδα, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. Τη συναντήσαμε ένα πρωί στη Βουλή, όπου συζητήσαμε μεταξύ άλλων για τους στόχους της Αριστεράς στις ευρωεκλογές αλλά και για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ


* Δεν είναι πρώτη φορά που καταγγέλλεται παραποίηση δηλώσεων στην Ελλάδα. Η "μονταζιέρα" δουλεύει πολύ καλά από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με την επικούρηση των κυρίαρχων ΜΜΕ. Πώς το σχολιάζετε;

Πραγματικά, μου έκανε εντύπωση το ότι αντιστράφηκαν εντελώς τα όσα δήλωσα και ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι πως για όλο αυτό ευθύνεται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Φαίνεται σαν να εναντιώνομαι στα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Κάθε άλλο. Αυτά που παρουσιάστηκαν ως λεγόμενά μου δεν είναι τίποτε άλλο πέρα ψεύδη και ανυπόστατες πληροφορίες, ενώ δεν λείπουν και οι περιγραφές του "ύφους" μου την ώρα που δεν βρισκόταν κανένας δημοσιογράφος στην αίθουσα και χωρίς να έχει επικοινωνήσει κανείς μαζί μου για να επαληθεύσει.

Αντίθετα, όπως είπα και στην ομιλία μου με τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, κριτίκαρα την ελληνική κυβέρνηση ότι ωραιοποιεί την κατάσταση στην οικονομία και την κοινωνία. Μίλησα για επιτροπή χρέους, που θα αξιολογήσει τη νομιμότητα του ελληνικού χρέους. Έτσι, θα μειωθεί αρχικά το χρέος. Είπα, όπως και λέω και σε σας τώρα, ότι είναι αναγκαίος ο λογιστικός έλεγχος του χρέους, ώστε να αποσαφηνιστεί το ανήθικο και παράνομο σκέλος του, που δεν πρέπει να αποπληρωθεί. Άλλωστε, παραβρέθηκα σε μία επίσημη εκδήλωση του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ε.Ε. Θα ήταν ένα πραγματικά κάκιστο παράδειγμα αν κάτι τέτοιο σηματοδοτούσε την επόμενη προεδρία της Ε.Ε. Σαφώς αντιλαμβάνομαι το όποιο άγχος του κυρίου Βενιζέλου για το μέλλον της παράταξής του.


* Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ανάμεσα στους στόχους της προεδρίας τον περιορισμό της μετανάστευσης, την ανάπτυξη της θαλάσσιας πολιτικής, περιλαμβάνοντας και διάφορες "εξυπηρετήσεις" στον εφοπλισμό, ενώ την ίδια ώρα "διαφοροποιείται" ελαφρώς από τις θέσεις της τρόικας. Μπορούν να συνυπάρξουν όλα αυτά;

Είναι πολύ αντιπαραγωγική μια τέτοια θέση από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι επιτακτική ανάγκη να αναδιαμορφωθεί η πολιτική ασύλου και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στο πλαίσιο της E.E. Πρώτον, δεν μπορούμε να κάνουμε την Ευρώπη οχυρό. Ως Ανατολικογερμανίδα, γνωρίζω καλά ότι τα όποια φράγματα δεν θα παρεμποδίσουν ανθρώπους να τα περάσουν. Σαφώς κι αναγνωρίζουμε ότι το βάρος της υποδοχής μεταναστών δεν πρέπει να το σηκώνουν μόνο οι χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορά της. Ζητάμε, λοιπόν, από την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη της να πάρουν μέρος της ευθύνης, να τη μοιραστούν. Μια τέτοια πολιτική μετανάστευσης και ασύλου δεν θα πρέπει να καθορίζεται από την αγορά και τις ανάγκες της. Η Ε.Ε. αυτή τη στιγμή θέλει να επιτρέπει τη μετανάστευση όταν οι μετανάστες είναι απαραίτητοι για να καλύψουν θέσεις εργασίας για το οικονομικό της όφελος. Αν αυτοί δεν προορίζονται για εργάτες, ή δεν εργάζονται πια, ή δεν είναι πια απαραίτητοι, θέλουν να τους απελαύνουν. Τώρα όμως, άνθρωποι που βρίσκονται σε έκτακτη κατάσταση, αν δεν έχουν τη δυνατότητα να εισέλθουν τυπικά στη χώρα, τότε προφανώς και δικαίως θα διεκδικήσουν να το κάνουν παράτυπα.


* Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι της Αριστεράς στις ευρωεκλογές;

Kατ' αρχάς εμείς, ως Αριστερά, δεν θέλουμε αυτήν την Ε.Ε. Θέλουμε μία κοινωνικά δίκαιη, αλληλέγγυη και δημοκρατική Ε.Ε. Να σταματήσει άμεσα αυτή η πολιτική λιτότητας και να υπάρξει το δικαίωμα καθενός και καθεμίας να ζει με αξιοπρέπεια. Θέλουμε να σταματήσει πια η Ε.Ε. να υποστηρίζει τα δικαιώματα του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τους ανθρώπους.


* Πώς κρίνετε τον σχηματισμό κυβέρνησης στη Γερμανία; Θεωρείτε ότι οι μικρές διαφοροποιήσεις των σοσιαλιστών, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι ουσιαστικές;

Τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Θα πρέπει να επικυρωθεί η απόφαση σε κάποιο συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD). Όπως και να 'χει, διαφαίνεται ότι όποιο και να 'ναι το αποτέλεσμα δεν θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στην πολιτική που ασκεί η Μέρκελ, ούτε θα υπάρχει κάποια ρήξη. Ήδη το SPD είχε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων απεμπολήσει το δικαίωμα να εγείρει θέμα ευρωομολόγου. Ούτως ή άλλως, είχε αποκλειστεί η πιθανότητα να θέσει η νέα κυβέρνηση ζήτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για απευθείας δανειοδότηση των υπερχρεωμένων χωρών. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν επιθυμεί τον "μεγάλο συνασπισμό" ούτε στη Γερμανία, ούτε στην υπόλοιπη Ε.Ε. Θεωρούμε πως στόχος είναι η συνταγή της λιτότητας υπογεγραμμένη από τη Γερμανία να επιβληθεί σε όλες τις χώρες.

Και η νέα κυβέρνηση θα επιμείνει στις περικοπές στο κοινωνικό κράτος, στην Υγεία και στην Παιδεία. Επίσης, δεν θα υπαναχωρήσει όσον αφορά τις αξιώσεις για ιδιωτικοποίηση του κρατικού πλούτου και δεν θα ζητήσει και ποτέ να κληθούν οι υπεύθυνοι για αυτήν την κρίση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Υπό τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το τίμημα είναι οι λαοί, οι ίδιοι που πλήρωναν και μέχρι τώρα.


* Ο ευρωσκεπτικισμός έχει θέση στην Αριστερά; Τα προβλήματα και το δημοκρατικό έλλειμμα στην Ευρώπη δικαιολογούν τέτοιες στάσεις;

Πολλοί άνθρωποι αντιλαμβάνονται την Ε.Ε. ως όχημα για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, νιώθουν ότι αυτή τη στιγμή καταργούνται όλες οι κατακτήσεις τους. Έχουν πολλές φορές την αίσθηση ότι οι κυβερνήσεις τους έχουν δεμένα τα χέρια και είναι αναγκασμένες να εφαρμόζουν τα όσα επιβάλλει η Ε.Ε., ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Ουσιαστικά οι επικεφαλής των κρατών - μελών και των κυβερνήσεων είναι εκείνοι που επιβάλλουν τι συμβαίνει στην Ε.Ε. Οπότε ερχόμαστε εμείς με μία εναλλακτική πρόταση, ζητώντας να μπουν οι άνθρωποι στο επίκεντρο με τις ανάγκες και τις στοχεύσεις τους. Γι' αυτούς τους λόγους δεν θέλουμε να αφήσουμε στις κυβερνήσεις που απομακρύνουν τους ανθρώπους από το κοινό εγχείρημα που λέγεται Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεχίσουν να δημιουργούν συνεχώς νέες αντιπαραθέσεις, να χαλάνε το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Δεν πρέπει και δεν μπορούμε ως Αριστερά να φέρνουμε σε αντιπαράθεση τον Έλληνα με τον Γερμανό πολίτη. Τέτοιες θέσεις δεν έχουν θέση στην Αριστερά.

(Διερμηνεία, Ζαμπίνα Ε. Σαρτζετάκη)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL