Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΛΕΞΗΣ ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ

Κλιματική κρίση vs πολιτιστική κληρονομιά

"Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε την κλιματική κρίση να εξαφανίσει τα θεμέλια του πολιτισμού μας", ήταν το μήνυμα του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Γεωργούλη προς την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, όπου ανέδειξε και την περίπτωση της Ελλάδας. "Η Ελλάδα, η χώρα από την οποία κατάγομαι, είναι μία χώρα με μεγάλο πολιτιστικό πλούτο και πληθώρα αρχαιολογικών τόπων που συνδράμει σημαντικά στην παγκόσμια πολιτιστική μας κληρονομιά. Δυστυχώς όμως, θρηνεί πολλές απώλειες", τόνισε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για την "Ανταπόκριση της Ε.Ε. σε ακραία καιρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους: Πώς μπορούν να προστατευτούν οι ευρωπαϊκές αστικές περιοχές και η πολιτιστική τους κληρονομιά", επισήμανε ότι ιώνουμε μια σοβαρή κλιματική κρίση, φυσικές καταστροφές του παρελθόντος έχουν δείξει την επικινδυνότητα αυτής της κρίσης, αφανίζοντας σημαντικά κομμάτια της Ιστορίας μας και της μνήμης μας". "Το πρόσφατο παράδειγμα της Βενετίας μάς αποδεικνύει πως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κλείσουμε τα μάτια μας σε τέτοιες απειλές. Ανάλογες απειλές δέχονται, ενδεικτικά να αναφέρω, η Κέρκυρα, η Δήλος και η Ρόδος. Θα ήταν αδικαιολόγητο λοιπόν, έως και εγκληματικό να τις περιμένουμε ως τέτοια παραδείγματα", διεμήνυσε ο Αλ. Γεωργούλης.

Το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ως ένα από τα σχολεία-πρέσβης του Ε/Κ, που πραγματοποιεί πληθώρα δραστηριοτήτων σχετικά με θέματα που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μαζί τους συναντήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Γεωργούλης

Δημήτρης Παπαδημούλης

Μπροστά σε νέα οικονομική κρίση

“Δεν έχουμε απλώς μια επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης της Ε.Ε., αλλά τον κίνδυνο μιας νέας οικονομικής κρίσης”, διεμήνυσε εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ε/Κ. Ο Δημ. Παπαδημούλης επισήμανε για ακόμη μια φορά “την εμβάθυνση της Ένωσης και της νομισματικής ένωσης” και επέμεινε στο θέμα που από την προηγούμενη θητεία του “σηκώνει” εμφατικά: την ολοκλήρωση του τρίτου πυλώνα, δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS).

“Έχω κουραστεί χρόνια να ακούω εκπροσώπους διάφορων πολιτικών ομάδων να αρνούνται αυτό που προτείνει η Κομισιόν, το στηρίζει και η ΕΚΤ, και αν δεν ολοκληρωθεί, δεν θα έχουμε τραπεζική ενοποίηση. Αυτό είναι η παράλληλη πορεία της μείωσης και της αμοιβαιοποίησης των ρίσκων, με την εφαρμογή του EDIS”, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Με τον αντιπρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος στην Ιταλία Αντρέα Ορλάντο, τον επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος της Ιταλίας στο Ευρωκοινοβούλιο Μπράντο Μπενιφέι και τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Τζιάκομο Φιλιμπέκ, συναντήθηκε ο Δημ. Παπαδημούλης. Ο ίδιος τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα και την Τουρκία, και αντάλλαξαν προσκλήσεις για τη συμμετοχή κορυφαίων εκπροσώπων των δύο κομμάτων στο συνέδριο που θα διοργανώσει το Δημοκρατικό Κόμμα στα τέλη Ιανουαρίου, όσο και για το συνέδριο της Αθήνας, για την αποτίμηση της εμπειρίας για τις δυνάμεις της κυβερνώσας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020.

“Η μεσαία τάξη θα τιμωρήσει τον Κ. Μητσοτάκη”

"Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πέσει από την οικονομία, θα τον τιμωρήσει η μεσαία τάξη", τόνιζε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης - εκτίμηση την οποία επανέλαβε την επόμενη ημέρα και στην τηλεόραση του AΝΤ1. Επισήμανε ότι "οκτώ στους δέκα από όσους πήραν πέρυσι το κοινωνικό μέρισμα πέρυσι, φέτος θα πάρουν τις ευχές και τα χρόνια πολλά του κ. Μητσοτάκη, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ”, εφόσον η κυβέρνηση της Ν.Δ. “προχωρά στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για περιουσίες πάνω από 1 εκατ. ευρώ, μειώνει τον ΦΠΑ επί των κερδών των μεγάλων επιχειρήσεων, δίνει 'δώρο' στους καναλάρχες, και τους ιδιοκτήτες των ΠΑΕ μειώνοντας τον φόρο στα ακριβά συμβόλαια”. “Το 80% των φοροελαφρύνσεων θα πάει σε 6.000 επιχειρήσεις, που εκπροσωπούν το 2,5% του ελληνικού ΑΕΠ”, υπογράμμισε.

Πόντιος Πιλάτος η ΕΚΤ

Το 'μπαλάκι' στις ελληνικές αρχές πετά η ΕΚΤ σχετικά με τις πρόσφατες μεγάλες αυξήσεις στις προμήθειες των ελληνικών τραπεζών, όπως προκύπτει από απάντηση του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου Αντρέα Ένρια σε σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι η ΕΚΤ διατηρεί "στάση Πόντιου Πιλάτου", αφού ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου επιβεβαιώνει πως "η ΕΚΤ έχει ενημερωθεί για τις νέες προμήθειες, συμπεριλαμβανομένων των χρεώσεων για ορισμένες συναλλαγές, καθώς και για εκτυπώσεις εντύπων κίνησης λογαριασμού σε ΑΤΜ και άλλες χρεώσεις σε σχέση με τη χρήση καρτών δηλώνοντας, όμως, πως "είναι ευθύνη των διοικήσεων των τραπεζών να αποφασίσουν ποιες στρατηγικές οδούς πρέπει να ακολουθήσουν, ούτως ώστε να δημιουργήσουν διατηρήσιμα κέρδη". Όσον αφορά στη λήψη μέτρων μείωσης της επιβάρυνσης των τραπεζικών πελατών, επισημαίνει πως "δεν εμπίπτει στο πεδίο της εντολής προληπτικής εποπτείας που έχει ανατεθεί στην τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ" και "πετάει το μπαλάκι" στις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Πέτρος Κόκκαλης: Μηχανισμός άμεσης αντίδρασης στα περιβαλλοντικά εγκλήματα

“Οι κλιματικοί αγωνιστές θα αυξάνονται όσο βαίνουν μειούμενοι οι φυσικοί πόροι. Στόχος είναι η προστασία της δυνατότητας του ανθρώπου να ζει πάνω στον πλανήτη", δήλωσε ο Πέτρος Κόκκαλης, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτικής Συμμαχίας και εκπρόσωπος της κίνησης “Κόσμος”, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μάλιστα, πρότεινε τη δημιουργία μηχανισμών υποστήριξης, για παροχή νομικής βοήθειας κι έναν μηχανισμό άμεσης αντίδρασης στα περιβαλλοντικά εγκλήματα.

Υπενθυμίζεται πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλε ηχηρό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη, ψηφιζοντας με 429 ψήφους υπέρ, 225 ψήφους κατά και 19 αποχές, την ανακήρυξη της κλιματικής έκτακτης ανάγκης. Οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την Κομισιόν να διασφαλίσει ότι όλες οι σχετικές νομοθετικές προτάσεις και ο προϋπολογισμός είναι σε πλήρη συμφωνία με τον στόχο του περιορισμού της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου. Το ψήφισμα ήρθε λίγες ημέρες πριν τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα («COP25»), στην οποία συμμετείχε και ο Π. Κόκκαλης.

Σε ξεχωριστό ψήφισμα, το Ε/Κ προτρέπει την Ε.Ε. να υποβάλει τη στρατηγική της για την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή το συντομότερο δυνατόν και το αργότερο έως το 2050. Οι ευρωβουλευτές καλούν επίσης την εκλεγείσα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμπεριλάβει στόχο μείωσης κατά 55% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030 στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.

Σε workshop με θέμα «Farm to Fork» στο Ευρωκοινοβούλιο συμμετείχε ο Πέτρος Κόκκαλης, συζητώντας για πολλά θέματα του αγροδιατροφικού τομέα, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς και το European Green Deal. Βασικοί ομιλητές ήταν η Μυρτώ Αρβανίτη από την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, η Sabine Pelsser από την αρμόδια επιτροπή του Ε/Κ και η Ksenija Simovic από τους COPA COGECA.

Θα λάβει μέτρα η Κομισιόν για την αστυνομική βία;

Τις ανησυχητικές εικόνες εκτεταμένης αστυνομικής βίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μετά την πορεία της 6ης Δεκεμβρίου -στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου-, έφερα ενώπιον της Κομισιόν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης. Μάλιστα, ζητούν να μάθουν από την Κομισιόν “αν θα εξετάσει την κατάσταση στην Ελλάδα και αν θα λάβει μέτρα βάσει των πορισμάτων της”.

Όπως περιγράφουν στο κείμενο της ερώτησής τους στην Κομισιόν: “Σε μια περίοδο όπου οι καταγγελίες των πολιτών για ραγδαία αύξηση της αστυνομικής βίας πληθαίνουν διαρκώς, τα στιγμιότυπα ακραίας και αδικαιολόγητης άσκησης βίας δημιουργούν έντονο προβληματισμό. Περιστατικό με επτά προσαγωγές στη Θεσσαλονίκη για μπαλόνια αλληλεγγύης, καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κραυγές από αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, καθώς και δεκάδες μαρτυρίες για άγρια καταστολή, αδιάκριτο ξυλοδαρμό και εξευτελισμό προσαχθέντων να κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου και από την άλλη ο αρμόδιος υπουργός να υποστηρίζει πως ‘η Αστυνομία και η κυβέρνηση σέβονται τη νομιμότητα’”.

Κώστας Αρβανίτης

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέφει την εργοδοτική αυθαιρεσία

Στο πλευρό των εργαζομένων της Τράπεζας Πειραιώς τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Αρβανίτης, σε συνέχεια των εκδικητικών απολύσεων που υπέστησαν. Περιγράφοντας το ιστορικό της υπόθεσης αναφέρει χαρακτηριστικά: “Λίγο πριν εκπνεύσει ο Ιούλιος, ΟΤΟΕ και Τράπεζα Πειραιώς συνομολογούν μια ‘συμφωνία - σταθμό’, όπως τη χαρακτηρίζει το συνδικάτο, με την οποία ‘διασφαλίζονται απασχόληση και δικαιώματα των εργαζομένων στα κόκκινα δάνεια’. Η συμφωνία σαφώς προβλέπει πως ‘οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρεία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της, στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού’. Λίγους μήνες μετά, η Τράπεζα απολύει εκδικητικά 24 εργαζόμενους της, οι οποίοι αρνήθηκαν να μεταφερθούν στη νέα εταιρεία!”.

Ο Κ. Αρβανίτης διερωτάται, μάλιστα, “τι μεσολάβησε και από τους θερινούς πανηγυρισμούς φτάσαμε στην ωμή παραβίαση, από την τράπεζα, της συμφωνίας που η ίδια είχε υπογράψει”.

“Η απάντηση -δυστυχώς- εύκολη: Μεσολάβησε η νέα ‘κανονικότητα’ της δεξιάς κυβέρνησης Μητσοτάκη, που κάνει τα στραβά μάτια μπροστά στην εξόφθαλμη εργοδοτική αυθαιρεσία της τράπεζας! Η δεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη τρέφει το τέρας της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, αυτή είναι πραγματικά υπόλογη απέναντι στους εργαζόμενους”, τονίζει ο ίδιος.

Στέλιος Κούλογλου

Στικάκι στη Λαγκάρντ

Το αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης “La Stretegia” για το σκάνδαλο Novartis έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Στέλιος Κούλογλου στην επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μετά τις δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε ούτε καν ιατρικό σκάνδαλο Novartis στην Ελλάδα...

Στην επιστολή που συνοδεύει το «στικάκι» με το ντοκιμαντέρ, ο Στέλιος Κούλογλου θυμίζει την περιβόητη «λίστα Λαγκάρντ», που η τελευταία είχε παραδώσει σε Έλληνες υπουργούς το 2010, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση. Σε πρόσφατες δηλώσεις του, μάλιστα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να αποκαλυφθεί η αλήθεια, κάνοντας λόγο για συντριπτικά στοιχεία σε ό,τι αφορά το σύστημα διαφθοράς που είχε στήσει η Novartis.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Στ. Κούλογλου έχει ασχοληθεί επισταμένα στο Ευρωκοινοβούλιο με τις υποθέσεις διαφθοράς, καθώς βρίσκεται στην ηγεσία μιας διακομματικής επιτροπής που έχει σχηματιστεί για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ενώ με διάφορες δράσεις και πρωτοβουλίες έχει υποστηρίξει τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος.

Έλενα Κουντουρά

Μέτρα κατά του brain drain

Tη στήριξη της Ελλάδας με νέα μέτρα αντιμετώπισης της δημογραφικής απειλής και του φαινομένου της φυγής των νέων στο εξωτερικό (brain drain) ζήτησε από την Κομισιόν η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά, υπογραμμίζοντας τα κρίσιμα ζητήματα που συνδέονται με το ζήτημα, και τα οποία έχουν λάβει εκρηκτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια -λόγω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που βίωσε η χώρα, της φτώχειας, της ανεργίας, και της εργασιακής αβεβαιότητας- και προβλέπεται να επιδεινωθούν.

“Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνικού Κοινοβουλίου, ο πληθυσμός της Ελλάδας εκτιμάται ότι το 2050 θα μειωθεί κατά 2,4 εκατομμύρια. Ήδη στην Ελλάδα οι θάνατοι ξεπέρασαν τις γεννήσεις για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, η μέση ηλικία του πληθυσμού αυξάνεται και ο ενεργός πληθυσμός φθίνει συνεχώς. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, όχι μόνον δεν πρόκειται να ανακοπεί η γήρανση, αλλά ο ρυθμός της αναμένεται να επιταχυνθεί μέχρι το 2050”, επισήμανε η Ελ. Κουντουρά.

Σημαντικά θέματα για την υγεία των γυναικών αλλά και ζητήματα ισότητας φύλων στον τομέα της υγείας αναδείχτηκαν σε εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, την οποία διοργάνωσε η Έλενα Κουντουρά. "Το κρίσιμο ζήτημα της υγείας των γυναικών στην Ευρώπη άπτεται των αρμοδιοτήτων της Ε.Ε.", σύμφωνα με την ίδια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωβουλευτής συμβάλλει με τις δράσεις της ώστε να δοθεί τέλος στη βία εναντίον των γυναικών. Σχετικό ψήφισμα υιοθετήθηκε πρόσφατα, όπου οι ευρωβουλευτές καλούν την Ε.Ε. και τα κράτη - μέλη να προσχωρήσουν στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και να την επικυρώσουν άμεσα. Σύμφωνα με την Ελ. Κουντουρά, είναι “το πρώτο νομικά δεσμευτικό διεθνές κείμενο που θέτει κριτήρια για την πρόληψη της έμφυλης βίας με το οποίο το ΕΚ θέλει να συμπεριληφθεί η βία κατά των γυναικών στη λίστα των αναγνωρισμένων εγκλημάτων της Ε.Ε.”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL