Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Το σταυρόλεξο της επόμενης μέρας - Οι νικητές, οι ηττημένοι και το θετικό ρεκόρ της συμμετοχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το σταυρόλεξο της επόμενης μέρας - Οι νικητές, οι ηττημένοι και το θετικό ρεκόρ της συμμετοχής

καθώς οι βεβαιότητες του... αιώνιου μεγάλου συνασπισμού δεν υπάρχουν πια, με τις δύο μεγάλες πολιτικές οικογένειες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Ευρωσοσιαλιστές, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ένωσης να μην έχουν την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα από ορισμένα κράτη μέλη, φαίνεται ότι οι δύο δεν θα φτάσουν μαζί το 45% των εδρών, με την Ευρωδεξιά να μετρά τις περισσότερες απώλειες. Άρα αναμένονται πολλές εκπλήξεις από το μεγάλο παζάρι που αρχίζει αύριο μεταξύ των ηγετών των κρατών μελών για τη στελέχωση των σημαντικότερων πόστων της Ε.Ε. Τον πρόεδρο της Κομισιόν, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και τον πρόεδρο του Συμβουλίου σε πρώτη φάση- κι από κοντά το διοικητή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και τον “υπουργό Εξωτερικών” της Ένωσης.

Η επίδραση της κλιματικής αλλαγής

Το εντυπωσιακό σ’ αυτές τις ευρωεκλογές ήταν η αύξηση της συμμετοχής. Προφανώς, οι συνεχείς προειδοποιήσεις ότι πρόκειται για τις πιο “κρίσιμες” κάλπες από ιδρύσεως ΕΟΚ, συγκίνησαν πολλούς πολίτες, οι οποίοι έσπευσαν να ψηφίσουν πιο μαζικά και από το 2004. 

Όπως εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της δύναμης των Πράσινων,πρωτίστως στις χώρες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης και κυρίως χάρη στην ψήφο των νέων, που κινητοποιούνται μπροστά στον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι η πολιτική οικογένεια που μπορεί να θεωρεί ότι νίκησε.Αντίθετα, φαίνεται να αποτράπηκε μια σημαντική ενίσχυση της Ακροδεξιάς, ενδεχομένως χάρη στην υψηλή συμμετοχή - και στην απομυθοποίηση κάποιων κομμάτων της στη Βόρεια Ευρώπη.

Ο τζόκερ του Μακρόν

Ενισχυμένοι από τις ευρωκάλπες βγαίνουν οι Φιλελεύθεροι, κυρίως διότι το κόμμα του Γάλλου προέδρου Μακρόν έχει αποφασίσει να ενταχθεί στη δική τους πολιτική οικογένεια. Αν και ο Μακρόν έχασε τη μάχη στη Γαλλία από τους ακροδεξιούς της Μαρίν Λεπέν, ενδέχεται να βγει κερδισμένος στις διαπραγματεύσεις της επόμενης μέρας - και να πείσει τους ομολόγους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνουν για πρόεδρο της Κομισιόν ένα “τρίτο” πρόσωπο, που δεν συμμετείχε στις ευρωεκλογές, τον Γάλλο Μισέλ Μπαρνιέ.

Φαίνεται ότι οι συζητήσεις για την προεδρία έχουν αρχίσει από καιρό, αμφισβητώντας- αν όχι ακόμη ανατρέποντας- τη λεγόμενη διαδικασία των Spitzenkandidaten. Δεν είναι τυχαία η δήλωση της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της Ολλανδής ‘Εσθερ ντι Λάνγκε, ότι θα ήταν “βήμα προς τα πίσω" το ενδεχόμενο να μη ληφθεί υπόψη η διαδικασία του κορυφαίου υποψήφιου για την εκλογή του προέδρου της Κομισιόν. Εννοείται ότι η ντι Λάγκε θα ήθελε να αναδειχθεί πρόεδρος ο Βαυαρός Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος φρόντισε χθες το βράδυ να δηλώσει “παρών”, πλην όμως τόσο η επίδοση του κόμματός του στη Βαυαρία - από τις χειρότερες στην ιστορία της CSU- όσο και η επίδοση του ΕΛΚ γενικότερα του παίρνουν τον αέρα από τα πανιά του.

Η πρόταση για προοδευτική συμμαχία

Την ίδια στιγμή ο επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών στο απερχόμενο Ευρωκοινοβούλιο, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν υποστήριξε ότι είναι αναγκαία μια “νέα κοινωνική, προοδευτική συμμαχία" στο ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς το μήνυμα των ψηφοφόρων ήταν "καθαρό" πως επιθυμούν η ΕΕ να εργαστεί κατά της κλιματικής αλλαγής και των συνεχώς αυξανόμενων ανισοτήτων. "Ακούσαμε τις ηχηρές φωνές των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να κάνουμε, όμως, μόνο το ένα χωρίς το άλλο, την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής χωρίς την κοινωνική δικαιοσύνη", επισήμανε.

Αναφερόμενος στο ΕΛΚ, ο Μπούλμαν υποστήριξε ότι δεν έχει πλέον την "πολιτική δύναμη" προκειμένου να ηγηθεί του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών Φρανς Τίμερμανς θα είναι ο πιο κατάλληλος πρόεδρος της επόμενης Επιτροπής προκειμένου να ηγηθεί αυτής της νέας "συμμαχίας" για την αλλαγή.

Πάντως, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο στο παζάρι που ξεκινά αύριο το βράδυ στο δείπνο των ηγετών των - ακόμη- “28”. Κι αυτό διότι δεν έχει μόνο κατακερματιστεί το πολιτικό σύστημα - αν και σαφώς οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις διατηρούν την πλειοψηφία ή τουλάχιστον αυτές που αυτοπροσδιορίζονται ως τέτοιες- αλλά έχουν αλλάξει και οι συσχετισμοί δυνάμεων εντός των πολιτικών οικογενειών.

Στους Ευρωσοσιαλιστές για παράδειγμα τον τόνο έδιναν στην απερχόμενη Ευρωβουλή οι Γερμανοί. Τώρα οι ισχυρότεροι αναμένεται να είναι οι Ισπανοί. Οπότε το παιχνίδι γίνεται πολυπαραγοντικό, και πιο ανοιχτό παρά ποτέ. Οι επόμενες μέρες και εβδομάδες θα κρύβουν εκπλήξεις, κι ίσως για πρώτη φορά να δούμε και ανατροπές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL