Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Μοσκοβισί για Brexit: Πείτε μας τι θέλετε
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μοσκοβισί για Brexit: Πείτε μας τι θέλετε

Το βρετανικό κοινοβούλιο έχασε «την τελευταία του ευκαιρία» να καταλήξει σε μια συμφωνία για το Brexit, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί.

«Έχουμε κάνει ό,τι μπορούσαμε», τόνισε ο Μοσκοβισί στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2. «Έχει έρθει τώρα η ώρα οι Βρετανοί να πουν τι θέλουν, τώρα που έχουν πει τι δεν θέλουν», πρόσθεσε.

Αντίστοιχος ήταν ο τόνος και του Γερμανού υπουργού αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Μίχαελ Ροτ, ο οποίος τόνισε ότι η Βρετανία πρέπει τώρα να πει στην ΕΕ τι θέλει από μια συμφωνία για το Brexit.

«Είμαστε στα απώτατα όρια του ανεκτού», επεσήμανε ο Ροτ μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk. «Αλλάξαμε ήδη μία φορά τη συμφωνία αποχώρησης για να ικανοποιήσουμε τη Βρετανία. Είμαστε ανοικτοί και έτοιμοι να συζητήσουμε, αλλά δεν λαμβάνουμε καμία ξεκάθαρη εικόνα από τη Βρετανία σχετικά με το τι επιθυμεί, μόνο τι δεν επιθυμεί», πρόσθεσε.

Ο Γερμανός υπουργός εξήγησε ότι είναι δυνατή η παράταση των διαπραγματεύσεων μετά τη μέχρι τώρα συμφωνηθείσα ημερομηνία της 29ης Μαρτίου, όμως σημείωσε ότι, αν οι διαδικασίες διαρκέσουν πέρα από τις αρχές Ιουνίου, τότε η Βρετανία θα πρέπει να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Η Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ απορρίφθηκε με μεγάλη διαφορά χθες Τρίτη από τη Βουλή των Κοινοτήτων, βυθίζοντας τη χώρα βαθύτερα σε κρίση και αναγκάζοντας το κοινοβούλιο να αποφασίσει μέσα στις επόμενες ημέρες αν θα στηρίξει ένα Brexit χωρίς συμφωνία ή αν θα ζητήσει την τελευταία στιγμή παράταση της ισχύος του άρθρου 50.

Χ. Μάας: Πλησιάζουμε ολοένα και περισσότερο» το σενάριο για Brexit «χωρίς συμφωνία

Το σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να υφίσταται οποιαδήποτε συμφωνία μοιάζει να γίνεται ολοένα επικρατέστερο, έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, λίγες ώρες μετά τη δεύτερη απόρριψη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων της συμφωνίας που έκλεισε η πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες.

«Για να το πούμε καθαρά: με αυτή την απόφαση, πλησιάζουμε όλο και περισσότερο το σενάριο [της αποχώρησης] χωρίς συμφωνία», τόνισε ο Μάας, προσάπτοντας στο πολιτικό προσωπικό της Βρετανίας ότι «παίζει» αψήφιστα με «την ευημερία των πολιτών» και με την τύχη της «οικονομίας» της χώρας.

Αντιδράσεις από Γαλλία και Ολλανδία στην νέα απόρριψη της Συμφωνίας για το Brexit

«Η λύση στο αδιέξοδο μπορεί να βρεθεί μόνο στο Λονδίνο», τόνισε η γαλλική προεδρία αντιδρώντας στην νέα απόρριψη από το βρετανικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας Αποχώρησης στην οποία κατέληξαν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι και οι Βρυξέλλες.

«Η Γαλλία εκφράζει την λύπη της για την αποψινή ψηφοφορία», ανέφερε η γαλλική προεδεία, τονίζοντας ότι το Παρίσι «σε καμία περίπτωση δεν δέχεται μια παράταση (της ημερομηνίας του Brexit) χωρίς μια εναλλακτική, αξιόπιστη στρατηγική από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παράλληλα το Ελιζέ αναφέρει ότι θα «συνεχίσει» με τους Ευρωπαίους εταίρους του «να προετοιμάζεται για μια έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία στις 29 Μαρτίου».

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε με tweet του ότι οποιοδήποτε αίτημα της βρετανικής κυβέρνησης για καθυστέρηση του Brexit θα πρέπει να υποστηρίζεται από μια «αξιόπιστη, πειστική αιτιολόγηση».

Πηγή: ΑΜΠΕ- Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL