Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
«Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η Βρετανία δεν μπορεί να αποχωρήσει μονομερώς από τη ρύθμιση του backstop»

Η αναθεωρημένη συμφωνία διαζυγίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρέχει στη Βρετανία τα νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει μονομερώς από τη λεγόμενη ρύθμιση του backstop στην περίπτωση που προκύψουν «δυσεπίλυτες διαφορές», ξεκαθάρισε ο γενικός εισαγγελέας Τζέφρι Κοξ.

Η εισήγηση του Κοξ είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να πεισθούν οι ευρωσκεπτικιστές βουλευτές στο Συντηρητικό Κόμμα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Τ.Μέι, ήλπιζε ότι οι αλλαγές στη συμφωνία του Brexit αναφορικά με το ιρλανδικό backstop, ή το πρωτόκολλο, που διασφαλίστηκαν αργά χθες θα προσέφεραν αρκετές εγγυήσεις για να περάσει η συμφωνία από το κοινοβούλιο.

«Ωστόσο, ο νομικός κίνδυνος παραμένει αμετάβλητος ότι εάν, όχι λόγω της εμφανούς αποτυχίας όποιας εκ των δύο πλευρών αλλά απλά λόγω δυσεπίλυτων διαφορών, η κατάσταση δεν αρθεί, το Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα έχει διεθνώς νόμιμα μέσα για να αποχωρήσει από τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου, εκτός κι αν υπάρξει συμφωνία».

Την ίδια ώρα, η Τερέζα Μέι προειδοποιεί ότι το Brexit θα μπορούσε να χαθεί εάν οι βουλευτές απορρίψουν τη συμφωνία αποχώρησης, που διαπραγματεύτηκε με την ΕΕ, στη σημερινή ψηφοφορία που διεξάγεται στο βρετανικό κοινοβούλιο.

«Ο κίνδυνος για όσους από εμάς θέλουμε να ανταποκριθούμε με επιτυχία, να έχουμε πίστη στον βρετανικό λαό και να ανταποκριθούμε στην ψήφο του για το Brexit, είναι ότι εάν αυτή η συμφωνία δεν περάσει σήμερα, εάν καταψηφιστεί αυτή η συμφωνία, τότε το Brexit θα μπορούσε να χαθεί» σημείωσε η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενώπιον του κοινοβουλίου.

Από την πλευρά του, το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα, DUP, που στηρίζει την κυβερνητική πλειοψηφία, δεν βλέπει με ποιον τρόπο μπορεί να ταχθεί υπέρ της συμφωνίας της πρωθυπουργού κατά τη σημερινή ψηφοφορία, σύμφωνα με τους Financial Times.

«Πηγή από το DUP δήλωσε στους FT πως, «όχι», δεν βλέπουν με ποιο τρόπο μπορούν να στηρίξουν τη συμφωνία της πρωθυπουργού στη βουλή σήμερα το βράδυ αφού διάβασαν τη γνωμοδότηση του Τζέφρι Κοξ».

Οι αντιδράσεις των κομμάτων στις αλλαγές της Συμφωνίας Αποχώρησης

Επιφυλακτικές, εάν όχι επικριτικές ήταν οι αντιδράσεις κομμάτων και ομάδων βουλευτών απέναντι στις αλλαγές που συμφωνήθηκαν χθες επί της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Ο πρόεδρος του European Research Group (ERG) των ευρωσκεπτικιστών Τόρις, Τζέικομπ Ρις Μογκ, δήλωσε ότι, αν και δεν είναι σίγουρος ότι οι αλλαγές που ανακοινώθηκαν έχουν μεγάλη διαφορά, ωστόσο θεωρεί σημαντικό ότι η Βρετανία φαίνεται να μπορεί να αποχωρήσει από το backstop.

Ο εκπρόσωπος του DUP για το Brexit Σάμι Γουίλσον, σχολιάζοντας τις αλλαγές στην συμφωνία της Τερέζα Μέι, υποστήριξε ότι «δεν ανταποκρίνεται σε όσα υποσχέθηκε (η πρωθυπουργός)», αλλά θέλει να εξετάσει προσεχτικά όλα όσα ειπώθηκαν.

Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμά της στο twitter, εμφανίστηκε να συμφωνεί με όσα δήλωσε χθες από την Βουλή ο σκιώδης υπουργός για το Brexit, Κερ Στάρμερ, και κάλεσε τους βουλευτές να καταψηφίσουν την συμφωνία.

Στη σημερινή ατζέντα του κοινοβουλίου περιλαμβάνεται η κατάθεση τροπολογιών από τους βουλευτές, όπως και επείγουσες ερωτήσεις των μελών του Σώματος επί της γνωμοδότησης.

Η Τ.Μέι αναμένεται να ανοίξει με την τοποθέτησή της την συζήτηση στη Βουλή για τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης γύρω στις 13.00, και η διαδικασία των ψηφοφοριών αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 19.00, αρχικά πάνω στις τροπολογίες, και στη συνέχεια πάνω στην συμφωνία αποχώρησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL