Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κομισιόν στον Δημ. Παπαδημούλη: Η συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος"

Δημ. Παπαδημούλης: «Η Μαρίνοβα αποτελεί την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου, που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ερευνούσε υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων»

«Οι βουλγαρικές αρχές μπορούν να βασίζονται στην Ευρωπόλ και την Eurojust - Η OLAF διερευνά ενδεχόμενη διασπάθιση κονδυλίων της ΕΕ στη Βουλγαρία - Σημαντική πηγή για την ερευνητική δημοσιογραφία οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος».  Αυτό απάντησε η Κομισιόν, δια του Αρμόδιου Επιτρόπου της για θέματα Προϋπολογισμού και Ανθρώπινων Πόρων, Γκίντερ Έτινγκερ, στην επείγουσα ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, σχετικά με την σεξουαλική κακοποίηση και δολοφονία της δημοσιογράφου Βικτόρια Μαρίνοβα, τον Οκτώβριο του 2018 στην πόλη Ρούσε της Βουλγαρίας.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «η δημοσιογράφος πραγματοποιούσε έρευνα για υπόθεση διαφθοράς στη διαχείριση ευρωπαϊκών κονδυλίων» και επρόκειτο για «την τρίτη κατά σειρά περίπτωση δημοσιογράφου, που δολοφονείται τον τελευταίο χρόνο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ερευνώντας υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης κοινοτικών πόρων, μετά τη Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία στη Μάλτα και τον Γιαν Κούτσιακ στη Σλοβακία».

Στην απάντησή του ο Επίτροπος Έτινγκερ επισημαίνει ότι «η επιχειρησιακή συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών και των οργανισμών της ΕΕ είναι καίριας σημασίας για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ως εκ τούτου, οι βουλγαρικές αρχές μπορούν να βασίζονται επίσης στην υποστήριξη της Ευρωπόλ και της Eurojust», ωστόσο «πετάει το μπαλάκι» στα κράτη-μέλη όσον αφορά «στην ευθύνη για την εξασφάλιση της εσωτερικής ασφάλειας», αναφέροντας πως «η Επιτροπή δεν διαθέτει αρμοδιότητα παρέμβασης σε μεμονωμένες έρευνες».

Απαντώντας στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη προς την Κομισιόν για το «ποια στήριξη σκοπεύει να παράσχει στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές, μέσω της OLAF, για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης της δολοφονίας της δημοσιογράφου», ο Επίτροπος τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ενημερώσει την Επιτροπή ότι διερευνά τους ισχυρισμούς σχετικά με την ενδεχόμενη διασπάθιση κονδυλίων της ΕΕ στη Βουλγαρία».

Η Κομισιόν, μέσω της απάντησης, εκφράζει τη στήριξή της στους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος που «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων και αποτελούν σημαντική πηγή για την ερευνητική δημοσιογραφία» -σε αντίθεση με ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν την Έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προστασία τους.

Ακόμη, η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι «τον Απρίλιο του 2018, πρότεινε νέα οδηγία που αποσκοπεί στη διασφάλιση κοινών ελάχιστων προτύπων, όσον αφορά στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος σε όλα τα κράτη μέλη»2.

Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το «πώς σκοπεύει η Κομισιόν να ενισχύσει τους μηχανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς απέναντι σε ζητήματα διασπάθισης κοινοτικών και άλλων πόρων και να προστατεύσει τους δημοσιογράφους-ερευνητές που ασχολούνται με αυτά τα ζητήματα», ο Γκ. Έτινγκερ απαντά ότι «χρηματοδοτεί ανεξάρτητα έργα με στόχο την προστασία των δημοσιογράφων που αντιμετωπίζουν απειλές και την προώθηση της ερευνητικής δημοσιογραφίας», θυμίζοντας ότι το 2018 «προέβη σε ανάλυση των βασικών προκλήσεων στις ανά χώρα εκθέσεις για αρκετά κράτη-μέλη, στα οποία υπάρχουν ιδιαίτερα σημαντικοί κίνδυνοι και κενά που λειτουργούν ως εμπόδια για τις επενδύσεις, την αποδοτική κατανομή των πόρων, τις οικονομικές επιδόσεις και την ανάπτυξη». «Στην περίπτωση της Βουλγαρίας, η Επιτροπή παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις, όσον αφορά στην καταπολέμηση της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, στο πλαίσιο του μηχανισμού συνεργασίας και ελέγχου», συμπληρώνει ο Επίτροπος.

 

Δείτε όλα τα σχόλια