Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Γ.Κατρούγκαλος: Χρειάζεται άμεσα συμφωνία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Κατρούγκαλος: Χρειάζεται άμεσα συμφωνία για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ασύλου

Το μήνυμα πως το μεταναστευτικό δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό πρόβλημα, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο.

Ο ίδιος αφού παρατήρησε ότι υφίσταται σημαντική καθυστέρηση στη διαμόρφωση μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής, και υπογράμμισε την ανάγκη ολιστικής στρατηγικής για την αντιμετώπισή του.

Συγκερκιμένα έκανε λόγο για ένα νέο σύστημα ασύλου που να κατανέμει δίκαια τα βάρη των μεταναστευτικών προκλήσεων, σε συνδυασμό με την εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, την υποστήριξη δηλαδή της ανάπτυξης στις γειτονικές χώρες, ώστε να μπορούν να εξασφαλίσουν ένα ελκυστικό μέλλον στους πολίτες τους.

«Οι σχετικές αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι το τέλος του χρόνου», υπογράμμισε ο ίδιος.

Παράλληλα, οαναπληρωτής υπουργός, σημείωσε ότι την αδυναμία διαμόρφωσης μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής εκμεταλλεύονται οι δημαγωγικές και ξενοφοβικές φωνές στην Ευρώπη, για να υπονομεύσουν λύσεις που βασίζονται στην αλληλεγγύη και το διεθνές δίκαιο δημαγωγώντας, ενόψει των επερχόμενος ευρωεκλογών του.

Παράλληλα, ο Γ.κατρούγκαλος καλωσόρισε την αποδοχή της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, «ο οποίος πρέπει να εξοπλιστεί και να χρηματοδοτηθεί με τους αναγκαίους πόρους».

Επιπρόσθετα, σημείωσε την ανάγκη κοινωνικής εμβάθυνσης της ευρωπαϊκής ενοποίησης ως τη μόνη οδό για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Για το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι ο νέος κοινοτικός προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι φιλόδοξος και κοινωνικά προσανατολισμένος

Αναφερόμενος στο Brexit, ο Γ.Κατρούγκαλος διατύπωσε την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία, εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο λάβει υπόψη τη σημαντική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ανταποκριθεί με δημιουργική διάθεση στα τελευταία ανοικτά θέματα και ιδιαίτερα στο επίμαχο θέμα των συνόρων με την Ιρλανδία, «προς την οποία είναι δεδομένη η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

«Η Ελλάδα, και η ΕΕ, προετοιμάζεται για κάθε σενάριο, συμπεριλαμβανομένου και του απευκταίου να μην υπάρξει συμφωνία», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμα πως το υπουργείο Εξωτερικών συντονίζει την προετοιμασία και αντίδραση όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων, αποδίδοντας ιδιαίτερη μέριμνα στην προστασία των δικαιωμάτων των Ελλήνων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, την προστασία των αγροτικών προϊόντων και των γεωγραφικών προσδιορισμών, τα θέματα τουρισμού, εκπαίδευσης και ναυτιλίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, «προετοιμάζεται σχετική ιστοσελίδα για ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL