Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΓΔΜ: Συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση

Συνεχίζεται σήμερα Τρίτη και κατά πάσα πιθανότητα και τις επόμενες ημέρες, η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί της πρότασης της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών σχετικά με την αλλαγή του συντάγματος, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης ημέρας και της σημερινής δεν σημειώθηκε καμία μετακίνηση των κομμάτων από τις γνωστές θέσεις τους.

Μοναδική "διαφοροποίηση" θεωρείται η περίπτωση του ανεξάρτητου βουλευτή, Φέριντ Μούχιτς, ο οποίος έχει εκλεγεί με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για τροποποίηση του Συντάγματος.

Ο Φ.Μούχιτς υπήρξε ο μοναδικός βουλευτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που δεν είχε ψηφίσει υπέρ της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή της ΠΓΔΜ τον Ιούνιο.

Το προηγούμενο διάστημα είχαν εκφραστεί αμφιβολίες και ερωτηματικά για την στάση που θα τηρήσει σε σχέση με την συνταγματική τροποποίηση.

Πλέον, με τον Φέριντ Μούχιτς να έχει ξεκαθαρίσει την στάση του, οι βουλευτές που εμφανίζονται διατεθειμένοι να στηρίξουν την τροποποίηση του Συντάγματος υπολογίζονται σε 72, ωστόσο για την ώρα δεν υπάρχουν ενδείξεις διαφοροποίησης βουλευτών της αντιπολίτευσης, ώστε να επιτευχθεί η απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3 (80 βουλευτές στους 120).

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής, η συζήτηση στην ολομέλεια μπορεί να διαρκέσει το ανώτερο δέκα ημέρες, και μετά την ολοκλήρωσή της θα ακολουθήσει σχετική ψηφοφορία.

Σε περίπτωση που η πρόταση της κυβέρνησης δεν συγκεντρώσει πλειοψηφία δύο τρίτων, τότε η όλη διαδικασία σταματά αυτομάτως, και στην περίπτωση αυτή, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, θα προτείνει τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Στην περίπτωση αυτή, εικάζεται ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν στις 9 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL