Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Υποψηφιότητα για επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θέτει ο Κ.Κερν

ΑΜΠΕ

Η επιλογή του επικεφαλής υποψηφίου αναμένεται να γίνει κατά την Σύνοδο του ΕΣΚ στην Λισαβόνα στις 7/12, ενώ υποψηφιότητες υποβάλλονται 1 - 18/10. Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και ο 9ος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών

Την πρόθεσή του να ηγηθεί του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) στις επόμενες εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο, τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε επίσημα ο αρχηγός των Αυστριακών και πρώην ομοσπονδιακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν, ο οποίος προχθές ανακοίνωσε ότι θα είναι επικεφαλής των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στις Ευρωεκλογές.

Ο Κρίστιαν Κερν συμμετείχε στην χθεσινοβραδινή συνάντηση των ηγετών των κομμάτων της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρώπης, στο Σάλτσμπουργκ όπου φέρεται να είχε τις πρώτες σχετικές επαφές και να έτυχε της υποστήριξης πολλών από τους συμμετέχοντες.

Σε δηλώσεις του ο πρώην καγκελάριος ανέφερε ως στόχο του να φέρει το μεν αυστριακό κόμμα του στην πρώτη θέση, το δε ΕΣΚ τουλάχιστον στην δεύτερη θέση για το Ευρωκοινοβούλιο, κάτι, που, όπως σημείωσε, δεν θα είναι και τόσο εύκολο.

Ο ίδιος αναμένει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μία "σκληρή αντιπαράθεση με τους δεξιούς λαϊκιστές", ενώ για τους Αυστριακούς Σοσιαλδημοκράτες του θα πρόκειται για την "πρώτη σημαντική αναμέτρηση με την κυβέρνηση σε ομοσπονδιακό επίπεδο"

Όπως ανέφερε ο πρώην καγκελάριος, η απόφαση για τον επικεφαλής υποψήφιο του ΕΣΚ βρίσκεται ακόμη στην αρχή και στο Σάλτσμπουργκ υπήρξε επ΄ αυτού μία "πάρα πολύ θετική συζήτηση" για την διαδικασία επιλογής.

Η επιλογή του επικεφαλής υποψηφίου αναμένεται να γίνει κατά την Σύνοδο του ΕΣΚ στην Λισαβόνα στις 7 Δεκεμβρίου, ενώ υποψηφιότητες για την ανάληψη του χρίσματος μπορούν να υποβληθούν από την 1η έως την 18η Οκτωβρίου.

Πληροφορίες στη Βιέννη αναφέρουν ότι ο Κρίστιαν Κερν, πέραν των κύκλων των Σοσιαλδημοκρατών και Σοσιαλιστών της Ευρώπης, χαίρει της εκτίμησης του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον οποίο είχε συναντηθεί τον περασμένο Μάιο και του οποίου το Κίνημα δεν έχει ενταχθεί ακόμη σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά βρίσκεται σε επαφές με τους Φιλελεύθερους.

Με την ανακοίνωσή του, το βράδυ της Τρίτης, ότι θα είναι επικεφαλής των υποψηφίων του κόμματος στις επόμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 26 Μαίου 2019 και το αργότερο αυτή την ημερομηνία θα υποβάλει την παραίτησή του από την κορυφή της κομματικής ηγεσίας , ο από τον Μάιο του 2016 αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών και συγχρόνως Αυστριακός καγκελάριος μέχρι τον περασμένο Δεκέμβριο, αιφνιδίασε τους πάντες.

Ο Κρίστιαν Κερν υπήρξε ο 13ος καγκελάριος στην μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας και είναι ο ένατος στη σειρά αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών μετά το 1945, έχοντας διαδεχθεί τον Μάιο του 2016 στα δύο αυτά αξιώματα τον παραιτηθέντα τότε αιφνιδίως Βέρνερ Φάιμαν.

Πριν την ανάληψη των δύο αξιωμάτων, ο Κρίστιαν Κερν διατελούσε επί σειράν ετών γενικός διευθυντής των δημόσιων Ομοσπονδιακών Αυστριακών Σιδηροδρόμων, τους οποίους είχε οδηγήσει με επιτυχία σε μία εντυπωσιακή εξέλιξη, ενώ από το 1997 έως το 2010 κατείχε διευθυντική θέση στον Όμιλο των αυστριακών Επιχειρήσεων Ηλεκτρισμού.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας, το οποίο ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια, έχασε την πρώτη θέση στις τελευταίες αυστριακές βουλευτικές εκλογές τον περασμένο Οκτώβριο και πέρασε στην αντιπολίτευση μετά τον σχηματισμό, στις 18 Δεκεμβρίου, της κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο, πρώτο πλέον, Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιιαν Κουρτς και το (τρίτο σε δύναμη) ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του αντικαγκελάριου Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Δεκαπέντε μέρες

Μένουν ακριβώς δεκαπέντε μέρες για να μιλήσουμε στον κόσμο. Για να παρουσιάσουμε τον απολογισμό μας, ένα έργο που υλοποιήθηκε μέσα σε κλίμα σκληρής διαπραγμάτευσης, συγκρούσεων και ασφυκτικών περιορισμών και στη συνέχεια σχεδιάστηκε με κριτήριο τις ανάγκες των πολλών.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο