Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Brexit: Την ευθύνη στην άλλη πλευρά «πετούν» ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit: Την ευθύνη στην άλλη πλευρά «πετούν» ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο

Μέι και Μακρόν πριν την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Βρετανίας σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία και να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των δύο πλευρών.

Κατά τη διάρκεια της άτυπης Συνόδου Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, δόθηκε η ευκαιρία στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να παρουσιάσει τα σχέδιά της ώστε για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας «χαοτικής αποχώρησης» από την ΕΕ τον Μάρτιο του 2019.

«Εάν θέλουμε να καταλήξουμε σε επιτυχές αποτέλεσμα, τότε, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο εξέλιξε τη θέση του, η ΕΕ πρέπει επίσης να εξελίξει τη δική της», σημείωσε η Τ.Μέι αφήνοντας σαφής αιχμές για τη στάση της ΕΕ.

«Δεν συμφωνούμε σε όλες τις λεπτομέρειες, αλλά επαφίεται πλέον σε όλους εμάς να κλείσουμε τη συμφωνία», δήλωσε η ίδια επαναλαμβάνοντας ότι δεν πρόκειται να διεξαχθεί νέο δημοψήφισμα για το Brexit.

Η ίδια υπογράμμισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει τίποτα που θα αποκόβει τη Β.Ιρλανδία από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε το Λονδίνο να κάνει μεγαλύτερη προσπάθεια. Στο «ιρλανδικό ζήτημα και ως προς το πλαίσιο της μελλοντικής οικονομικής συνεργασίας, οι προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, δήλωσε ότι η επόμενη συνάντηση των ηγετών της ΕΕ τον Οκτώβριο θα είναι η «ώρα της αλήθειας» στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την Ένωση.

«Όλοι συμμερίστηκαν την άποψη ότι, ενώ υπάρχουν θετικά στοιχεία στην πρόταση Τσέκερς (πρόταση της Τερέζα Μέι για το Brexit), το προτεινόμενο πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία δεν θα λειτουργήσει, επειδή κινδυνεύει να υπονομεύσει την ενιαία αγορά», δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοτνας ότι «τον Οκτώβριο αναμένουμε τη μέγιστη πρόοδο και τα μέγιστα αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις».

Λονδίνο και Βρυξέλλες έχουν καταλήξει σε συμβιβασμό για τα περισσότερα από τα ζητήματα που θεωρούνταν «ακανθώδη», ιδίως για την οικονομική διευθέτηση, ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν κυρίως σε όσα αφορούν τα σύνορα με την Ιρλανδία.

Οι δύο πλευρές συναινούν ότι πρέπει να αποφευχθούν τα «σκληρά» σύνορα μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας που ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Ωστόσο το Λονδίνο εναντιώνεται στους όρους του «μηχανισμού ασφαλείας» («backstop», κατά την ορολογία των Βρυξελλών) που θέλει η ΕΕ για να υπάρξει εγγυημένο αποτέλεσμα.

Η πρόταση της ΕΕ για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στην τελωνειακή ένωση εάν δεν βρεθεί άλλη πιο ικανοποιητική, κρίθηκε «απαράδεκτη» από το Λονδίνο, καθώς θα οδηγούσε όπως τόνισε η βρετανική κυβέρνηση στη δημιουργία συνόρων ανάμεσα στη Βόρεια Ιρλανδία και το υπόλοιπο ΗΒ, γεγονός που σήμερα δε συμβαίνει.

Εάν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν, «τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την Ευρώπη και φρικτά για το Λονδίνο», σημείωσε ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, αργότερα σήμερα, οι «27» -χωρίς τη Τ.Μέι- αναμένεται να συζητήσουν στο Σάλτσμπουργκ τα επόμενα βήματα των συνομιλιών.

Ο Ντ.Τουσκ έχει ήδη αναγγείλει ότι δεν αποκλείεται να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής «στα μέσα Νοεμβρίου», 17-18 του μήνα σύμφωνα με το αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA, -πέραν εκείνης της 18ης Οκτωβρίου η οποία αρχικά θεωρείτο ότι θα σηματοδοτούσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων-.

Τέλος, η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως σήμερα κατέστη σαφές ότι χρειάζεται ουσιαστική πρόοδος για το Brexit έως τον Οκτώβριο και ότι θα πρέπει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία τον Νοέμβριο, προσθέτοτνας ωστόσο ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις».

«Μπορούμε να βρούμε πρακτικές λύσεις αλλά οι αρχές της ενιαίας αγοράς πρέπει να είναι σεβαστές, δήλωσε η Γερμανία καγκελάριος, η οποία χθες, απηύθυνε έκκληση για την επίδειξη φιλικής διάθεσης και σεβασμού κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επιδιώκοντας τη διατήρηση στενών δεσμών μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.

Tην εκτίμηση ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το Brexit «δεν είναι αποδεκτές στην παρούσα κατάσταση σε ό,τι αφορά το οικονομικό σχέδιο, καθώς δεν σέβονται τη συνοχή της ενιαίας αγοράς», δήλωσε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν.

«Η ώρα της αλήθειας για το Brexit έχει έρθει και πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσουμε» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος προσθέτοντας ότι αναμένει «νέες προτάσεις από τη Βρετανία τον Οκτώβριο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL