Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C17.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
11.3°C15.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.4°C16.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
11 °C
11.0°C11.0°C
1 BF 72%
Σαλβίνι: “Βαλκανική λύση” σε Λιβύη και Νίγηρα – Πρώτες διώξεις Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαλβίνι: “Βαλκανική λύση” σε Λιβύη και Νίγηρα – Πρώτες διώξεις Ρομά

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Σαλβίνι προσπαθεί να επιβάλλει στο ιταλικό υπουργικό συμβούλιο μια “βαλκανική λύση” στο μεταναστευτικό με τον έλεγχο των συνόρων της Λιβύης και του Νίγηρα, ενώ προχώρησε στις πρώτες διώξεις Ρομά στην Καλαβρία. Προηγούμενα συναντήθηκε με τον αντικαγκελάριο και τον υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας.

"Διακινητές και καλοθελητές" υπεύθυνοι για τους πνιγμούς

“Οι μετανάστες που πνίγηκαν στην θάλασσα, τα 800 θύματα της προσπάθειας να φθάσουν στην Ευρώπη, βαραίνουν την συνείδηση των διακινητών και των καλοθελητών”, τόνισε ο Σαλβίνι στο τέλος της συνάντησής του στην Ρώμη με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Εσωτερικών της Αυστρίας Στράχε και Κικλ, για να συνεχίσει με μια κατά μέτωπο επίθεση στις ΜΚΟ, απειλώντας μάλιστα με διακοπή της οικονομικής συνεισφοράς της Ιταλίας στην ΕΕ.

“Το κλίμα στην Ευρώπη αλλάζει και είμαστε αισιόδοξοι. Έχουμε εξαιρετική εμπιστοσύνη στην αυστριακή προεδρία και έχουμε εμπιστοσύνη στην καλή αίσθηση των Ευρωπαίων συναδέλφων μας, γιατί δεν μπορούμε να φθάσουμε να επανεξετάσουμε την ιταλική χρηματοδότηση στην ΕΕ”, απείλησε ο Σαλβίνι. Ο Οργανισμός Ευρωπαϊκής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διέψευσε και αυτός με τη σειρά του τον Σαλβίνι καταρρίπτοντας τις εικασίες του για εισβολή μεταναστών στην Ιταλία υποστηρίζοντας ότι οι αφίξεις μεταναστών μειώθηκαν κατά 34% το 2017 στην Ιταλία.

“Στόχο μας είναι να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα, όχι να καταμερίσουμε το πρόβλημα ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά να επιλύσουμε το πρόβλημα στη βάση του. Εάν κάποιος στην ΕΕ νομίζει ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να είναι σημείο αφίξεων και καταυλισμός προσφύγων κάνει λάθος”, συμπλήρωσε ο Σαλβίνι, κάνοντας και μια επίθεση εναντίον της Ισπανίας, “που θα έπρεπε να έχει πάρει 3.265 αιτούντες ασύλου από την Ιταλία, αλλά έχει πάρει μόνο 235”.

Από το Βαλκάνια στη Λιβύη και το Νίγηρα

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο ο Σαλβίνι να προτείνει την “βαλκανική λύση” στο μεταναστευτικό ως θέση της Ιταλίας για την ¨εξωτερική άμυνα των συνόρων της ΕΕ” στη μίνι Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής.

Ο Σαλβίνι δεν προτείνει απλά την “Ευρώπη Φρούριο” με την “άμυνα” των εξωτερικών της συνόρων. Η “βαλκανική λύση” αφορούσε την αποστολή καραμπινιέρων στην Αλβανία για να φρουρούν τα Ανατολικά και Νότια σύνορά της από την είσοδο μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα και την FYROM και την εκπαίδευση των αλβανικών αστυνομικών δυνάμεων από καραμπινιέρους για την αντιμετώπιση των προσφύγων και μεταναστών.

Από τον βαλκανικό στον αφρικανικό διάδρομο 

Στην σημερινή πραγματικότητα αυτό σημαίνει για τον Σαλβίνι την χρηματοδότηση και την αποστολή μέσων στην Λιβύη, στο Νίγηρα και άλλες χώρες για να σταματούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες πριν φθάσουν στη Μεσόγειο. Ο Σαλβίνι έχει ανακοινώσει ότι έως το τέλος του μήνα θα επισκεφθεί τη Λιβύη.

“Είμαι εντελώς σύμφωνος με τον υπουργό Εσωτερικών εάν θέλει να εγγυηθεί στην ασφάλεια των πολιτών και να θέσει κανόνες ασφαλείας με μερικούς καταυλισμούς Ρομά που στην Ιταλία είναι εντελώς εκτός ελέγχου”, τόνισε ο Ντι Μάιο.

Οι πρώτες διώξεις Ρομά στην Καλαβρία

Η ρητορική του Σαλβίνι εναντίον των Ρομά άρχισε να περνά στην πράξη. Χθες το βράδυ ο υπουργός Εσωτερικών έστειλε 200 καραμπινιέρους σε καταυλισμό Ρομά στην Καλαβρία, που κατέληξε αρχικά σε 39 συλλήψεις “γιατί έκλεβαν ρεύμα και νερό”. “Είναι και οι καραμπινιέροι ρατσιστές;”, ρώτησε από το Twitter ο ρατσιστής αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης.

Η επιδρομή 200 καραμπινιέρων στον καταυλισμό των Ρομά στη Λαμέτζια Τέρμε στην Καλαβρία, κατέληξε σε 5 συλλήψεις για παράνομη καταστροφή απορριμμάτων και περιβαλλοντολογικά αδικήματα και την έκδοση απομάκρυνσης άλλων 34 από το Δήμο για παράνομη σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρισμού και ύδατος της περιοχής.

Σύλλογοι της περιοχής όμως καταγγέλλουν ότι ο Δήμος όχι μόνο έπρεπε να είχε βρει εναλλακτική τοποθεσία από καιρό και όχι να εισβάλλει τη νύκτα με τους καραμπινιέρους, αλλά και ότι το κάψιμο απορριμάτων από τους Ρομά οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευυπόληπτοι πολίτες της Λαμέτζια Τέρμε αδειάζουν ανενόχλητοι παράνομα απορρίμματα στον χώρο του καταυλισμού, εξαναγκάζοντας τους Ρομά να καίνε ότι βρίσκουν στην παράνομη χωματερή.

Ο Σαλβίνι υποστηρίζει ότι την απόφασή του για “φακέλωμα” των Ρομά στηρίζουν πολλοί Δήμοι και ότι ακόμη και δήμαρχοι της κεντροαριστεράς είναι σύμφωνοι μαζί του, αλλά δεν κατονόμασε κανέναν.

Ο Ματαρέλα αλληλέγγυος με τους πρόσφυγες

O πρόεδρος της ιταλικής δημοκρατίας Ματαρέλα εμφανίστηκε αλληλέγγυος με τους πρόσφυγες κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου εναντίον της χωρών της Βίσεγκραντ που άφησαν μόνη της την Ιταλία να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό.

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρει τον τρόπο να παρέμβει στο σύνολό της και όχι να αφήνει στις χώρες πρώτης εισόδου την αντιμετώπιση του βάρους των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης”, υπογράμμισε ο Ματαρέλα, εκτιμώντας ότι “η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσει σε κοινές και μακρόπνοες επιλογές, για την διαχείριση ενός φαινομένου που αφορά ολόκληρο τον πλανήτη” με παρεμβάσεις “που να εξαλείψουν της οικονομικές, πολιτικές, κοινωνικές και κλιματολογικές αιτίες” που γεννούν το μεταναστευτικό.

Ο αυτισμός του Σαλβίνι σε ναυάγιο με 60 νεκρούς

Οι εθελοντές της οργάνωσης “Γιατροί για τα ανθρώπινα δικαιώματα” (Medu) κατήγγειλαν από το Ποτσάλο της Σικελίας ότι οι 40 διασωθέντες από το πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού Trenton ανέφεραν για τη βύθιση φουσκωτού και την απώλεια τουλάχιστον 60 ατόμων, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν και οι “Γιατροί Χωρίς Σύνορα” (MSF). Το ιταλικό πλοίο Diciotti μετέφερε τους διασωθέντες στη Σικελία, ενώ το αμερικανικό Trenton αναγκάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα να πετάξει στη θάλασσα τις σωρούς 12 προσφύγων και μάλιστα λίγα μίλαι έξω από τη Σικελία, γιατί ο Σαλβίνι δεν έδινε άδεια ελλιμενισμού του πλοίου σε ιταλικό λιμάνι γνωρίζοντας ότι το Trenton δεν διέθετε τα απαραίτητα ψυγεία για τη συντήρηση των σωρών για να προχώρηση στην ταφή τους σε λιμάνι τρίτης χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL