Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Ουγγαρία: Εγκρίθηκε το ν/σ που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ουγγαρία: Εγκρίθηκε το ν/σ που ποινικοποιεί την παροχή βοήθειας σε παράτυπους μετανάστες

Το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, τον επονομαζόμενο νόμο «Σταματήστε τον Σόρος» που προβλέπει την άσκηση ποινικών διώξεων σε μη κυβερνητικές οργανώσεις που παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Ο εν λόγω νόμος, που υπερψηφίστηκε την παγκόσμια ημέρα προσφύγων, αποτέλεσε προεκλογική υπόσχεση του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, στοχεύει «τους οργανωτές της παράνομης μετανάστευσης» και υιοθετήθηκε με ψήφους 160 υπέρ έναντι 18 κατά.

Με βάση τον νόμο αυτό μπορεί να τιμωρηθεί με ποινή φυλάκισης ενός έτους όποιος παρέχει βοήθεια σε πρόσωπα που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ουγγαρία, από χώρα που δεν ανήκει στον Χώρο Σένγκεν, εφόσον η ζωή τους δεν απειλείται άμεσα.

Είχε προηγηθεί αναθεώρηση του Συντάγματος που ορίζει ότι κανένας θεσμός δεν επιτρέπεται να πλήξει «τη σύνθεση του πληθυσμού» της Ουγγαρίας, διατύπωση που σύμφωνα με τους αναλυτές έχει ως στόχο να καταστήσει αντισυνταγματική την επιβολή ποσοστώσεων για την υποδοχή μεταναστών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νόμος φέρει το όνομα του πολυεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι ουγγρικής καταγωγής και κατηγορείται από τη Βουδαπέστη ότι ενορχήστρωσε, μέσω των ΜΚΟ που ελέγχει, τη "μαζική μετανάστευση" προς την ΕΕ, κάτι που ο ίδιος διαψεύδει.

Το ουγγρικό Σύνταγμα καθιστά επίσης πλέον υποχρεωτική για όλους τους κρατικούς θεσμούς την "υπεράσπιση του χριστιανικού πολιτισμού". Μεταξύ άλλων, απαγορεύεται στο εξής στους άστεγους να περνούν τη νύχτα τους σε δημόσιους χώρους.

Την Τρίτη, σε άλλο νομοσχέδιο, το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει επίσης την επιβολή φόρου ύψους 25% στις μη κυβερνητικές οργανώσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες ότι παρέχουν βοήθεια σε παράτυπους μετανάστες.

Το ίδρυμα Open Society του Σόρος, που χρηματοδοτεί πολλές μκο στην Ουγγαρία και σε όλον τον κόσμο, ανακοίνωσε φέτος την άνοιξη ότι αποχωρεί από την Ουγγαρία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL