Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Υπουργός Θελαά: Εμπιστευόμαστε τον Ιγκλέσιας - "Ιστορική ευκαιρία αλλαγών", λέει ο ίδιος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπουργός Θελαά: Εμπιστευόμαστε τον Ιγκλέσιας - "Ιστορική ευκαιρία αλλαγών", λέει ο ίδιος

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Πέδρο Σάντσεθ εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός στη συνεδρίαση κοινοβουλευτικού ελέγχου της βουλής για να αφήσει δύο σημαντικά μηνύματα, το Λαϊκό Κόμμα θα παραμείνει στην αντιπολίτευση μέχρι νεωτέρας, δηλαδή μέχρι τις εκλογές του 2020, και ότι έχει την θέληση συνεργασίας με το Unidos Podemos για την υιοθέτηση κοινών πολιτικών έως το τέλος της θητείας της βουλής.

Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας ευχαρίστησε τον Σάντσεθ γιατί προχώρησε στην άρση του βέτο που είχε θέσει η κυβέρνηση Ραχόι σε 16 προτάσεις νόμου του Unidos Podemos με άξονα την αποκαλούμενη κοινωνική ατζέντα, γεγονός που δείχνει τη διάθεση των σοσιαλιστών για συνεργασία με το Unidos Podemos. “Μαζί μπορούμε να κάνουμε ιστορικά πράγματα για αυτή την χώρα”, κατέληξε ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος στον Σάντσεθ και τους σοσιαλιστές.

Ο Σάντσεθ σήκωσε το γάντι που του πέταξε ο Ιγκλέσιας”, συμφωνεί η πλειοψηφία των ισπανικών μέσων ενημέρωσης, γιατί αμέσως μετά ο Ισπανός πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επαναφορά των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που έχει περικόψει το Λαϊκό Κόμμα και την διεύρυνσή του και διαμέσου των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το Unidos Podemos για την προστασία της μητρότητας και την καταπολέμησης της μισθολογικής ανισότητας ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες. “Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι υπάρχει η θέληση για συμφωνία και από τις δύο πλευρές”, υπογράμμισαν τα ισπανικά μέσα ενημέρωσης, με αυτά της δεξιάς να φοβούνται για τη ‘στροφή” αυτή του Σάντσεθ προς τα... αριστερά.

Εκπρόσωπος ισπανικής κυβέρνησης: Εμπιστευόμαστε τον Ιγκλέσιας

Ακόμη πιο θετική και κατηγορηματική για τη συνεργασία των σοσιαλιστών με την Αριστερά υπήρξε η εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργός Παδειίας Θελαά.

“Τι σας διηγήθηκε ο πρωθυπουργός για την μυστική του συνάντηση με τον Πάμπλο Ιγκλέσιας”, ρώτησε το El Diario την εκπρόσωπο της ισπανικής κυβέρνησης. “Ότι υπάρχουν θέματα που οι θέσεις μας συμπίπτουν και που μπορούμε να συμφωνήσουμε. Θα το εκμεταλλευτούμε για αυτά τα θέματα”, απάντησε η Θελαά.

Εμπιστευόσαστε τον Πάμπλο Ιγκλέσιας;”, συνέχισε το El Diario. “Δεν έχουμε κανένα λόγο για να μην τον εμπιστευόμαστε. Εμπιστευόμαστε σχεδόν όλα τα πολιτικά κόμματα και τους εκπροσώπους τους. Θα δούμε στην πορεία πως θα συμπεριφερθούν σε σχέση με αυτά που θέλουν να κάνουν”, συμπλήρωσε η Θελαά, που θα απαντήσει την επόμενη Τετάρτη στις ερωτήσεις του Πάμπλο Ιγκλέσιας στην βουλή για θέματα που αφορούν το υπουργείο Παιδείας.

Βασιλική – προνομιακή φυλακή για... γαλαζοαίματο

Ο Ουρνταναγκαρίν, ο γαμπρός του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος και του νυν μονάρχη Φελίπε Στ’, έχει μια προκλητικά προνομιακή μεταχείριση στις γυναικείες φυλακές που βρίσκεται από τη Δευτέρα, διαθέτοντας προσωπική πτέρυγα που ανακαινίστηκε πρόσφατα, με αναβάθμιση του μπάνιου, της θέρμανσης και της ψύξης της. Η πτέρυγα που φιλοξενεί τον γαλαζοαίματα Ουρντανγκαρίν ήταν κλειστή από το 2005, όταν είχε δεχθεί τον πρώην διοικητή της στρατιωτικής και πολιτικής αστυνομίας Γκουάρδια Θιβίλ, στρατηγό Ρολδάν, για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος και άλλα οικονομικά σκάνδαλα.

Το συνδικάτο των σωφρονιστικών υπαλλήλων CSIF κατήγγειλε την προνομιακή μεταχείριση που τυγχάνει ο Ουρντανγκαρίν και το γεγονός ότι άλλαξαν οι βάρδιες του προσωπικού για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσοχή στο γαμπρό του βασιλιά, σε σχέση με τις έγκλειστες κρατούμενες. Την προνομιακή φυλάκιση του Ουρντανγκαρίν κατήγγειλε και το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο Εργατικές Επιτροπές CC.OO., που διερωτάται μεταξύ των άλλων για “δημοκρατική ανωμαλία” όταν οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται σε... κελιά και μάλιστα σε φυλακές με το διπλό ή τον τριπλό αριθμό που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν.

Στην Καταλωνία η προνομιακή φυλάκιση του Ουρντανγκαρίν ξεσήκωσε εκ νέου τον εθνικισμό που μιλά πλέον για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των “πολιτικών κρατούμενων” εθνικιστών ηγετών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL