Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.1°C18.0°C
0 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.4°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.1°C
2 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.4°C
1 BF 81%
Το “πράσινο” αυγό του φιδιού: Πρώτο κόμμα ο Σαλβίνι με 29,2% κυνηγώντας πρόσφυγες και Ρομά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το “πράσινο” αυγό του φιδιού: Πρώτο κόμμα ο Σαλβίνι με 29,2% κυνηγώντας πρόσφυγες και Ρομά

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η Λέγκα του Σαλβίνι εκτινάχθηκε στο 29,2%, για να μετατραπεί στις δημοσκοπήσεις στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα με την υπόσχεση πογκρόμ εναντίον μεταναστών και Ρομά, ενώ στην Ιταλία αυξάνονται οι ανισότητες με τους φτωχούς να χάνουν άλλο 5% των εισοδημάτων τους και τους πλούσιους να κερδίζουν άλλο 10,6%, αποδεικνύοντας ότι ο εχθρός είναι ο... νεοφιλελευθερισμός. 

Πρώτα οι Ιταλοί 

“Πρώτα οι Ιταλοί και η ασφάλεια τους. Δεν κάνω πίσω για τους Ρομά”, επιμένει απειλητικός ο Σαλβίνι, βρίσκοντας στήριξη από τον ιδρυτή του Κ5Α Γκρίλο, έχοντας μετατρέψει την Λέγκα στο μεγαλύτερο ιταλικό κόμμα, ευτυχώς στις δημοκοπήσεις. Τις αντιδράσεις των συλλόγων και των κοινοτήτων των Ρομά στην Ιταλία στήριξε και ο αποτροπιασμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που προειδοποίησε ότι “δεν μπορούν να γίνουν απελάσεις με εθνικά χαρακτηριστικά”. Από το Βατικανό έφθασε και η διάψευση για συνάντηση του πάπα με τον Σαλβίνι, που είχε ανακοινώσει ο τελευταίος.

Απογραφή των Ρομά και έλεγχος των δημοσίων δαπανών. Εάν το προτείνει η αριστερά όλα καλά, όταν το προτείνω εγώ είναι ρατσισμός. Εγώ δεν κάνω πίσω και θα πάω εμπρός! Πρώτα οι Ιταλοί και η ασφάλειά τους”, διαμήνυσε από το νέο υπουργικό όργανό του, το Twitter, ο Σαλβίνι.

Αυτή την φορά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξέχασε την παραδοσιακής πρακτική της αποφυγής σχολιασμού δηλώσεων ηγετών και κυβερνητικών παραγόντων της ΕΕ και προειδοποίησε διαμέσου του εκπροσώπου της Βιντερτσάιν ότι “δεν μπορεί να απελαθεί ένας Ευρωπαίος πολίτης σε εθνική βάση”. Γιατί ας μην το ξεχνάμε ο Σαλβίνι θέλει να “φακελώσει” τους Ιταλούς Ρομά και να απελάσει τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι εκ των οποίων εάν δεν είναι απάτριδες είναι κοινοτικοί πολίτες. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι “αντιστέκεται” να σχολιάσει “δηλώσεις συγκλονιστικές και ανατριχιαστικές”, προειδοποιώντας ότι η ευρωπαϊκή κυβέρνηση θα εξασκήσει όλες τις αρμοδιότητές της στο επίμαχο θέμα.

Για τον ιδρυτή του Κ5Α και “πατέρα” του πιο φθηνού λαϊκισμού Γκρίλο απλώς “ο Σαλβίνι έχει δυνατούς τρόπους να πει κάτι, αλλά είναι ένας τρόπος έκφρασης, τίποτα το ουσιαστικό”.

Οδογράγματα στη... Νάπολη

Ο κινηματικός δήμαρχος της Νάπολης Ντε Ματζίστρις προειδοποίησε ότι “εάν ο Σαλβίνι συνεχίσει το κρεσέντο του θα κατεβούμε στα οδοφράγματα”. “Σαλβίνι φακέλωσε μας όλους”, απάντησαν από τα κοινωνικά δίκτυα χιλιάδες δημοκρατικοί πολίτες και ακτιβιστές. Από τις σελίδες του The Guardian ο συγγραφέας Σαβιάνο προειδοποίησε ότι “ο πόλεμος εναντίον των μεταναστών με κάνει να φοβάμαι για το μέλλον της Ιταλίας”, ενώ από το μικρόφωνο ραδιοφωνικού σταθμού της Ρώμης τόνισε ότι “ο Σαλβίνι προσπαθεί να κλείσει την ανικανότητά του”.

Σαρώνει στις δημοσκοπήσεις ο... “πράσινος” ρατσισμός

Τα νέα ρατσιστικά ήθη και έθιμα που έφερε στην ιταλική κυβέρνηση ο Σαλβίνι φαίνεται ότι κερδίζουν διαρκώς και περισσότερο την συναίνεση, με τη Λέγκα να μετατρέπεται στο μεγαλύτερο κόμμα, φθάνοντας στο 29,2%, το Κ5Α να υποχωρεί στο 29%, το Δημοκρατικό Κόμμα να παραμένει στο 18,8%, την Φόρτσα Ιτάλια στο 9,2% και τους φασιστοειδείς Αδελφούς της Ιταλίας φθάνουν στο 4,1%, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Swg για το κανάλι La7.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos το 68% των Ιταλών στοιχήθηκε με τον Σαλβίνι σε ότι αφορά την “κρουαζιέρα”, όπως την αποκάλεσε, των 629 προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο όταν έκλεισε τα ιταλικά λιμάνια για να βρουν καταφύγιο στην Ισπανία του Σάντσεθ, ενώ μόλις το 17% είχε το θάρρος και την αξιοπρέπεια να δηλώσει αντίθετο στις απάνθρωπες ενέργειες του υπουργού Εσωτερικών της γείτονος.

... "θερίζοντας" Ντι Μάιο και Μπερλουσκόνι 

Από που προέρχεται αυτή η συναίνεση στον Σαλβίνι; Το 86% των ψηφοφόρων του Κ5Α του Μτι Μάιο είναι μαζί του, ενώ τον ακολουθεί το 89% της Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι και το 93% της “πράσινης” Λέγκας του Βορρά. Η δουλειά του προκατόχου του Σαλβίνι στο υπουργείο Εσωτερικών, του Μινίτι του Δημοκρατικού Κόμματος, δεν φαίνεται να πήγε χαμένη, αφού το 26% των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος επικροτούν την αντιμεταναστευτική πολιτική του Σαλβίνι.

Η Λέγκα του Βορρά αναμένεται ότι θα βγει πρώτο κόμμα στο δεύτερο γύρο των μερικών δημοτικών εκλογών της επόμενης Κυριακής, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τον Ντι Μάιο που τόνισε ότι “αυτό είναι πραγματικά πάρα πολύ, ξεπερνά κάθε όριο. Δεν θα αντέξουμε”. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντι Μάιο ζήτησε από τον Σαλβίνι να ανακαλέσει τις δηλώσεις του για “αντισυνταγματικό δημοτολόγιο” για τους Ρομά για να εισπράξει νέες προκλητικές και ρατσιστικές αναφορές από τον έτερο αντιπρόεδρο της ιταλικής κυβέρνησης, που “καθησύχασε” την κοινή γνώμη ότι δεν θα παίρνει ¨δακτυλικά αποτυπώματα”. “Χθες οι πρόσφυγες, σήμερα οι Ρομά, αύριο πιστόλια σε όλους. Πόσο είναι είναι δύσκολο να είσαι κακός”, σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός Τζεντιλόνι.

... και αδιαφορώντας για τις κοινωνικές ανισότητες

Στην Ιταλία πάντως φαίνεται να αυξάνονται οι κοινωνικής ανισότητες με τους πλούσιους και γίνονται πλουσιότεροι και τους φτωχούς φτωχότεροι, όπως έδειξαν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat, σύμφωνα με τα οποία παρά την άνοδο της κατανάλωσης οι “πλούσιες” οικογένειες δαπανούν 5,2 φορές περισσότερο από τις φτωχές, με τις δαπάνες των τελευταίων να έχουν μειωθεί κατά 5% την τελευταία διετία και των πιο πλουσίων να έχουν αυξηθεί κατά 4,3%. Η περιουσία των ατόμων που επένδυσαν πάνω από 1 εκατ. ευρώ το 2017 αυξήθηκε κατά 10,6%, με την περιουσία των 274 χιλιάδων πιο πλούσιων Ιταλών να φθάνει τα 70 δισ. κατά 9% παραπάνω από το 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL