Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ισπανία: Ποινές "μαμούθ" για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ποινές "μαμούθ" για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς στο Λαϊκό Κόμμα

Σε συνολικά 351 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκαν σήμερα 29 κατηγορούμενοι από τους 37 συνολικά για το τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με την ονομασία Γκιούρτελ, το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς που έπληξε ποτέ το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας και τα στελέχη του. Την απόφαση έλαβε η Audiencia Nacional το ειδικό δικαστήριο που ασχολείται μόνο με μεγάλες υποθέσεις.

Το PP του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε αμέσως ότι θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου, που το καταδικάζει να καταβάλει 245.492 ευρώ για «συμμετοχή με σκοπό το κέρδος» σε ένα πολυπλόκαμο σύστημα δωροληψιών με αντάλλαγμα αναθέσεις δημοσίων συμβολαίων.

Σύμφωνα με την El Pais, μεταξύ άλλων, ο επιχειρηματίας Κορρέα που ήταν και ο επικεφαλής του κυκλώματος Γκιούρτελ καταδικάστηκε σε 51 χρόνια, ο πρώην ταμίας του Λαϊκού Κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας σε 33 χρόνια φυλάκισης, η σύζυγός του Ροσαλία σε 15 χρόνια και ο Πάμπλο Κρέσπο, το «δεξί χέρι» του Κορρέα σε 37,5 χρόνια.

Το ίδιο το Λαϊκό Κόμμα επίσης καταδικάστηκε ως αποδέκτης παράνομου χρήματος από το δίκτυο Γκιούρτελ και καλείται να επιστρέψει 245.492 ευρώ όπως επίσης και η πρώην υπουργός Ανα Μάτο, η οποία καλείται να επιστρέψει 28.000 ευρώ.

Έπειτα από μια μαραθώνια δίκη που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως τον Νοέμβριο του 2017, το δικαστήριο έκρινε ότι τεκμηριώθηκε η ύπαρξη ενός δικτύου που ανέθετε δημόσια συμβόλαια με αντάλλαγμα προμήθειες σε δήμους των περιοχών της Μαδρίτης και της Καστίλλης-Λεόν από το 1999 έως το 2005.

Οι πράξεις αυτές «απέφεραν ποσοτικά προσδιορίσιμα οφέλη στο Λαϊκό Κόμμα, που συνίσταντο σε παράνομη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων» έκρινε το δικαστήριο.

Στην απόφασή του, που καταγράφεται σε 1.700 σελίδες, το δικαστήριο καταλήγει επίσης στο συμπέρασμα πως υπήρχε ένα «μαύρο ταμείο» στο PP, «μια παράλληλη λογιστική οικονομική δομή στα επίσημα λογιστικά βιβλία τουλάχιστον από το 1989».

Ο Λουίς Μπάρθενας, υπεύθυνος αυτού του «μαύρου ταμείου», ο οποίος φέρεται να καταχράστηκε και να απέκρυψε μια περιουσία, καταδικάστηκε και σε πρόστιμο 44 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση Γκουρτέλ, όπως ήταν η κωδική ονομασία που της είχαν δώσει οι ερευνητές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που πλήττουν εδώ και χρόνια την εικόνα του κόμματος του Μαριάνο Ραχόι. Μαζί με την πολιτική της δημοσιονομικής λιτότητας που ακολούθησε προκειμένου να εξέλθει από την κρίση, του κόστισε την απώλεια της απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στα τέλη του 2015.

Τον Ιούλιο του 2017, ο Ραχόι είχε κληθεί ως μάρτυρας στη δίκη. Ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εν ενεργεία έδινε κατάθεση σε δικαστήριο στην Ισπανία.

Ο συντηρητικός ηγέτης είχε πει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε τίποτα για την οικονομική διαχείριση του κόμματος, του οποίου ήταν δεύτερος στην ιεραρχία από το 1990, και ότι δεν τον απασχόλησε «ποτέ» «κανένα ζήτημα λογιστικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL