Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Συρία: Βομβαρδισμός 13 νοσοκομείων σε τρεις ημέρες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συρία: Βομβαρδισμός 13 νοσοκομείων σε τρεις ημέρες

Δεκατρία νοσοκομεία στα οποία δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) βομβαρδίστηκαν σε τρεις ημέρες, στην ανατολική Γούτα, θύλακα ανταρτών κοντά στην Δαμασκό που βομβαρδίζει σφόδρα από την Κυριακή ο συριακός στρατός, ανακοίνωσε χθες η ίδια ΜΚΟ.

Τα 13 αυτά νοσοκομεία και κλινικές στα οποία δραστηριοποιείται η οργάνωση «έχουν χτυπηθεί, υποστεί ζημιές ή καταστραφεί τις τρεις τελευταίες ημέρες», στην ανακοίνωσή της.

Οι ΓΧΣ εκφράζουν παράλληλα μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Γούτα. Μολονότι στις 18 Φεβρουαρίου αυτός ανερχόταν από την αρχή της χρονιάς σε 1.600 τραυματίες και σε περισσότερους από 180 νεκρούς στα νοσοκομεία στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της η οργάνωση, μέσα σε "μόλις 2,5 ημέρες" (μεταξύ της 18ης και της 21ης Φεβρουαρίου) οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν "τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.285 ανθρώπων και τον θάνατο 237", επισημαίνει.

«Αυτός είναι μόνον ένας μερικός απολογισμός του αντίκτυπου των βομβαρδισμών, καθώς δεν περιλαμβάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία δεν δραστηριοποιείται η MSF και επίσης ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα την ώρα», σημειώνει η ίδια οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

«Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως από τη συριακή κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση να διαθέσουν αμέσως το ιατρικό υλικό που χρειάζονται οι νοσηλευτικές δομές για να σωθούν ζωές», προσθέτει και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους εμπολέμους να αφήσουν έξω από την σύγκρουση το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Την Τρίτη, ο περιφερειακός συντονιστής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία εξέφρασε τον "αποτροπιασμό του και τη μεγάλη λύπη του για τις πληροφορίες για φρικτές επιθέσεις κατά 6 νοσοκομείων της ανατολικής Γούτα το τελευταίο 48ωρο, οι οποίες προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς και στέρησαν πολλές χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από βασικές υπηρεσίες υγείας στον πολιορκούμενο αυτό θύλακα".

Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιούν από τις 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές, στην ανατολική Γούτα, όπου κατοικούν υπό κατάσταση πολιορκίας περίπου 400.000 άνθρωποι.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 335 αμάχων, μεταξύ των οποίων 79 παιδιών και 50 γυναίκων και τον τραυματισμό 1.700, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL