Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
«Εσωτερική ψηφοφορία για τη διάλυση της ΕΤΑ»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Εσωτερική ψηφοφορία για τη διάλυση της ΕΤΑ»

Ψηφοφορία για τη διάλυση της ETA αναφέρει, ότι ξεκίνησε στους κόλπους της αυτονομιστικής οργάνωσης, η βασκική εφημερίδα Gara, δημοσιεύοντας αποσπάσματα επιστολής της ηγεσίας της οργάνωσης που τάσσεται υπέρ της εν λόγω επιλογής.

«Έγκειται σε εμάς να βάλουμε τέλος στην εποχή της ένοπλης σύγκρουσης και στις καταστάσεις που σχετίζονται μ' αυτή και να προσφέρουμε όλες τις δυνάμεις μας για την προώθηση της πολιτικής διαδικασίας», γράφει η ηγεσία της παράνομης οργάνωσης σε κείμενο προς τα μέλη της, σύμφωνα με την Gara.

Η ETA (Euskadi Ta Askatasuna) ξεκίνησε το 2017 εσωτερική συζήτηση σχετικά μ' αυτή την επιλογή φθάνοντας στο στάδιο της ψηφοφορίας, αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εν λόγω εφημερίδα, που συχνά δημοσιεύει πρώτη τις ανακοινώσεις της οργάνωσης, «η λύση αναμένεται πριν από το καλοκαίρι», μια ημερομηνία που είχε επίσης αναφερθεί από πηγή προσκείμενη στη διαδικασία του αφοπλισμού.

Αναλυτές στην ισπανία σημειώνουν ότι από τη διάλυση της οργάνωσης μπορεί να επωφεληθεί η βασκική αυτονομιστική αριστερά, ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές του 2019 στην Ισπανία και τις ευρωεκλογές.

«Η πιο επωφελής κατάσταση για εμάς καθώς και για τον λαό και τους βάσκους εργαζομένους δεν είναι άλλη παρά να αφήσουμε οριστικά πίσω μας το προηγούμενο στάδιο», γράφει ακόμη η ETA, σύμφωνα με την Gara.

Τον Απρίλιο 2017, η βασκική αυτονομιστικής οργάνωση είχε ανακοινώσει τον πλήρη αφοπλισμό της κάνοντας λόγο για λήψη αποφάσεων «απ' όλα τα μέλη της για τον τρόπο που θα προχωρήσουμε».

Η οργάνωση, η οποία δραστηριοποιούνταν στην Ισπανία και τη Γαλλία, παραιτήθηκε το 2011 από τον ένοπλο αγώνα για την ανεξαρτησία της Χώρας των Βάσκων και της Ναβάρα.

Όμως για καιρό αρνούνταν να καταθέσει τα όπλα και να διαλυθεί, όπως απαιτούσαν η Μαδρίτη και το Παρίσι, ζητώντας ως αντάλλαγμα αμνηστίες και μια διαπραγμάτευση για τα φυλακισμένα μέλη της, που αυτή τη στιγμή είναι λίγο περισσότερα από 300.

Το 2017 παραιτήθηκε απ' αυτή τη διαπραγμάτευση και αποφάσισε να αφοπλιστεί μονομερώς διαβιβάζοντας στις 8 Απριλίου στη γαλλική δικαιοσύνη τις συντεταγμένες όπου βρίσκονταν οι κρύπτες όπλων της.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL