Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Μ.Μπαρνιέ: Μετά το Brexit η συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ.Μπαρνιέ: Μετά το Brexit η συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών

«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες να καταλήξουν σε εμπορική συμφωνία μεταξύ τους πριν από το Brexit, τον Μάρτιο του 2019, ξεκαθάρισε ο Ευρωπαίος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων, Μισέλ Μπαρνιέ.

Συγκεκριμένα επανέλαβε ότι η επίσημη γραμμή της ΕΕ είναι πως μόνο μια «πολιτική διακήρυξη» που θα περιγράφει τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις θα είναι έτοιμη την περίοδο που θα αποχωρεί η Βρετανία από την ΕΕ.

Ο ίδιος τόνισε ότι για τη διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και επέμεινε ότι δεν πρέπει να η Βρετανία να "υπαναχωρήσει" από τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας, εάν θέλει να διαπραγματευτεί τη μελλοντική σχέση των δύο πλευρών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε ότι η ολοκλήρωση της συνθήκης για το Brexit και η σύναψη συμφωνίας για τις μελλοντικές σχέσεις Βρυξελλών - Λονδίνου θα είναι μια «λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο» καλώντας τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ να διατηρήσουν την ενότητά τους για να αποφύγουν τυχόν οικονομικές αναταράξεις.

Σε επιστολή του προς τους ηγέτες των χωρών-μελών ενόψει της συνόδου κορυφής, την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, ο Ντ.Τουσκ αναφέρεται στο σχέδιό του να ζητήσει την έγκρισή τους για να προχωρήσει η β’ φάση των διαπραγματεύσεων, που θα αφορά τη μεταβατική φάση και τους μελλοντικούς δεσμούς με τη Βρετανία, μετά την επίτευξη «επαρκούς προόδου» την περασμένη εβδομάδα.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων συνιστά μια μέτρια πρόοδο. Απομένουν μόλις 10 μήνες για να καθορίσουμε τη μεταβατική περίοδο και τις μελλοντικές σχέσεις μας με το Ηνωμένο Βασίλειο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Θα είναι μια λυσσαλέα μάχη με τον χρόνο, όπου και πάλι η ενότητά μας θα αποτελέσει το κλειδί. Και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι η ενότητα είναι εκ των ουκ άνευ για ένα ομαλό Brexit», προσθέτει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL