Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μνημείο για την πρώτη και μοναδική γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα

Η Φελισέτ ήταν αυτή που επιλέχθηκε για να «επιβιβαστεί» στη μύτη ενός γαλλικού πυραύλου «Βερονίκ AG1» και να εκτοξευθεί από την Αλγερία στις 18 Οκτωβρίου 1963. Το χάλκινο γλυπτό της αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Οκτώβριο του 2018

Όλοι ξέρουν τη σοβιετική σκυλίτσα «Λάικα» που ταξίδεψε στο διάστημα, αλλά πόσοι θυμούνται τη γαλλική ψιψίνα «Φελισέτ» που ήταν η πρώτη και μοναδική γάτα που πήγε στο διάστημα. Πλέον, θα αποκτήσει το μνημείο που της αξίζει.

Η σχετική πολύμηνη καμπάνια για τη συγκέντρωση χρημάτων μέσω του ιστοτόπου Kickstarter ολοκληρώθηκε στις 17 Νοεμβρίου και απέφερε 57.158 δολάρια από εισφορές που έκαναν περισσότεροι από 1.100 «φαν» της Φελισέτ (Felicette). Το σχετικό άγαλμα θα στηθεί στην πατρίδα στο Παρίσι.

Η Γαλλία ήταν η τρίτη χώρα που δημιούργησε διαστημική υπηρεσία, μετά την ΕΣΣΔ και τις ΗΠΑ. Αντίθετα με τις άλλες χώρες, το γαλλικό διαστημικό πρόγραμμα πειραματίσθηκε με 14 γάτες, οι οποίες υποβλήθηκαν στην αναγκαία εκπαίδευση. Στόχος ήταν να μελετηθεί με ποιό τρόπο η έλλειψη βαρύτητας επηρεάζει τον οργανισμό των ζώων, ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα και για τους ανθρώπους. Κάπως έτσι, οι γάτες και άλλα ζώα έκαναν διαστημική εκπαίδευση πριν τους αστροναύτες.

Στις 18 Οκτωβρίου 1963, μια ασπρόμαυρη αδέσποτη γάτα ήταν αυτή που επιλέχθηκε για να «επιβιβαστεί» στη μύτη ενός γαλλικού πυραύλου «Βερονίκ AG1» και να εκτοξευθεί από την Αλγερία.

Η γάτα -ο εγκέφαλος της οποίας ήταν «καλωδιωμένος» με ηλεκτρόδια για να παρακολουθούνται οι αντιδράσεις του- πέταξε σε ύψος 157 χλμ. πάνω από τη Γη, βιώνοντας για ένα σύντομο χρονικό διάστημα την έλλειψη βαρύτητας. Μετά από 15 λεπτά, η Φελισέτ, μέσα στη μικρή διαστημική κάψουλά της, επέστρεψε στη Γη σώα και ασφαλής με αλεξίπτωτο.

Η «Λάικα» έχει το δικό της μνημείο, το ίδιο και ο «Χαμ», ο πρώτος διαστημικός χιμπατζής. Τώρα ήλθε η ώρα και της Φελισέτ, γνωστής και ως «Αστρογάτας» (Αstrocat), να απαθανατιστεί σε ένα μνημείο.

Το χάλκινο γλυπτό, μάλλον ένας συνδυασμός γάτας και πυραύλου, θα έχει ύψος ενάμισι μέτρου και δημιουργός του θα είναι ο Τζιλ Πάρκερ, γνωστός καλλιτέχνης διαφόρων μορφών ζώων. Αναμένεται να είναι έτοιμο έως τον Οκτώβριο του 2018, όταν θα κλείνουν 55 χρόνια από την πτήση της Φελισέτ.

Όσοι χρηματοδότες συνεισέφεραν πάνω από 330 δολάρια, το όνομά τους θα χαραχτεί σε πλακέτα δίπλα στο άγαλμα, ενώ όσοι έδωσαν πάνω από 8.000 δολάρια, θα πάρουν κι ένα αντίγραφο 30 εκατοστών του μνημείου.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Φως και δικαιοσύνη

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης έδειξαν ότι ο Ζακ Κωστόπουλος πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο που προκλήθηκε από πολλαπλά τραύματα. Για να τα λέμε όπως είναι: ο άνθρωπος πέθανε από την...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο