Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C22.4°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C20.2°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.5°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.1°C
2 BF 42%
Καταλωνία / Καταλωνία: Ανεξαρτητοποίηση και "διαρκές πραξικόπημα"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταλωνία / Καταλωνία: Ανεξαρτητοποίηση και "διαρκές πραξικόπημα"

Η τοπική Bουλή της Καταλωνίας θα συνεδριάσει την Πέμπτη για να ανοίξει στην πράξη τις διαδικασίες για τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής και τα μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιστούν οι αρνητικές συνέπειες από την εφαρμογή του άρθρου 155 για την αναστολή των αυτοδιοικητικών θεσμών από την κεντρική κυβέρνηση, που θα αποφασίσει από την πλευρά της η ισπανική Γερουσία την Παρασκευή.

Η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι η παρέμβαση της κεντρικής κυβέρνησης στην Καταλωνία δεν θα έχει μόνο εξάμηνη διάρκεια, με την απειλητική προοπτική έτσι να μετατραπεί σε... πραξικόπημα διαρκείας. Η ισπανική Δεξιά και οι Σοσιαλιστές επιμένουν να μιλήσει ο Πουτζντεμόν στην ολομέλεια της Γερουσίας, ενώ ο Καταλανός Πρόεδρος εξετάζει την προσφορά προσπαθώντας να αποφύγει την παγίδα της “νομιμοποίησης” της απόφασης της Γερουσίας για την εφαρμογή του άρθρου 155.

Η Βουλή της Καταλωνίας θα ακολουθήσει μια παράλληλη λειτουργία με αυτή της ισπανικής Γερουσίας, αφήνοντας ανοιχτή την ψήφιση της ανεξαρτησίας ακόμη και έως την Παρασκευή, πριν όμως από την ψήφιση στη Μαδρίτη της εφαρμογής του άρθρου 155, ενώ τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση του Πουτζντεμόν σκέφτονται να κινηθούν δικαστικά και ποινικά εναντίον των μέτρων που προτείνουν το Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι Πολίτες.

Οι Καταλανοί εθνικιστές θα συναντηθούν σήμερα Τρίτη με τους οκτώ Γερουσιαστές που έχουν εκλεγεί από τα τοπικά κοινοβούλια για να τους εξηγήσουν τις θέσεις τής κυβέρνησης της Καταλωνίας. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα τόνισε ότι μπορεί να αποτραπεί η εφαρμογή του άρθρου 155 εάν η καταλανική κυβέρνηση προκηρύξει εκλογές χωρίς να ανακηρύξει την ανεξαρτησία, ενώ η δεξιά κυβέρνηση του Ραχόι εκτιμά πως θα έχει αρνητικές συνέπειες η πιθανή προκήρυξη εκλογών από τον Πουτζντεμόν. Στελέχη των τριών κομμάτων που στηρίζουν την ανεξαρτησία της Καταλωνίας θεωρούν “δώρο” το πραξικόπημα του Ραχόι για να επιβάλει τις εκλογές με το άρθρο 155.

Οι δημοσκοπήσεις εναντίον του... Ραχόι

Το Unidos Podemos, ο Ιγκλέσιας και ο Γκαρθόν φαίνεται να διαψεύδουν όσους στοιχηματίζουν ότι η θέση τους για την Καταλωνία θα οδηγούσε σε μεγάλη πτώση ψήφων και εδρών, αφού, σύμφωνα με την έρευνα της JM&A, σε περίπτωση πρόωρων εκλογών θα έχανε μόλις 0,1% και τρεις βουλευτές, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα έχανε 0,6% και 4 βουλευτές, ενώ το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες θα είχαν 174 βουλευτές, με το Λαϊκό Κόμμα να βλέπει τη μετανάστευση τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου ψήφων του προς τους Πολίτες και την απώλεια 26 βουλευτών φτάνοντας στους 111.

Τα κόμματα που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας θα έπαιρναν μόλις 0,1% παραπάνω από τις τοπικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, για να φθάσουν στο 47,9% από το 47,8%, καθιστώντας σαφές ότι στην επόμενη καταλανική Βουλή θα έχουν την πλειοψηφία, αλλά με το θέμα της ανεξαρτησίας να αποτελεί μειοψηφικό αίτημα στην καταλανική κοινωνία.

Η κρατική καταστολή και οι συλλήψεις δεν φαίνεται να λυγίζουν τους οπαδούς της ανεξαρτησίας, αλλά αυτή δεν φαίνεται να μετατρέπεται σε άλλοθι για τη διεύρυνση της συναίνεσης που έχουν. Το 68,1% των Καταλανών θεωρεί πως η κατάσταση είναι “καλή ή πολύ καλή” και το 39,3% ότι η οικονομική κατάσταση είναι “καλή ή πολύ καλή”, σε σχέση με το 30,5% που την κρίνει “καλή ή πολύ καλή” και το 27% που την κρίνει “ούτε κακή ούτε καλή”, σύμφωνα με Βαρόμετρο του GESOP που πραγματοποιήθηκε πριν από την ανακοίνωση του Ραχόι για την εφαρμογή του άρθρου 155.

Τα τρία κόμματα που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία θα λάμβαναν από 70 έως 73 βουλευτές, από τους 72 που έχουν σήμερα στην καταλανική Βουλή, για να διατηρήσουν την απόλυτη πλειοψηφία, για να φτάσουν στο 47,9% από το 47,8% των τοπικών εκλογών του 2015. Η Δημοκρατική - Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας, με το 28,1% και 43 - 44 βουλευτές, θα αποτελούσε το μεγαλύτερο κόμμα, το δεξιό PDeCAT θα μετατρεπόταν στο τέταρτο σε μέγεθος καταλανικό κόμμα με 12% και 18 με 19 βουλευτές, ενώ το ακροαριστερό CUP θα υποχωρούσε στο 7,8% με 9 με 10 βουλευτές, από το 8,2%.

Η ενωτική Αριστερά Catalunya En Comù με το 9% θα είχε 11 με 12 βουλευτές και θα αποτελούσε την πέμπτη σε μέγεθος δύναμη της καταλανικής Βουλής. Οι δεξιοί λαϊκιστές Πολίτες θα μετατραπούν στο δεύτερο καταλανικό κόμμα με 16,8% και 21 με 22 βουλευτές, από τους 25 που έχουν σήμερα όταν είχαν πάρει 17,8%, το Λαϊκό Κόμμα θα έπαιρνε 7,5% και 9 με 10 βουλευτές, από το 8,5% των προηγούμενων τοπικών εκλογών, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC με το 14,5% και 21 με 22 βουλευτές, από τους 16 που έχει σήμερα όταν είχε πάρει 12,7%, και θα αποτελούσε το τρίτο καταλανικό κόμμα

Ιγκλέσιας: Με το πνεύμα του Κινήματος των Αγανακτισμένων εναντίον των... πυρομανών

Ο επικεφαλής του Unidos Podemos και γενικός γραμματέας του Podemos Ιγκλέσιας έστειλε επτασέλιδη επιστολή σε όλα τα μέλη του κόμματος για να εξηγήσει την πολιτική που ακολουθεί, ζητώντας από όλους να αγωνιστούν με “το ιδρυτικό εποικοδομητικό πνεύμα του Κινήματος των Αγανακτισμένων” εναντίον της εφαρμογής του άρθρου 155 και της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας.

Ο Ιγκλέσιας υποστηρίζει την ανάγκη διοργάνωσης ενός δημοψηφίσματος με εγγυήσεις, τα αποτελέσματα του οποίου θα γίνουν σεβαστά από όλους, που “αποτελεί τη μόνη λύση που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Καταλωνία θα συνεχίσει να συμμετέχει στην Ισπανία”, ενώ δεν παρέλειψε να ασκήσει σκληρή κριτική στο Λαϊκό και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Για τον Ιγκλέσιας, η Δεξιά και η μοναρχία έχουν μια ξεκάθαρη γραμμή: “Καλύτερα μια Ισπανία κατακερματισμένη παρά με το Unidos Podemos στην κυβέρνηση”.

Κολάου: Εκλογές χωρίς διάλογο δεν λύνουν το πρόβλημα

Έκκληση για να αποτραπεί την Παρασκευή η ψήφιση από τη Γερουσία της εφαρμογής του άρθρου 155, με την προειδοποίηση ότι οι εκλογές δεν θα αποτελέσουν τη λύση εάν δεν διεξαχθούν με ηρεμία και χωρίς απειλές και δεν συνοδευτούν από τον διάλογο, έκανε η δήμαρχος της Βαρκελώνης. “Αργά ή γρήγορα θα είχαμε εκλογές, χωρίς καμία αμφιβολία, γιατί φτάσαμε στην εξάντληση μιας πορείας, στο τέλος ενός οδικού χάρτη, αλλά αυτές καθ'εαυτές οι εκλογές δεν θα αποτελέσουν μια λύση εάν δεν συνοδευτούν από μια στρατηγική διαλόγου” τόνισε από το Παρίσι η δήμαρχος της Βαρκελώνης Κολάου.

Η Κολάου προειδοποίησε τους σοσιαλιστές ότι η εφαρμογή του άρθρου 155 και “η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα αλλάζει όλα”, γεγονός που θα οδηγήσει την ομάδα της στον Δήμο Barcelona En Comù “να αξιολογήσει με ήρεμο τρόπο και να μιλήσει με τους Καταλανούς Σοσιαλιστές για το τι θα μείνει από τη συμφωνία συνεργασίας στον δήμο”, παρόλο που προς στιγμή “δεν έχω καμία πρόθεση να τη σπάσω”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL