Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
"Κατάληψη" Καταλωνίας ή τοπικές εκλογές μέσα στο... χάος / Ώρα μηδέν για το τελεσίγραφο Ραχόι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Κατάληψη" Καταλωνίας ή τοπικές εκλογές μέσα στο... χάος / Ώρα μηδέν για το τελεσίγραφο Ραχόι

Εβδομήντα συλλογικότητες και συνδικάτα της Καταλωνίας ανακοίνωσαν τη διοργάνωση μαζικής διαδήλωσης το Σάββατο το απόγευμα στη Βαρκελώνη, πριν ακόμα οι οδοκαθαριστές καθαρίσουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια από τα κεριά που είχαν στάξει από τις δεκάδες χιλιάδες πολιτών που κατέκλυσαν το κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας το βράδυ της Τρίτης διαμαρτυρόμενοι για τη σύλληψη των δύο ηγετικών μορφών του αποσχιστικού κινήματος Σάντσεθ και Κουισάρτ.

Τη στιγμή που κανείς ακόμη δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα είναι η Καταλωνία από σήμερα το πρωί με τη λήξη του τελεσιγράφου του Ραχόι, η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας Ντε Κοσπεδάλ έβαλε για άλλη μια φορά δυναμίτη σε οποιαδήποτε -έστω και ισχνή- υπόθεση διαλόγου, προειδοποιώντας μάλιστα από το Μπιλμπάο της Χώρας των Βάσκων ότι “οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας θα εγγυηθούν τη συνταγματική τάξη και θα υπερασπιστούν την εθνική κυριαρχία εκτός και εντός των συνόρων της Ισπανίας” και καλώντας την κυβέρνηση της Καταλωνίας “να επιστρέψει στη νομιμότητα”.

Η πιο μακριά μέρα για την Ιστορία της μεταφασιστικής Ισπανίας ξεκινά σήμερα, με τη λήξη του τελεσίγραφου της κυβέρνησης του Ραχόι για την αποκήρυξη της ανεξαρτησίας από την Καταλωνία, με την κυβέρνηση της Μαδρίτης να χρησιμοποιεί ως άλλοθι το σύνταγμα και τη στήριξη των Σοσιαλιστών και να απειλεί να αναστείλει τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς της Καταλωνίας. Παράλληλα, η τοπική κυβέρνηση προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη σκληρή καταστολή και τη φυλάκιση των δύο ηγετών του ειρηνικού αποσχιστικού κινήματος για να ανοίξει έναν διάλογο κωφών για ένα χρονοδιάγραμμα ανεξαρτησίας. “Οι εκλογές δεν θα σταματήσουν την εφαρμογή του άρθρου 155” προειδοποίησε ο Ραχόι.


Ανεξαρτησία... α λα Σλοβένια στο μυαλό του Πουτζντεμόν


Ο “υπουργός Εξωτερικών” της καταλανικής κυβέρνησης Ρομέβα τόνισε από τις Βρυξέλλες ότι ο Πουτζντεμόν “προετοιμάζεται” να ανακηρύξει τη μονομερή ανεξαρτησία χωρίς να δηλώσει το πότε και ότι η τοπική κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω εάν η Μαδρίτη εφαρμόσει το άρθρο 155. Για τον Ρομέβα, ο πρόεδρος της Καταλωνίας ζητά διάλογο με τη Μαδρίτη στο πλαίσιο των υποδείξεων “διεθνών παραγόντων”, διευκρινίζοντας ότι “δεν είπαμε ποτέ ότι δεν θα ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία”. Παράλληλα, απέκλεισε τη λύση των εκλογών, γιατί, όπως είπε, "δεν αποτελούν επιλογή” και “δεν βρίσκονται επί του σεναρίου”. Ο αντιπρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Χουνκουέρας τόνισε ότι οι συλλήψεις των Σάντσεθ και Κουισάρτ αποτελούν “εκδίκηση εναντίον της αξιοπρέπειας και του πολιτικού πολιτισμού των Καταλανών που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα”. Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του αριστερού CUP Μπόγια τόνισε ότι η τοπική κυβέρνηση εκτιμά “ποια θα είναι η καλύτερη στιγμή για να ανακηρύξει τη Δημοκρατία της Καταλωνίας”.


Ο Σάντσεθ δεκανίκι του... Ραχόι


Ο ηγέτης των σοσιαλιστών Σάντσεθ, πριν από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ταγιάνι στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η διεξαγωγή τοπικών εκλογών στην Καταλωνία θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομάκρυνση του Πουτζντεμόν, γεγονός που θα επέτρεπε να μην εφαρμοστεί το άρθρο 155, και ότι αυτή τη λύση συμμερίζεται και η κυβέρνηση του Ραχόι. Ο Σάντσεθ συναντήθηκε αργότερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε διαμεσολάβηση της Ε.Ε. σε ένα εσωτερικό πρόβλημα της Ισπανίας.

Οι σοσιαλιστές φοβούνται ότι με την εφαρμογή του άρθρου 155 θα πρέπει να οριστεί στην Καταλωνία μια τοπική αρχή με επικεφαλής έναν και μόνο υπουργό του Λαϊκού Κόμματος, εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες ότι μια “τεχνική κυβέρνηση” θα αντιμετωπιστεί ως “κυβέρνηση κατοχής”. Για τους σοσιαλιστές απαιτείται “μια χειρουργική επέμβαση”, με την κεντρική κυβέρνηση να αναλάβει τις αρμοδιότητες των Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Υποδομών, Οικονομικών και προεδρίας της τοπικής κυβέρνησης. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Καταλωνίας PSC ζητά εκλογές για να αποφευχθεί η εφαρμογή του άρθρου 155 και “να σωθούν οι καταλανικοί θεσμοί”, ενώ ο γραμματέας του Ιθέτα ζήτησε να συναντηθεί με τον Πουτζντεμόν.


Unidos Podemos: Η εφαρμογή του άρθρου 155, “βόμβα” σε κάθε μεταρρύθμιση


Οι βουλευτές του Unidos Podemos και του δεξιού καταλανικού PDeCAT σήκωσαν στη Βουλή πλακάτ ζητώντας την απελευθέρωση των Σάντσεθ και Κουισάρτ, ενώ ο ηγέτης του κόμματος Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι η εφαρμογή το άρθρου 155 θα περιορίσει κάθε συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την μεταρρύθμιση του κρατικού μοντέλου που πρότειναν οι Σοσιαλιστές και αποδέχτηκαν το Λαϊκό Κόμμα και οι Πολίτες. Τα εθνικιστικά καταλανικά κόμματα αποσύρθηκαν από την επιτροπή μετά τις δύο συλλήψεις στη Βαρκελώνη και το Unidos Podemos δήλωσε ότι σκέφτεται να αποσυρθεί. Ο ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Γκαρθόν εξέφρασε στη Βουλή τις αμφιβολίες τους για “μια σοβαρή και ορθολογική συζήτηση” στην επιτροπή εάν εφαρμοστεί το άρθρο 155 και ζήτησε από το Unidos Podemos να δηλώσει τι θα κάνει.


Γερμανοβρετανικός άξονας εναντίον Catalexit


Η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να στηρίζει πλήρως τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης Ραχόι, με τον εκπρόσωπο της καγκελαρίου να τονίζει ότι η Ισπανία είναι “μια χώρα δικαίου και όλοι οι πολίτες πρέπει να σέβονται τους νόμους και το σύνταγμα, ανεξάρτητα σε πιο τμήμα της χώρας ζουν”, αποφεύγοντας να σχολιάσει τις αποφάσεις της ισπανικής Δικαιοσύνης για τις διώξεις ηγετικών στελεχών του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησίας ή της τοπικής αστυνομίας.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας διαβεβαίωσε τον Ραχόι ότι το Λονδίνο δεν θα αναγνωρίσει μια ανεξάρτητη Καταλωνία και ότι στηρίζει την ενότητα της Ισπανίας. Η Μαδρίτη, από την πλευρά της, εγκάλεσε τον πρεσβευτή της Βενεζουέλας για τις δηλώσεις του προέδρου Μαδούρο ότι “η Ισπανία στερείται ηθικής” με την “καταστολή στην Καταλωνία” και τους “πολιτικούς κρατούμενους” που έχει. Προηγουμένως, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Ντάστις είχε αμφισβητήσει τη νίκη του κόμματος του Μαδούρο στις πρόσφατες εκλογές στη Βενεζουέλα για την ανάδειξη κυβερνητών στα ομόσπονδα κρατίδια της χώρας.


Δυναμίτης σε Δημοσιονομικό Σύμφωνο και ανάπτυξη


Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσιονομικής Ευθύνης προειδοποίησε ότι η κρίση στην Καταλωνία μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη της χώρας για το επόμενο έτος στο 1,5%, σε σχέση με το 2,7% των προηγούμενων προβλέψεων, και να οδηγήσει σε αύξηση του δημόσιου ελλείμματος κατά 0,2% έως 0,5%. Η ισπανική κυβέρνηση ενημέρωσε τη Δευτέρα τις Βρυξέλλες για ανάπτυξη 2,3% για το 2018 εξαιτίας της κατάστασης στην Καταλωνία. Το ισπανικό υπουργείο Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα διατηρήσει τον δημοσιονομικό έλεγχο της Καταλωνίας έως ότου επιστρέψει στη... νομιμότητα, χωρίς να διευκρινίζει τι θα γίνει σε περίπτωση που τις ξανακερδίσουν τα τρία κόμματα που στηρίζουν την ανεξαρτησία.

“Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός” χωρίς... ANC και Omnium


Η ANC και η Omnium Cultural, οι δύο κοινωνικές και πολιτιστικές οργανώσεις από τις οποίες προέρχονται οι δύο πρόεδροι του κρατούνται για ανταρσία από τις ισπανικές δικαστικές αρχές, απέρριψαν το κάλεσμα της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βαρκελώνης να παραστούν ως προσκεκλημένες στον αγώνα της “Μπάρτσα” με τον Ολυμπιακό στο Καμπ Νου, μια και η ομάδα της Βαρκελώνης θα κρεμάσει ένα πανώ που θα γράφει “Διάλογος, Σεβασμός, Αθλητικός”, αναφερόμενη εμμέσως στην πολιτική κατάσταση στην Καταλωνία. Η “Μπάρτσα” είχε καλέσει στους επισήμους τον αντιπρόεδρο της ANC Αλκομπέρο και τον γραμματέα της Omnium Cultural Μπος. “Πιστεύουμε ότι το μήνυμα της ομάδας της Βαρκελώνης δεν εκφράζει την πλειονότητα των αισθημάτων των οπαδών της, για αυτό απορρίπτουμε την πρόσκληση για να είμαστε στο πάλκο” τόνισε η ANC.

H Omnium Cultural, αφού ευχαρίστησε την “Μπάρτσα” για την πρόσκλησή της και με “όλο τον σεβασμό στους οπαδούς της και στην ομάδα”, τόνισε ότι το να αφήσει άδειο το κάθισμα αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να καταγγείλει ότι ο πρόεδρός της Κουισάρτ έχασε την ελευθερία του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL