Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ισπανική "καμπάνα" στο Facebook για συλλογή δεδομένων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανική "καμπάνα" στο Facebook για συλλογή δεδομένων

Σε νέες νομικές περιπέτειες στην Ευρώπη μπαίνει το Facebook, ο πιο δημοφιλής ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, μετά την "καμπάνα" των 1,2 εκατομμυρίων ευρώ εις βάρος του που ανακοίνωσε χθες η ισπανική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, AEPD.

Η AEPD κατηγορεί τους διαχειριστές του FB για "μη εξουσιοδοτημένη" συλλογή προσωπικών δεδομένων και πληροφοριών των χρηστών του στην Ισπανία, τα οποία θα μπορούσαν στη συνέχεια να χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς σκοπούς.

Το πρόστιμο -που είναι βεβαίως ένα μικρό, μόνον, κλάσμα των τριμηνιαίων εσόδων του Facebook, ύψους περίπου 6,7 δισεκατομμυρίων ευρώ (!) και ένα πολλοστημόριο της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρείας, που ξεπερνά πλέον τα 363 δισ. ευρώ- επιβλήθηκε ύστερα από έρευνα της AEPD που διεξήχθη παράλληλα με παρόμοιες έρευνες από τις αρχές του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με την AEPD, υπήρξαν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αλγόριθμοι του Facebook συνέλεξαν μαζικά προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ισπανών χρηστών του ιστοτόπου, όπως το φύλο, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι προσωπικές προτιμήσεις και το ιστορικό περιήγησής τους στο Διαδίκτυο χωρίς να τους ενημερώσουν για το πώς θα χρησιμοποιηθούν οι πληροφορίες αυτές.

Η AEPD επισημαίνει ότι ο γίγαντας της ηλεκτρονικής κοινωνικής δικτύωσης δεν πληροφόρησε επαρκώς τους χρήστες του για το πώς και πού θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους και τα ιστορικά περιήγησης που συλλέχθηκαν από άλλους ιστότοπους, ενώ παράλληλα δεν έλαβε τη συγκατάθεσή τους για να χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το FB έχει διαπράξει δύο "σοβαρές" παραβάσεις του ισπανικού νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων που επισύρουν πρόστιμο 300.000 ευρώ έκαστη, και μια "πολύ σοβαρή" που τιμωρείται με πρόστιμο 600.000 ευρώ.

Cookies & Likes

Χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες των cookies, το Facebook συλλέγει επίσης δεδομένα από χρήστες του Διαδικτύου που δεν έχουν λογαριασμό στο δίκτυό του αλλά περιηγούνται σε άλλες σελίδες οι οποίες διαθέτουν κουμπί "Like", το οποίο οι χρήστες πατούν κατά την επίσκεψή τους.

Η δραστηριότητα των χρηστών του Facebook μπορεί επίσης να παρακολουθείται από ιστότοπους τρίτων μερών και οι πληροφορίες που συλλέγονται προστίθενται σε εκείνες που ήδη συνδέονται μ' έναν λογαριασμό Facebook. Η έρευνα της AEPD έδειξε επίσης ότι το FB διατήρησε πληροφορίες χρηστών του για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 17 μηνών αφότου οι τελευταίοι απενεργοποίησαν τους λογαριασμούς τους.

Η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων διαπίστωσε ότι η πολιτική απορρήτου του Facebook περιέχει "γενικές και ασαφείς εκφράσεις" και υποχρεώνει τους χρήστες του να έχουν πρόσβαση σε διάφορους συνδέσμους για να αποκτήσουν πρόσβαση στις σελίδες του. Το κοινωνικό δίκτυο κάνει ανακριβείς αναφορές όσον αφορά τον τρόπο χρήσης των δεδομένων που συλλέγει και οι χρήστες δεν έχουν επίγνωση της συλλογής προσωπικών πληροφοριών τους ούτε της αποθήκευσής τους από την εταιρεία.

Στο άλλο ανοιχτό μέτωπο της αντιπαράθεσης των ευρωπαϊκών θεσμών με τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου η Google εξαπέλυσε χθες την αντεπίθεσή της εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταθέτοντας προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά του προστίμου - ρεκόρ που της επιβλήθηκε τον Ιούνιο από τις Βρυξέλλες για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. «Η πρόσφυγή κατά του προστίμου κατατέθηκε» επιβεβαίωσε λακωνικά ο εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Στα τέλη Ιουνίου η Επιτροπή είχε καταδικάσει την Google σε πρόστιμο ύψους 2,42 δισ. ευρώ, κατηγορώντας την ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στις αναζητήσεις στο Ίντερνετ για να ευνοήσει την υπηρεσία σύγκρισης τιμών Google Shopping εις βάρος άλλων ανταγωνιστικών υπηρεσιών. Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο η Google επιβεβαίωσε ότι κατέθεσε την προσφυγή αυτή αρνούμενη να κάνει οποιοδήποτε άλλο σχόλιο.

Η Επιτροπή ανακοίνωσε πως θα υπερασπιστεί «την απόφασή της ενώπιον της Δικαιοσύνης» χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL