Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
16.0°C20.9°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.6°C18.8°C
5 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C19.8°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 56%
Ο Τραμπ αναστατώνει την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Τραμπ αναστατώνει την Ευρώπη

Κομιστής "αναστηλωμένων" ιδεοληψιών και παρωχημένων ρητορικών σχημάτων με "καρφιά" κατά της υπερεθνικής παγκόσμιας τάξης εκ δυσμάς και της "αποσταθεροποιητικής" Ρωσίας εξ ανατολών, ο Ντόναλντ Τραμπ χάιδεψε χθες τα αυτιά των περίπου 15.000 Πολωνών που πήγαν να τον υποδεχθούν ως "σωτήρα" στην πλατεία Κρασίνσκι της Βαρσοβίας, σερβίροντάς τους μεγαλόσχημες κουβέντες για την ιστορική ανάγκη "επιβίωσης της Δύσης", για βούληση των λαών της να κερδίσουν την υπαρξιακή μάχη, για ένα μέλλον στο οποίο το καλό θα κατακτήσει το κακό και που η ειρήνη θα νικήσει τον πόλεμο...

Αλλά την ίδια ώρα, βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους και σε πείσμα της επίσημης κυβερνητικής γραμμής, το πολωνικό τμήμα της Greenpeace υπενθύμιζε τα πεπραγμένα Τραμπ "γράφοντας" με πράσινο λέιζερ πάνω στην πρόσοψη του Μεγάρου Πολιτισμού και Επιστημών της Βαρσοβίας το σύνθημα "Όχι στον Τραμπ, ναι στο Παρίσι", στιγματίζοντας την απόφαση του μεγιστάνα Προέδρου να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Παράλληλα, οι Βρυξέλλες έστελναν άλλο ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του "τραμπισμού" που απειλεί να διαταράξει το σύστημα της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, υπογράφοντας χθες πολιτική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ιαπωνία. "Στέλνουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο υπέρ του ανοιχτού και δίκαιου εμπορίου. Για εμάς δεν υπάρχει προστασία στον προστατευτισμό" είπε χαρακτηριστικά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Άνγκελα Μέρκελ, απ' την πλευρά της, είχε επιδοθεί σ' έναν μαραθώνιο διμερών συναντήσεων με τους πολλούς και "δύσκολους" συμμετέχοντες στην σημερινή σύνοδο κορυφής των G20 στο Αμβούργο, προσπαθώντας να προλάβει πιθανό ναυάγιο και ένα σοβαρό πλήγμα στο γόητρό της.

Στην Πολωνία, τη χώρα που έζησε κατά την πρόσφατη Ιστορία της ανάμεσα στον πάλαι ποτέ γερμανικό εθνικισμό και μιλιταρισμό και τη σοβιετική επιρροή, ο Τραμπ φαίνεται πως βρήκε την ιδανική ευκαιρία για να μπει σφήνα στους ευρωπαϊκούς ενεργειακούς και άλλους ανταγωνισμούς, στον γερμανικό και ρωσικό ηγεμονισμό. Το αφήγημά του, αν και χοντροκομμένο, φαίνεται πως λειτουργεί. Τουλάχιστον οι Πολωνοί δείχνουν ενθουσιασμένοι με τον ρόλο που τους έχει εκχωρήσει η αμερικανική υπερδύναμη και είναι έτοιμοι να αγοράσουν αμερικανικά όπλα. "Ο Πρόεδρος Τραμπ ξεκινά τη δεύτερη περιοδεία του στο εξωτερικό από την Πολωνία. Αυτό δείχνει ότι είμαστε μια χώρα που έχει σημασία και ενισχύει τη θέση μας στην Ε.Ε.» δήλωσε σχετικά ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Αντόνι Μακιέρεβιτς, οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν στη χώρα του αντιπυραυλικά συστήματα Partiot.

"Η Ιστορία της Πολωνίας είναι η Ιστορία ενός λαού που ποτέ δεν εγκατέλειψε την ελπίδα, που ποτέ δεν καταβλήθηκε, που ποτέ δεν ξέχασε ποιος είναι» διακήρυξε ο Τραμπ από την πλατεία Κρασίνσκι. «Οι Αμερικανοί, οι Πολωνοί και τα κράτη της Ευρώπης εκτιμούν την ατομική ελευθερία και την κυριαρχία (...) Πρέπει να συνεργαστούμε για να αντιταχθούμε στις δυνάμεις εκείνες, είτε προέρχονται από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό, από τα νότια ή τα ανατολικά, που υπονομεύουν τις αξίες μας και απειλούν να διαρρήξουν τους δεσμούς μας με τον πολιτισμό, την πίστη και την παράδοση, τα οποία μας κάνουν αυτό που είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο πλανητάρχης.

Η Ρωσία στο στόχαστρο

Από το ίδιο βήμα, ο Τραμπ απευθύνθηκε και στη Ρωσία, καλώντας την να σταματήσει την «αποσταθεροποιητική» δράση της στην Ουκρανία και αλλού στον κόσμο και να "ενταχθεί στην κοινότητα των υπεύθυνων εθνών". «Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει τις αποσταθεροποιητικές δραστηριότητές της στην Ουκρανία και την παροχή υποστήριξης προς εχθρικά καθεστώτα, περιλαμβανομένης της Συρίας και του Ιράν, και αντ' αυτού να ενωθεί με την κοινότητα των υπεύθυνων εθνών στη μάχη μας εναντίον κοινών εχθρών και για την υπεράσπιση του πολιτισμού» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος ένα 24ωρο πριν από την πρώτη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στο Αμβρούργο.

"Διαφωνούμε μ' αυτή την προσέγγιση" ήταν το λακωνικό σχόλιο του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος επισήμανε ότι το Κρεμλίνο προσδοκά η αμοιβαία κατανόηση να διέπει τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών. "Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που περιμένουμε η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο Προέδρων να αποτελέσει μια ευκαιρία για να εξηγήσουν και τελικά να κατανοήσουν ο ένας τις πραγματικές θέσεις του άλλου, όχι όπως αυτές παρουσιάζονται από τα μέσα ενημέρωσης" συμπλήρωσε ο Ρώσος αξιωματούχος.

Η Μέρκελ σε αναζήτηση συμβιβασμού

Ο Τραμπ έφτασε χθες "μεγαλοπρεπώς" στο Αμβούργο με το Air Force 1, αλλά όχι μόνο κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένος εξαιτίας της μικρόνοης πολιτικής του στο θέμα του κλίματος, αλλά και να γίνει στόχος των αντικαπιταλιστών διαδηλωτών που απειλούν να διαταράξουν τη σύνοδο του άτυπου αυτού παγκόσμιου διευθυντηρίου των είκοσι πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου. Οι εργασίες της συνόδου θα ξεκινήσουν επίσημα αύριο και το κοινό ανακοινωθέν θα δοθεί στη δημοσιότητα το απόγευμα του Σαββάτου.

Οι χθεσινές τετ-α-τετ συναντήσεις της Μέρκελ με τους υψηλούς προσκεκλημένους της, ανάμεσά τους και με τον Τραμπ, λίγες ώρες πριν ανοίξει επίσημα η αυλαία της συνόδου, θα μπορούσαν να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας για την έκβαση των διήμερων εργασιών της. Στόχος της ήταν να βολιδοσκοπήσει θέσεις και διαθέσεις πριν προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μίας από τις πιο δύσκολες συνόδους αυτού του επιπέδου των τελευταίων χρόνων. Η καγκελάριος συναντήθηκε με τον Τραμπ και συζήτησαν μεταξύ άλλων το θέμα της Βόρειας Κορέας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία καθώς και "άλλα ζητήματα", στα οποία εικάζεται ότι περιλαμβάνονταν το διεθνές εμπόριο και η Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή.

Προειδοποιήσεις για το πνεύμα που θα κυριαρχήσει στις εργασίες των G20 έκανε ήδη ο Γίργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας τον Τραμπ να αποφύγει τις μονομερείς ενέργειες. «Ο Πρόεδρος Τραμπ ενεργοποιείται στην εύρεση διμερών λύσεων, αλλά μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα ωφελήσει τη χώρα του. Οι ΗΠΑ είναι ισχυρές όταν αποδίδουν μέσα σε πολυμερείς δομές όπως οι G20 και δεν επιχειρούν μονομερείς ενέργειες» υπογράμμισε ο Γερμανός αξιωματούχος. Σε σχέση με τη διαμάχη για το παγκόσμιο εμπόριο ο Χαρντ εμφανίστηκε προσεκτικά αισιόδοξος. «Θεωρώ ότι θα κατορθώσουμε να εκπέμψουμε ένα καθαρό μήνυμα εναντίον του προστατευτισμού» είπε.

Ενάντια σε κάθε είδους προστατευτισμό τάχθηκε και ο Ρώσος Πρόεδρος σε βαρυσήμαντο άρθρο γνώμης που δημοσιεύθηκε στο χθεσινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας "Handelsblatt". «Έχω την πεποίθηση ότι μόνο οι ανοιχτές εμπορικές σχέσεις, βασισμένες σε κοινές νόρμες, μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τη συνεχή εξέλιξη των διμερών σχέσεων». Ο Πούτιν χαρακτήρισε μάλιστα τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της χώρας του ως «συγκαλυμμένο προστατευτισμό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL