Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ζ.Γκάμπριελ: Πολύ προκλητικές οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών προς το Κατάρ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζ.Γκάμπριελ: Πολύ προκλητικές οι απαιτήσεις των αραβικών χωρών προς το Κατάρ

«Πολύ προκλητικό» χαρακτήρσε τον κατάλογο με τις 13 απαιτήσεις τεσσάρων αραβικών κρατών προς το Κατάρ, ως προϋπόθεση για την άρση των κυρώσεων, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένες από αυτές θέτουν υπό αμφισβήτηση την εθνική κυριαρχία της Ντόχα.

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ δήλωσε κατά την διάρκεια εκδήλωσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων στο Βερολίνο ότι η Γερμανία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις πλευρές για να προσπαθήσει να μειώσει τις εντάσεις στην περιοχή του Αραβικού Κόλπου.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι κάποιες από τις απαιτήσεις των αραβικών κρατών είναι διαπραγματεύσιμες, ωστόσο θέτουν ξεκάθαρα υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία του Κατάρ.

Μεταξύ των απαιτήσεων είναι η διακοπή λειτουργίας του τηλεοπτικού δικτύου της Ντόχα Al Jazeera, ο περιορισμός των σχέσεων της με το Ιράν, το κλείσιμο της τουρκικής βάσης και η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας επισήμανε δε, ότι θα είναι δύσκολο για το Κατάρ να αποδεχθεί και τους 13 όρους, κάνοντας λόγο για έναν «πολύ προκλητικό κατάλογο».

Όπως εξήγησε, υπάρχουν προσπάθειες σε εξέλιξη για να καθοριστεί ποιους από τους όρους δέχεται η Ντόχα και ποιοι θεωρούνται προβληματικές.

Την Τρίτη ο Ζ.Γκάμπριελ αναμένεται να συναντηθεί στην γερμανική πρωτεύουσα με τον Ιρανό ομόλογό του Τζαβάντ Μοχαμάντ Ζαρίφ, ο οποίος, νωρίτερα σήμερα, κάλεσε την Ευρώπη να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για να βοηθήσει στην μείωση των εντάσεων στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι πριν τρεις εβδομάδες, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ, επιβάλλοντας εμπορικό αποκλεισμό με την κατηγορία ότι η Ντόχα υποστηρίζει τρομοκράτες.

Οι αραβικές χώρες εξέδωσαν τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις τους για την άρση των κυρώσεων, μεταξύ των οποίων είναι και το κλείσιμο τουρκικής στρατιωτικής βάσης στην Ντόχα.

Το Κατάρ αρνείται τις κατηγορίες τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις στοχεύουν στον περιορισμό της εθνικής κυριαρχίας του. Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ντόχα την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι το εμιράτο εξετάζει τον κατάλογο, αλλά δεν τις θεωρεί τις απαιτήσεςι ούτε λογικές ούτε εφαρμόσιμες.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL