Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Γαλλία / Γαλλία: Ανάβουν πάλι τα αίματα για το μπουρκίνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Γαλλία: Ανάβουν πάλι τα αίματα για το μπουρκίνι

Με τον ερχομό του καλοκαιριού και τη Γαλλία να παραμένει σε προεκλογικούς ρυθμούς ενόψει των βουλευτικών εκλογών το ζήτημα του μπουρκίνι (του μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα) επανήλθε στο προσκήνιο, με μια περίεργη πρωτοβουλία αυτή τη φορά από μουσουλμάνους στις Κάννες.

Δέκα γυναίκες, που σκόπευαν να κάνουν το μπάνιο τους στην πλαζ των Καννών φορώντας μπουρκίνι, συνελήφθησαν από αστυνομικούς έξω από το πολυτελές ξενοδοχείο Martinez. Οι γυναίκες πήγαν στις Κάννες από το Παρίσι με τρένο. Δηλώνουν όλες "φίλες" ή "συγγενείς" του Ρασίντ Νεζάκ, ενός Αλγερινού ο οποίος έγινε γνωστός το 2010, όταν αποφάσισε να πληρώνει τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί σε γυναίκες οι οποίες δεν τηρούν τη γαλλική νομοθεσία που απαγορεύει την μπούρκα.

Ο 45χρονος πολιτικός και επιχειρηματίας ήθελε με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίσει ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας πέρσι τον Αύγουστο αναίρεσε τις αποφάσεις διαφόρων παραλιακών δήμων (μεταξύ αυτών και εκείνος των Καννών) που απαγόρευαν στις γυναίκες να εμφανίζονται στις παραλίες με μπουρκίνι. Ο Νεκάζ πέρασε πρώτα από το αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνταν οι "φίλες του" και κατόπιν πήγε στην Κρουαζέτ, όπου κάλεσε τα ΜΜΕ και υποστήριξε ότι κινδυνεύει να καταδικαστεί σε εξάμηνη φυλάκιση και πρόστιμο 7.500 ευρώ για οργάνωση παράνομης διαδήλωσης εφόσον επιμείνει να οδηγήσει τις γυναίκες στην παραλία.

Την περασμένη Τετάρτη οι τοπικές αρχές απαγόρευσαν κάθε διαδήλωση στις Κάννες, αλλά ο Νεκάζ υποστηρίζει ότι εγκατέλειψε το αρχικό σχέδιο για διαδήλωση και ότι οργάνωσε "ένα απλό μπάνιο με φίλες και συγγενείς". Η αντιπαράθεση για το μπουρκίνι είναι ένα από τα θέματα που εκμεταλλεύεται κατά κόρον η γαλλική Ακροδεξιά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο προκειμένου να προωθήσει τα κηρύγματα ξενοφοβίας και ρατσισμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL