Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Ισπανία: «Όχι στο Ραχόι» συμφωνούν Σάντσεθ και Ιγκλέσιας, αλλά διαφωνούν στο… «πως»;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: «Όχι στο Ραχόι» συμφωνούν Σάντσεθ και Ιγκλέσιας, αλλά διαφωνούν στο… «πως»;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Σάντσεθ και ο Ιγκλέσιας στην πρώτη τηλεφωνική τους επικοινωνία συμφώνησαν ότι το διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα είναι επικίνδυνο για την χώρα και ότι ο καθένας τους… σέβεται τις «διαφορετικές στρατηγικές αντιπολίτευσης» που θα ακολουθήσουν. Στοιχείο που δείχνει ότι δεν φαίνεται άμεση λύση για το πως θα διώξουν το Ραχόι. Δεν έγινε γνωστή η απάντηση του Σάντσεθ στην πρόταση του Ιγκλέσιας να αποσύρει την πρόταση μομφής κατά του Λαϊκού Κόμματος εάν οι σοσιαλιστές καταθέσουν δική τους, που θα την ψηφίσει και το Unidos Podemos.  O Ραχόι καθησύχασε τη δεξιά και τις αγορές ότι θα βρει αλλού συμμάχους να στηρίξουν την πολιτική του εάν οι σοσιαλιστές το αρνηθούν, ενώ η El Pais σήκωσε τη σημαία της κινδυνολογίας εναντίον του «τρίο», Σάντσεθ, Ιγκλέσιας και Τραμπ «εξισώνοντας» την εκλογή του Σάντσεθ με το… Brexit. Στα μέσα Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το 39ο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος με τον Σάντσεθ να αναλαμβάνει και επισήμως την ηγεσία του.

Unidos Podemos στο Σάντσεθ: Έλα να ρίξουμε τη λιτότητα

«Το Unidos Podemos είναι διατεθειμένο να αποσύρει την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εάν ο νέος γραμματέας του κόμματος Σάντσεθ καταθέσει μια δική του», τόνισε ο οργανωτικός γραμματέας και δεύτερος στην ιεραρχία του Podemos Πάμπλο Ετσενίκε, υποστηρίζοντας ότι «το PSOE είναι ένα ιστορικό κόμμα απαραίτητο για να βάλλουμε τέλος στην κυβέρνηση της λεηλασίας και της διαφθοράς».

Ο Ετσενίκε υπενθύμισε ότι το Unidos Podemos και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια είχαν ζητήσει ματαίως από τους σοσιαλιστικές να στηρίξουν την πρόταση μομφής. «Εάν οι σοσιαλιστές θέλουν να καταθέσουν μια δική τους πρόταση μορφής αποσύρουμε τη δική μας», τόνισε ο Ετσενίκε σε συνέντευξη Τύπου στη βουλή. Ο Ετσενίκε υπογράμμισε επίσης ότι το κόμμα του είναι διατεθειμένο να επιτρέψει έναν πρωταγωνισμό στο Σοσιαλιστικό Κόμμα για να φύγει η δεξιά. «Πιστεύουμε ότι είναι η στιγμή να φανούμε γενναιόδωροι, να κάνουμε τα πάντα για να γυρίσουμε σελίδα και να προσπαθήσουμε να διώξουμε από τους θεσμούς το κόμμα που οι δικαστές αποκαλούν εγκληματική οργάνωση», συνέχισε το ηγετικό στέλεχος του Podemos, αναγνωρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να βάλουμε χρονικό περιθώριο, γιατί ο Σάντσεθ μόλις εκλέχθηκε». Το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα πραγματοποιήσει στα μέσα Ιουνίου το 39ο Συνέδριό του. Οι επικεφαλής των γραφείων του Ιγκλέσιας και Σάντσεθ επικοινώνησαν ήδη το πρωί της Δευτέρας.  

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Χουάν Κάρλος Μονεδέρο σημείωσε ότι «είναι η στιγμή που το PSOE θα πρέπει να ενωθεί στην προσπάθεια για να τελειώνουμε με την πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας μας και των πολιτικών που προέρχονται από τη διαφθορά».

Για το Unidos Podemos η μεγάλη επιτυχία της συγκέντρωσης του Σαββάτου στην Πουέρτα Ντελ Σολ επιβεβαιώνει την ανάγκη μιας αλλαγής που δεν θα προέλθει μόνο από ένα κόμμα ή ομάδα.  Τόσο η Ενωμένη Αριστερά όσο και τα συνεργαζόμενα ψηφοδέλτια στηρίζουν το πολιτικό άνοιγμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας για ανατροπή του Ραχόι με τη στήριξη των σοσιαλιστών του Σάντσεθ.

Ραχόι: Συνεχίζουμε χωρίς πρόωρες εκλογές

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι φαίνεται ότι είναι ο μόνος άνθρωπος στην χώρα του που πιστεύει ότι η εκλογή του Σάντσεθ δεν αλλάζει τίποτα στην πολιτική και την καθημερινότητα.

«Η κυβέρνηση θα συνεχίζει το έργο της και θα αναζητήσει στήριξη από άλλα κόμματα εάν δεν καταλήγει για κάποιο θέμα σε συμφωνία με τους σοσιαλιστές», τόνισε ο Ραχόι, υπογραμμίζοντας ότι όταν μπορέσει θα τηλεφωνήσει για να δώσει τα συγχαρητήριά του στον Σάντσεθ. «Δεν τον πήρα τηλέφωνο χθες για να μην τον ενοχλήσω», δικαιολογήθηκε ο Ραχόι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, εκτιμώντας ότι θα ολοκληρώσει τη θητεία της κυβέρνησης και της βουλής χωρίς πρόωρες εκλογές.

Ηγετικά στελέχη του Λαϊκού Κόμματος εξέφρασαν πάντως τις ανησυχίες τους για την εκλογή του Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Εθνικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος.

O ηγέτης των «Πολιτών» Ριβέρα, που στηρίζει την κυβέρνηση Ραχόι, προειδοποίησε ότι «η εκλογή του Σάντσεθ δεν είναι καλή γιατί θέλει να μετατοπίσει το κόμμα του στα αριστερά, να κάνει συμφωνία με το Podemos και του εθνικιστές».

Ο Πουέντε, ο δήμαρχος του Βαγιαδολίδ και στενός συνεργάτης του Σάντσεθ, ζήτησε από τους βαρόνους του κόμματος να «διαβάσουν» τα αποτελέσματα στις οργανώσεις και τις περιοχές τους και «να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να είναι ηγετικά στελέχη εναντίον αυτών που θα πρέπει να τους ακολουθήσουν». Ο Πουέντε υπογράμμισε επίσης ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν θα ψηφίσει την πρόταση μομφής του Unidos Podemos.

Η σοσιαλίστρια βουλευτής Λάστρα ζήτησε από τους βαρόνους «να ζητήσουν συγνώμη από τη βάση… Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση ήθελε άλλα από αυτά που έκαναν τους τελευταίους μήνες. Χθες η βάση τους είπε: ή θα μας εκπροσωπείτε ή δεν θα το κάνετε πια».

Η πραγματικότητα «έφαγε» το Survivor και τον MasterChief

Η πραγματικότητα «έφαγε» το βράδυ της Κυριακής την εικονική μυθοπλασία των ριάλιτι με τον Σάντσεθ και το σίριαλ των εκλογών στο Σοσιαλιστικό Κόμμα να «κλέβουν» τηλεθεατές από το Survivor, τον  MasterChef και τις άλλες σαπουνόπερες. Η τηλεθέαση του MasterChef υποχώρησε κατά 3% στο 15% και του Survivor κατά 1,5% στο 15,5% αφού οι τηλεθεατές στράφηκαν στην εκπομπή «Το ζωντανό κόκκινο: Στόχος το Σοσιαλιστικό Κόμμα» στο κανάλι LaSexta, που κατατρόπωσε τα reality αγγίζοντας το 20,1%.

Η «κίτρινη» El Pais: Σάντσεθ σαν το... Brexit, τον Τραμπ και τον Ιγκλέσιας!

Η El Pais, που ανήκει στον μεγαλύτερο ισπανόφωνο όμιλο μέσων ενημέρωσης στον κόσμο Prisa, προχώρησε σε μια βρώμικη επίθεση εναντίον του Σάντσεθ εξισώνοντας την εκλογή του με το Brexit, την εκλογή του Τραμπ και το δημοψήφισμα στην Κολομβία! 

«Η πολιτική και οργανωτική πρόταση του Σάντσεθ συμπληρώνει πολύ αποτελεσματικά άλλες εμπειρίες που είδαμε γύρο μας, από το Brexit έως το δημοψήφισμα στην Κολομβία ή τη νίκη του Τραμπ, όπου το συναίσθημα και η τυφλή αγανάκτηση αντιπαρατέθηκαν με επιτυχία στη λογική, τα επιχειρήματα και τις αντιφάσεις των γεγονότων. Με αυτή την έννοια, η νίκη του Σάντσεθ δεν είναι ξένη προς το πολιτικό πλαίσιο της κρίσης της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας, με την οποία επιβάλλονται πολύ εύκολα η δημαγωγία, μισές αλήθειες ή ψέματα και υποσχέσεις που είναι αδύνατον να εφαρμοστούν», υποστηρίζει το κεντρικό σχόλιο της El Pais.

«Θα αποτελούσε αυταπάτη να πιστεύουμε ότι το PSOE δεν αντιμετωπίζει σήμερα ένα κίνδυνο της ίδιας φύσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, η δημαγωγία, που γνωρίσαμε στο Podemos ή τον Τραμπ, από τους από κάτω ενάντια στους από πάνω, έχει επιβληθεί μπροστά στην απόδειξη της αλήθειας, την αξιοκρατία και τη λογική. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αυτό βάζει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση το πολιτικό μας σύστημα», κινδυνολογεί η «προοδευτική» El Pais.

«Τη στιγμή που η Ισπανία αντιμετωπίζει ένα σοβαρό εδαφικό πρόβλημα στην Καταλονία, ήταν περισσότερο απαραίτητο από ποτέ για το PSOE να φανεί ως ένα σταθερό και ικανό κόμμα για να κερδίσει μια ευρεία στήριξη. Δυστυχώς, το σχέδιο Σάντσεθ, το οποίο δεν στοιχηματίζει σε κανέναν που εκπροσωπεί την κληρονομιά των 22 ετών της κυβέρνησης του PSOE, ούτε καμιά σημαντική τοπική ή περιφερειακή εξουσία, οδηγεί το κόμμα σε μια διεύρυνση της ήδη σημαντική εσωτερικής κρίσης του. Όπως αποδεικνύουν οι συζητήσεις που απασχολούν τους σοσιαλιστές σε όλη την Ευρώπη, και όπως το έχουν βιώσει οι σοσιαλιστές στην Ισπανία, τα περιθώρια για την επιβίωση και τη σημασία του σχεδίου που φιλοδοξούν να ενσαρκώσουν είναι ήδη πολύ στενά. Υπό τις συνθήκες αυτές, η ιδεολογική σύγχυση και το μοντέλο του κόμματος με τη συμμετοχή των συνελεύσεων που έχει υποστηρίξει ο Σάντσεθ μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποστράτευση των ψηφοφόρων του και να απομακρύνει τους σοσιαλιστές από την εξουσία», κατέληξε η El Pais.

Η μυστική ψήφος «έκαψε» τη Ντίαθ

Τα αποτελέσματα των εκλογών έδειξαν ότι η Ντίαθ πήρε ελαφρώς λιγότερες ψήφους από το σύνολο των υπογραφών που πριν από δύο εβδομάδες είχαν στηρίζει την υποψηφιότητά της. Η Ντίαθ έλαβε λιγότερους από 60 χιλιάδες ψήφους στη μυστική ψηφοφορία με κάλπες που διεξήχθη την Κυριακή, ενώ πριν από δύο εβδομάδες συνέλεξε πάνω από 60 χιλιάδες υπογραφές για να στηρίξει την υποψηφιότητά της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL