Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ιταλία: 4 νεκροί και 30 αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα και εγκληματικές παραλείψεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: 4 νεκροί και 30 αγνοούμενοι από χιονοστιβάδα και εγκληματικές παραλείψεις

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τέσσερις νεκροί και τουλάχιστον 25 με 30 αγνοούμενοι είναι σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση των ιταλικών αρχών το κόστος της εγκληματικής αδιαφορίας και της ανικανότητας τους να εκκενώσουν το ξενοδοχείο «Ριγκοπιάνο» της Πεσκάρα που κατέρρευσε από μια τεράστια χιονοστιβάδα. Οι δικαστικές αρχές της Πεσκάρα ξεκίνησαν έρευνα για ανθρωποκτονία.Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο ήταν αυθαίρετο που νομιμοποιήθηκε αργότερα...

«Δεν μπορεί να υπάρχουν πλέον επιζώντες. Μου έρχεται να συλλυπούμαι τους συγγενείς των θυμάτων», τόνισε συγκινημένος ο δήμαρχος της Φαρίντολα, της τοποθεσίας που βρίσκεται το ξενοδοχείο που κατέρρευσε, ενώ τα συνεργεία διάσωσης που εργάστηκαν όλο το βράδυ προχωρούν επιφυλακτικά μέσα στα ερείπια του κτιρίου λόγω του φόβου καταρρεύσεων.

Πέρα όμως από τις αντίξοες κλιματολογικές συνθήκες και το γεγονός ότι η γη συνεχίσει ακόμη να τρέμει από διαρκείς σεισμικές δονήσεις είναι πλέον φανερό ότι η τραγωδία θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν το εκχιονιστικό είχε φθάσει στη συμφωνηθείσα ώρα για να παραλάβει τους πελάτες και το προσωπικό του ξενοδοχείου μπροστά στο κίνδυνο χιονοστιβάδας.

Φιλοξενούμενοι και προσωπικό περίμεναν με τις βαλίτσες τους στο χωλ του ξενοδοχείου το εκχιονιστικό αρχικά στις 15.00 της Τετάρτης και αργότερα χωρίς αποτέλεσμα στις 19.00, αλλά τους βγήκε στις 22.00 η καταστροφική χιονοστιβάδα.  

Ο ένας από τους δύο επιζώντες κάλεσε τις αρχές για βοήθεια, αλλά χρειάστηκε να επιμείνει δύο φορές γιατί η απάντηση ήταν ότι όλα… πάνε καλά. Σύμφωνα με μαρτυρίες το εκχιονιστικό συνάντησε προβλήματα γιατί ακινητοποιήθηκε λόγω έλλειψης καυσίμων, που μεταφέρθηκαν με καθυστέρηση ωρών και μάλιστα με τα πόδια. Η πρώτη ομάδα διάσωσης έφθασε με σκι γύρω στις 04.30 της Πέμπτης αλλά τα πρώτα μηχανικά μέσα που μπορούσαν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια έφθασαν στις 11.30 της Πέμπτης.

2 νεκροί και 50 τραυματίες στη Τεργέστη

Η Τεργέστη πλήρωσε ένα βαρύ τίμημα από την κακοκαιρία που έφθασε μέχρι στιγμής στους 2 νεκρούς και τους 50 τραυματίες εξαιτίας των ισχυρών ανέμων «Μπόρα» που ξεπέρασαν τα 140 χλμ. ανά ώρα.

«Κατηγορώ» γεωλόγων

Γεωλόγοι κατήγγειλαν ότι η μεγάλη χιονόπτωση έπρεπε να είχε οδηγήσει τις αρχές να εκκενώσουν περιοχές του Γκραν Σάσο προβλέποντας ότι η μεγαλύτερη χιονόπτωση της τελευταίας τουλάχιστον 50ετίας με το ύψος του χιονιού να υπερβαίνει τα 3 μέτρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνες χιονοστιβάδες. 

600 δονήσεις σε μια μέρα

Η ιταλική γεωλογική υπηρεσία κατέγραψε πάνω από 600 δονήσεις κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, με αποτέλεσμα να έχουν καταγραφεί πάνω από 47.000 δονήσεις από τις 24 Αυγούστου, όταν εκδηλώθηκε ο καταστροφικός σεισμός στο Αματρίτσε. Μόνο στην περιοχή της Λ΄Άκουιλα καταγράφηκαν 30 δονήσεις από τις 24.00 το βράδυ της Πέμπτης έως τις 05.00 το πρωί της Παρασκευής. 

Οι αρχές

Στην περιοχή της τραγωδίας έφθασαν οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Αμύνης, που προσπάθησαν να χαμηλώσουν τους τόνους της αντιπαράθεσης με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, που καταγγέλλουν την απουσία της κεντρικής κυβέρνησης και την βραδύτητα της παρέμβασης του στρατού. Οι αρχές απαγόρευσαν λόγω κακοκαιρίας και τις πτήσεις των ελικοπτέρων των υπηρεσιών διάσωσης, ενώ οι δήμαρχοι της περιοχής καταγγέλλουν ότι οι περικοπές και η κατάργηση της πρώην Δασικής Υπηρεσίας έχει οδηγήσει στην παράλυση την παρέμβαση των κρατικών αρχών.

Χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο

Στο νομό της Πεσκάρα το εν τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή πάνω από 350.000 άτομα, έμειναν για τέσσερις περίπου ημέρες χωρίς ηλεκτρική ενέργεια, ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον 180.000 άτομα παραμένουν χωρίς ρεύμα με αποτέλεσμα ορισμένοι να κατηγορούν την ηλεκτρική εταιρεία ENEL για τον θάνατο δύο ηλικιωμένων εξαιτίας των αναθυμιάσεων. Ο Μαουρίτσιο Ατσέρμπο, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης, κατήγγειλε ότι η ιδιωτικοποίηση των κοινωφελών υπηρεσιών έχει οδηγήσει στην κατάρρευση της αποτελεσματικότητάς τους.

Την ίδια στιγμή εκατοντάδες χιλιάδες άτομα δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα δίκτυα τηλεπικοινωνιών με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί ένα κλίμα ανησυχίας, αφού κανείς πλέον δεν μπορεί να επικοινωνήσει με συγγενείς και φίλους.

Ανησυχίες στη… φυλακή

Οι αρχές του Τέραμο, νότια της Πεσκάρα, έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για ανεξέλεγκτες καταστάσεις στην τοπική φυλακή, εξαιτίας της διακοπής εδώ και ημέρες της ηλεκτρικής ενέργειας, της αδυναμίας λειτουργίας των μαγειρείων και των συνεχών δομήσεων που αυξάνουν τη νευρικότητα και τον φόβο των κρατουμένων. 

Καταστροφές στην κτηνοτροφία

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί στις αγροτικές περιοχές του νομού της Πεσκάρα ότι υπάρχουν πολλά ελεύθερα ζώα που έχοντας φύγει από τις κτηνοτροφικές μονάδες περιπλανώνται στο χιόνι. Κτηνοτρόφοι προειδοποίησαν ότι κυκλοφορούν ελεύθερα πλέον αγελάδες, γαϊδούρια, πρόβατα και κατσίκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL