Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Γερμανία: Στόχος κριτικής το κρατικό δίκτυο “ARD” για τη μη αναφορά της υπόθεσης πρόσφυγα που κατηγορείται για βιασμό και δολοφονία μιας φοιτήτριας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γερμανία: Στόχος κριτικής το κρατικό δίκτυο “ARD” για τη μη αναφορά της υπόθεσης πρόσφυγα που κατηγορείται για βιασμό και δολοφονία μιας φοιτήτριας

Στο επίκεντρο της κριτικής βρέθηκε το μεγαλύτερο δίκτυο της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης “ARD”, το οποίο κατηγορείται ότι αποσιώπησε ένα σεξουαλικό έγκλημα που φέρεται να διέπραξε ένας πρόσφυγας, από φόβο ότι θα τροφοδοτούσε την αντιμεταναστευτική ρητορική στη χώρα.

Το βραδινό τηλεοπτικό δελτίο του ARD, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη θεαματικότητα στη Γερμανία, δεν αναφέρθηκε το Σάββατο στη σύλληψη, την ίδια ημέρα, ενός Αφγανού αιτητή ασύλου, ηλικίας 17 ετών, ο οποίος θεωρείται ύποπτος για τον βιασμό και τη δολοφονία μιας φοιτήτριας, μια υπόθεση που καλύφθηκε εκτενώς από τα ΜΜΕ της χώρας.

Ένας από τους αρχισυντάκτες του δικτύου, ο Καλ Γκνίφκε, δικαιολογήθηκε λέγοντας πως το βραδινό δελτίο, το Tagesschau, "πολύ σπάνια αναφέρεται σε ειδήσεις από το αστυνομικό δελτίο".

Καθώς η εξήγηση δεν ήταν αρκούντως πειστική, το ARD κατηγορήθηκε ότι σκόπιμα αποσιώπησε το γεγονός για να μην τροφοδοτήσει τους φόβους στην κοινή γνώμη για τους πρόσφυγες, σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους οποίους έφθασαν στη χώρα πέρυσι.

"Εκτιμώ πως το Tagesschau έλαβε μια κακή απόφαση γιατί δίνει βεβαίως την εντύπωση ότι δεν θέλησαν να αναφέρουν την είδηση επειδή ο ύποπτος είναι ένας νεαρός πρόσφυγας και μια τέτοια εντύπωση είναι τρομερή", είπε ένας από τους υπευθύνους του συντηρητικού κόμματος της Άγγελα Μέρκελ (CDU) για τον τομέα των μμε, ο Άνσγκαρ Χέβελινγκ.

Το δεξιό λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που τάσσεται κατά της άφιξης μεταναστών και ξιφουλκεί συχνά κατά των "ψεμάτων του Τύπου", χαρακτήρισε τις εξηγήσεις του ARD "γελοίες".

Τα μμε "δεν δίνουν μια ολοκληρωμένη πληροφορία", κατήγγειλε η βασική εκπρόσωπος του κόμματος, η Φράουκε Πέτρι, βλέποντας σε αυτό το περιστατικό ένα επιπλέον επιχείρημα στην εκστρατεία που διεξάγει αυτόν τον καιρό το AfD για την κατάργηση της εισφοράς υπέρ των οπτικοακουστικών μέσων στη Γερμανία.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ αναφέρθηκε εμμέσως στην πολεμική λέγοντας χθες βράδυ στο δίκτυο ARD πως, "αν επιβεβαιωθεί ότι ο ύποπτος είναι ένας Άφγανός πρόσφυγας, θα πρέπει να καταδικάσουμε σθεναρά αυτή την πράξη, όπως και κάθε δολοφονία, αλλά και να πούμε ξεκάθαρα τα πράγματα".

Να σημειωθεί ότι τα γερμανικά ΜΜΕ και ιδιαίτερα τα δημόσια οπτικοακουστικά μέσα, είχαν δεχθεί σφοδρές επικρίσεις στις αρχές του 2016, επειδή καθυστέρησαν να αναφερθούν στις σεξουαλικές επιθέσεις εναντίον εκατοντάδων γυναικών κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2016 στην Κολονία. Η αστυνομία επέρριψε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές σε ομάδες μεταναστών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL