Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Δ. Αβραμόπουλος: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Αβραμόπουλος: Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα

"Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας", τόνισε ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της «μίνι» συνόδου για το μεταναστευτικό, μιλώντας για συντονισμένη δράση της ΕΕ.

«Η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", είπε.

Ειδικότερα, αφού επισήμανε ότι η σημερινή Σύνοδος πραγματοποιήθηκε έναν χρόνο μετά την οργάνωση της Συνόδου των Δυτικών Βαλκανίων για τις μεταναστευτικές ροές, ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Μετανάστευση, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είπε ότι είμαστε όλοι προσηλωμένοι στο να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στενά και σε συνεργασία με έναν συντονισμένο και κοινό τρόπο. «Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν γνωρίζουν εθνικά σύνορα, είμαστε όλοι μέρος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση», τόνισε. Ανέφερε ότι έχει γίνει μεγάλη πρόοδος από πέρυσι έως σήμερα, εξηγώντας ότι οι αριθμοί παρουσιάσουν δραματική μείωση: από μερικές χιλιάδες ανά ημέρα σε μερικές εκατοντάδες ανά ημέρα. Συνεπώς, σημείωσε, η εικόνα σήμερα είναι πολύ διαφορετική χάριν, καταρχάς και κυρίως, στη συνεργασία με την Τουρκία. Για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η συνέχιση της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί προτεραιότητα και παραμένει «το Plan Α», υπογράμμισε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι η καλύτερη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων μας είναι επίσης κρίσιμη και ότι η διαχείριση των συνόρων έχει ενδυναμωθεί με την ενισχυμένη παρουσία της Frontex σε διάφορα τμήματα των συνόρων. Επιπλέον, εργαζόμαστε ακούραστα για να διασφαλίσουμε ότι η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή θα τεθεί σύντομα σε πλήρη λειτουργία, πρόσθεσε. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι στις 6 Οκτωβρίου θα βρίσκεται στη Βουλγαρία για την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της κοινής συνοριοφυλακής-ακτοφυλακής της ΕΕ.

Οι χώρες που έχουν επιβαρυνθεί περισσότερο από τις προκλήσεις του μεταναστευτικού δεν έχουν αφεθεί μόνες τους, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις στηρίζει τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο υποδομών. Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι προσδιορίστηκε περαιτέρω χρηματοδότηση προς τη Βουλγαρία πρόσφατα και ότι "προσφέρουμε επίσης οικονομική στήριξη προς τη Σερβία και την ΠΓΔΜ". Ανέφερε ακόμη ότι «για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης η οποία θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και με την επιστροφή των παράνομων μεταναστών, θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τα συνήθη σημεία συγκέντρωσης μεταναστών».

Είπε ότι το νέο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης της ΕΕ με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης θα συμβάλει στο να υπάρξει αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων του προβλήματος. Είπε ότι επιπλέον θα συσταθεί ένα Ευρωπαϊκό Γραφείο Επιστροφών, στο πλαίσιο της νέας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής. Επίσης, είπε ότι εντείνεται ο αγώνας κατά των διακινητών μαζί με τη Europol.

Τελικά, τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, «για να εξασφαλιστεί η επιτυχία, θα πρέπει να ακολουθηθεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σε ολόκληρη την Ευρώπη, η οποία βασίζεται σε θεμέλια της αλληλεγγύης και της κατανομής των ευθυνών:

Υποστήριξη των χωρών της πρώτης γραμμής, και μέσω της μετεγκατάστασης. Υποστήριξη προς τους εταίρους μας των Δυτικών Βαλκανίων για τη διαχείριση των συνόρων τους και για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής.

"Όπως είπα στην αρχή: η μόνη λύση είναι μια κοινή λύση με όλους μας να συνεργαζόμαστε στενά. Αυτό ήταν ακριβώς το πνεύμα που επικράτησε σήμερα σε αυτή τη συνάντηση", τόνισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL