Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Ιταλία: Δεκάδες νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Δεκάδες νεκροί από τα 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισαν την κεντρική Ιταλία

Σε περισσότερους από 60 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό που έπληξε σήμερα πριν από τα χαράματα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA κάνει λόγο για 63 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό.

Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα.

Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί και πολλοί άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια, σύμφωνα με μαρτυρίες και την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Ο επικεφαλής της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο αρνήθηκε σήμερα το πρωί σε συνέντευξη Τύπου να δώσει έναν επίσημο απολογισμό, λέγοντας ότι είναι ακόμη νωρίς. Πριν από λίγο ωστόσο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας ανακοίνωσε αρχικά πως οι νεκροί είναι 37, για να διορθώσει στο τέλος της συνέντευξης πως ανέρχονται σε 38.

Οι πρώτες εικόνες που φθάνουν από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών. Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.

Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους εκατό, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.

Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών, που βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, σοκαρισμένοι ακόμη από τον σεισμό, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη σεισμογενή Ιταλία.

Στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο και την Αρκουάτα, στην περιφέρεια του Μάρκε, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν κατέρρευσαν τα σπίτια τους.

Ο σεισμός αυτός έφτασε το μέγεθος των 6,2 βαθμών, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS), αλλά το ιταλικό γεωλογικό ινστιτούτο ανακοίνωσε το μέγεθος στους 6 βαθμούς. Σημειώθηκε στο κέντρο της ιταλικής χερσονήσου στις 03:36 (τοπική ώρα, 04:36 ώρα Ελλάδας) και έγινε αισθητός στη Ρώμη, ξυπνώντας δεκάδες κατοίκους.

Στο Αματρίτσε, στην περιοχή του Λάτιο, κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, έξι πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια, δήλωσε ο πρόεδρος της περιφέρειας του Λάτιο, Νικόλα Τσινγκαρέτι. Οι κάτοικοι αυτού του γραφικού και γεμάτου τουρίστες χωριού περιγράφουν σκηνές πλήρους καταστροφής.

Ο Σέρτζο Πιρότσι, ο δήμαρχος της γειτονικής κοινότητας του Ακουμόλι, έκανε από την πλευρά του λόγο για δύο νεκρούς και είπε ότι η πόλη του έχει κατά το ήμισυ καταστραφεί. Σύμφωνα με τον ίδιο, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. "Εδώ είναι μια τραγωδία, έχουμε νεκρούς και κατεστραμμένα κτίρια", δήλωσε. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που κατέστη δυνατό να διασωθούν, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά, η ηλικία των οποίων δεν έγινε γνωστή και τα οποία βγήκαν σώα και αβλαβή από τα συντρίμμια.

Δύο νεαρές Αφγανές, πρόσφυγες στο Αματρίτσε, ακούσθηκαν να καλούν σε βοήθεια κάτω από τα ερείπια. Οι διασώστες προσπαθούσαν σήμερα το πρωί να τις σώσουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Agi.

Στο Αματρίτσε, οι δείκτες του ρολογιού του καμπαναριού σταμάτησαν στην ώρα του σφοδρότερου σεισμού, στις 3:39 το πρωί.

Το επίκεντρο βρισκόταν στην επαρχία του Ριέτι, κοντά στο Ακουμόλι, περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, διευκρίνισε το ιταλικό γεωφυσικό ινστιτούτο. Τον σεισμό αυτόν ακολούθησαν τουλάχιστον 39 μετασεισμοί, ο ισχυρότερος από τους οποίους ήταν μεγέθους 5,3 βαθμών. Έγινε αισθητός μέχρι τη Ρώμη.

Ο πάπας Φραγκίσκος διέκοψε την παραδοσιακή εβδομαδιαία ομιλία του λέγοντας πως έχει "αναστατωθεί" από την είδηση για τον σεισμό. Εξέφρασε επίσης τον "μεγάλο πόνο" του και την "αλληλεγγύη του προς όλους τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί".

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ματαίωσε το ταξίδι που επρόκειτο να κάνει αύριο στο Παρίσι για να συμμετάσχει σε σύνοδο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Ιταλό πρωθυπουργό εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του και προσφέροντας τη βοήθεια της Ρωσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιταλία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό

Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ - Νεκροί και τραυματίες (Video)


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL