Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Ευρώπη, ποια Ευρώπη;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρώπη, ποια Ευρώπη;

Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Προσέχει κανείς μόνο τις δημοσκοπήσεις που ενισχύουν το ψυχανέμισμά του; Πιθανώς. Καιρό τώρα νιώθω όλο και πιο άβολα στο ευρωπαϊκό μας σπίτι, αν και ομολογώ ότι εξακολουθώ να μην βλέπω να υπάρχει λιγότερο κακό περιβάλλον για να ζει κανείς. Γι' αυτό και κόλλησε το μάτι μου σε μια έρευνα που έκανε το ιταλικό ινστιτούτο Demos & Ρi σε συνεργασία με την εφημερίδα Repubblica στις έξι μεγάλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα μέσα Ιανουαρίου. Μια έρευνα που θα μπορούσε να έχει τίτλο «Η Ευρώπη δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη».

Η μοναδική χώρα στην οποία υπάρχει ακόμη μια ισχνή πλειοψηφία που εμπιστεύεται το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι η Γερμανία -και δη με 53%. Στη Γαλλία, την Ισπανία, την Πολωνία το ποσοστό έχει πέσει στο 40%, ενώ στη Βρετανία, που είχε πάντοτε μια αμφίσημη σχέση με την... ήπειρο, το ποσοστό είναι μόλις 28%. Η μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, έρχεται από τη μέχρι πρότινος έντονα φιλοευρωπαϊκή Ιταλία, όπου το σύνηθες 70% αυτών που εξέφραζαν την εμπιστοσύνη τους στο κοινό ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει κατακρημνιστεί στο 23%.

Όσο για την εμπιστοσύνη στο κοινό νόμισμα, αυτή είναι στα τάρταρα. Μόνο μειοψηφίες πλέον εκτιμούν ότι τα πλεονεκτήματα που έφερε στη ζωή τους το ευρώ είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα -η μεγαλύτερη στη Γαλλία 23%, η μικρότερη στην Ιταλία 11%. Ακόμη και στη χώρα που κατηγορείται -και το παραδέχεται και η ελίτ της- ότι έχει κερδίσει τα μέγιστα από το κοινό νόμισμα, τη Γερμανία, μόνο ένα 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι επωφελείται από το ευρώ. Οι Βρετανοί και οι Πολωνοί, πάλι, δεν έχουν καμία διάθεση να ενταχθούν στη νομισματική ένωση.

Οι δημοσκόποι της Demos & Ρi εκτιμούν ότι μόνο ο φόβος έναντι των πιθανών επιπτώσεων της διάλυσης της Ευρωζώνης, και κυρίως του άδοξου τέλους του ευρωπαϊκού πειράματος, είναι αυτό που αποτρέπει μια πλειοψηφία των πολιτών της Ε.Ε. να πει «όχι» στο ευρώ. Αλλά μπορεί να υπάρξει μια «Ευρώπη του φόβου», στηριγμένη στην αυξανόμενη «αμοιβαία δυσπιστία» μεταξύ των κρατών μελών της;

Η απάντηση που δίνει ο διευθυντής του ινστιτούτου, καθηγητής Κοινωνιολογίας Ίλβο Ντιαμάντι, είναι: «Φοβάμαι πως όχι». Και κατηγορεί τους πολιτικούς της Ευρώπης ότι αφενός δεν αναζητούν ευρωπαϊκές λύσεις σε ευρωπαϊκά προβλήματα, αφετέρου ότι δαιμονοποιούν τους εταίρους τους για εσωτερικούς λόγους. Έτσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL