Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ολάντ σε γερμανική γραμμή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ολάντ σε γερμανική γραμμή

Στην τελευταία σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ε.Ε., τον περασμένο Δεκέμβριο, η Γερμανίδα καγκελάριος επιχείρησε, ανεπιτυχώς, να περάσει το μέτρο της υπογραφής συμβολαίων των κυβερνήσεων με την Κομισιόν για την τήρηση των δημοσιονομικών περιορισμών και για την εγκαθίδρυση, με τον τρόπο αυτό, το γερμανικού οικονομικού μοντέλου περιστολών των δημοσίων δαπανών στις χώρες - μέλη της Ε.Ε. Μπορεί τα σχέδιά της να μην ευοδώθηκαν, σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, ωστόσο το «μήνυμά» της το έστειλε.

Και ως φαίνεται, το «μήνυμα» του «ποιοτικού άλματος με όρους υποχρεωτικών δεσμεύσεων», όπως το έθεσε η καγκελάριος, ελήφθη 100%, αν κρίνουμε από τον τρόπο που αντέδρασε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Κατά την καθιερωμένη επίσημη, για τις αρχές του έτους, επικοινωνία του με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, κι ενώ το μυαλό όλων βρισκόταν σε... ροζ τροχιά, ο Ολάντ ξεδίπλωσε την οικονομική του στρατηγική, η οποία ουσιαστικά ταυτίζεται με τη γερμανική προσέγγιση των πραγμάτων, κινούμενος ουσιαστικά στον δρόμο που άνοιξε, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Γκέρχαρντ Σρέντερ με τις μεταρρυθμίσεις στους τομείς της απασχόλησης και της κοινωνικής ασφάλισης. Σχετικά με την εργασιακή ευελιξία και την ανατροπή σειράς κοινωνικών κεκτημένων, το περιεχόμενο των επιχειρημάτων για την σοσιαλφιλελεύθερη στροφή Ολάντ ήταν το ίδιο με εκείνο του Γερμανού σοσιαλδημοκράτη καγκελαρίου: «μείωση του κόστους εργασίας», «αύξηση της ανταγωνιστικότητας» κ.λπ... Ο στόχος της νέας πολιτικής είναι διπλός: η ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας και η δημιουργία μιας νέας δυναμικής του γαλλο-γερμανικού διδύμου.

Νέος κοινωνικός συμβιβασμός με παλιά υλικά...

Ο Ολάντ ανακοίνωσε αυτό που θα είναι στο επίκεντρο της οικονομικής του πολιτικής, το «σύμφωνο ευθύνης», έναν νέο, όπως θεωρεί, κοινωνικό συμβιβασμό, μέσα από μέτρα όπως η μείωση των βαρών των επιχειρήσεων, η δραστική μείωση των δημοσίων δαπανών κ.ά., και με αυστηρή τήρηση, όπως υπογράμμισε, των χρονοδιαγραμμάτων. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων θα οδηγήσει σε επενδύσεις και δημιουργία απασχόλησης, παρατηρώντας ότι πρόκειται για «επιτάχυνση» και όχι για «στροφή» της πολιτικής του. Ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών την επομένη έκαναν λόγο για «στροφή» του Γάλλου προέδρου προς το γερμανικό μοντέλο. Ο ίδιος πάντως αρνείται την κατηγορία περί φιλελευθερισμού: «Δεν έχω προσχωρήσει στον φιλελευθερισμό, αντιθέτως, από τη στιγμή που το κράτος λαμβάνει την πρωτοβουλία και ενεργεί έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενισχύσουμε το παραγωγικό μας σύμφωνο».

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι πρόκειται περί στροφής. Και μάλιστα 180 μοιρών. Και τα προβλήματά της είναι πολλά. Καταρχήν, όπως επεσήμανε ο Πιέρ Λοράν, πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ, δυναμιτίζει ό,τι έχει απομείνει από το λεγόμενο «γαλλικό κοινωνικό μοντέλο», κινούμενος στην τροχιά Σαρκοζί. Πρόκειται για την πιο «βίαιη δεξιά στροφή που έγινε εκ μέρους μιας κυβέρνησης της Αριστεράς από την εποχή του Γκι Μολέ», σχολίασε ο Ζαν Λικ Μελανσόν. Οι εξαγγελίες του Ολάντ προκάλεσαν αμηχανία και δυσαρέσκεια στην αριστερή πτέρυγα του ΣΚ. Και βέβαια κάθε άλλο παρά τυχαία είναι τα εύσημα που απένειμε ο Αντρέας Σόκενχοφ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών, λέγοντας ότι «πρόκειται για σαφή αλλαγή παραδείγματος»...

Πάντως, αν προσέξει κανείς καλύτερα, θα διαπιστώσει ότι δεν πρόκειται εντέλει για «στροφή», γιατί κάτι τέτοιο προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής - εδώ όμως υπάρχει συνέχεια σε σχέση με τον Σαρκοζί. Απλώς αλλάζουν οι ονομασίες. Για παράδειγμα συνεχίστηκε η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, αυξήθηκε το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η «αυτονομία» των πανεπιστημίων (με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια) επιτάθηκε από τον νόμο Fioraso, κ.ο.κ. Ο Ολάντ υιοθετεί ανοικτά πλέον μια δεξιά οικονομική πολιτική - εξ ου και η αμηχανία της UMP, που έχει πρόβλημα να ασκήσει κριτική σε μέτρα που μπορούσε κάλλιστα να είχε εξαγγείλει ο τέως πρόεδρος...

Ίσως όμως το πιο ουσιαστικό πρόβλημα στη στροφή Ολάντ προς το γερμανικό μοντέλο που δρομολόγησε ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και υλοποιεί πλέον η καγκελάριος Μέρκελ είναι το γεγονός ότι αυτό πλέον φαίνεται ότι χάνει την ακτινοβολία του και εξαντλείται. Ήδη οι δείκτες της γερμανικής οικονομίας, σύμφωνα μάλιστα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικών, δείχνουν ότι η χώρα ήταν σε φάση σχεδόν στασιμότητας το 2013, με 0,4% ανάπτυξη, ενώ οι εξαγωγές μειώνονται λόγω... των προγραμμάτων λιτότητας που το Βερολίνο έχει επιβάλει στην Ευρωζώνη στις χώρες - πελάτες των γερμανικών επιχειρήσεων. Παράλληλα και η κατανάλωση δείχνει σημάδια κόπωσης λόγω των σοβαρών πληγμάτων που έχει δεχθεί η κοινωνική ασφάλιση από τις μεταρρυθμίσεις Σρέντερ - Μέρκελ.

Τα προβλήματα λοιπόν της πολιτικής του Ολάντ είναι πολλά και σοβαρά. Και σύντομα θα διαμορφώσουν ένα εκρηκτικό κοινωνικό κλίμα. Υπ' αυτό το πρίσμα, τα περί της προσωπικής του ζωής αποτελούν, αντικειμενικά, έναν πρώτης τάξεως αντιπερισπασμό μπροστά στα όσα, κοινωνικά επώδυνα και οικονομικά καταστροφικά, έρχονται...

Συνάντηση Λοράν - Μελανσόν

Μια πρώτη συνάντηση για «να λιώσουν οι πάγοι» πραγματοποίησαν την Παρασκευή το πρωί οι Πιέρ Λοράν, εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ και Ζαν Λικ Μελανσόν, συμπρόεδρος του Κόμματος Αριστερά. Αντικείμενο ήταν να υπάρξει υπέρβαση της κρίσης που διαρκεί εδώ και λίγους μήνες μεταξύ των δύο πολιτικών χώρων λόγω των θέσεών τους ενόψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Το κόμμα του Ζ.Λ. Μελανσόν στηρίζει αυτόνομη κάθοδο έναντι του ΣΚ παντού ενώ το ΚΚΓ έχει επιλέξει την κατά περίπτωση συνεργασία μαζί του με στόχο την προώθηση, σε τοπικό επίπεδο, προγραμμάτων κατά της λιτότητας, με κορυφαίο παράδειγμα τη συνεργασία στην πρωτεύουσα, με κοινή υποψήφια την Αν Ινταλγκό, σημερινή αντιδήμαρχο του Μπερτράν Ντελανοέ. Κατά την άφιξή τους στο εστιατόριο του 19ου παρισινού διαμερίσματος, όπου έγινε η συνάντηση που διήρκεσε 2.30 ώρες, οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν εποικοδομητικοί. Στο τέλος της, ο Π. Λοράν εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι υπήρξε «προσέγγιση απόψεων». «Κατά της πολιτικής Ολάντ καθορίσαμε άξονες κινητοποίησης όπως και σε ό,τι αφορά στη φορολογία, την απασχόληση, τους θεσμούς». Πάντως πιο «αιχμηρά» θέματα, όπως η χρήση του λογότυπου του Αριστερού Μετώπου, που δημιουργεί πρόβλημα στο Κόμμα Αριστερά όταν το ΚΚΓ μετέχει σε κοινούς συνδυασμούς με το ΣΚ, ή τα θέματα της Ευρώπης, θα γίνουν αντικείμενο νέων συζητήσεων. Ο Λοράν υπογράμμισε πάντως ότι «αυτό που έγινε σήμερα το πρωί είναι καθησυχαστικό». «Η κρίση είναι πίσω μας, μένουν θέματα να ρυθμιστούν, πληγές να κλείσουν, αλλά η συνάντησή μας ανταποκρίθηκε στους στόχους της».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL