Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Κίνημα" υπέρ της υποψηφιότητας Τσίπρα στην Ιταλία

Η πρόταση της Μπάρμπαρα Σπινέλι για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία και η συζήτηση που την ακολουθεί μετατράπηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ειδήσεις των κινηματικών ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων τις τελευταίες ημέρες.

Η πρόταση της Μπάρμπαρα Σπινέλι για την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα στην Ιταλία και η συζήτηση που την ακολουθεί μετατράπηκε σε μια από τις πιο αγαπημένες ειδήσεις των κινηματικών ιστοσελίδων και κοινωνικών δικτύων τις τελευταίες ημέρες.

Όλα βέβαια άρχισαν από τη δημοσίευση ολόκληρης της συνέντευξης της Μπ. Σπινέλι στην «Αυγή», που αναδημοσιεύτηκε από το γνωστό πολιτικό και κοινωνικό περιοδικό Micromega και από τον ιστότοπο της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας La Repubblica. Η δημοσίευση της συνέντευξης στο Micromega - La Repubblica λειτούργησε σαν ένα πραγματικό ταμ ταμ στο Διαδίκτυο, προσφέροντας την ευκαιρία σε πολλά αριστερά και όχι μόνο blog να αναρτήσουν την είδηση.

Μέσα στους πρώτους ήταν η Liberazione, η on line έκδοση της εφημερίδας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και οι ιστότοποι των διαφόρων τάσεων και blogs του κόμματος, όπως του «Είμαστε Κομμουνιστές» του Γκράσι.

Στο blog του Γκαντ Λέρνερ, ενός από τους πιο γνωστούς Ιταλούς δημοσιογράφους, η πρόταση της Σπινέλι συνοδεύτηκε με τον τίτλο: «Μια ιταλική λίστα για να υποστηρίξει τον αγώνα του Αλέξη Τσίπρα κατά της λιτότητας».

Η πραγματική όμως είδηση βρίσκεται στα «ψιλά γράμματα». Γιατί τα εκατοντάδες σχόλια που υπάρχουν ήδη στο Διαδίκτυο επιβεβαιώνουν την αίσθηση που δημιουργήθηκε σε όλους τους οργανωμένους και κινηματικούς χώρους: η πρόταση για την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα πυροδότησε ένα μεγάλο κύμα αισιοδοξίας.

Αυτός που ατύχησε φαίνεται ότι είναι ο Νίκι Βέντολα της Αριστεράς - Οικολογίας - Ελευθερίας (SEL), γιατί σε συνέντευξή του στο «Μανιφέστο» στις 31.12.2013 υποστήριξε την υποψηφιότητα του «Μάρτιν», «που αποτελεί την κορυφή του διαμαντιού μιας αυτόνομη σκέψης», υποβαθμίζοντας τον «Τσίπρα» στον «πιο συνεπή κριτικό απέναντι στον σαδισμό της ευρωπαϊκής τεχνοκρατίας». Δηλώσεις που πυροδότησαν νέο κύμα υποστήριξης προς την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα ακόμη και από άτομα και κινήματα που ήταν κοντά στη SEL. Για τον κόσμο της ιταλικής Αριστεράς και τους προοδευτικούς διανοούμενους φαίνεται ότι γίνεται ξεκάθαρη μια νέα αντιπαράθεση: Ή με τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Μέρκελ και τους συμμάχους της σοσιαλδημοκράτες.

Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι ακόμη και άτυπα αυξάνονται όσοι θέλουν να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Αλ. Τσίπρα στην Ιταλία και δεν αναφερόμαστε μόνο σε επιφανείς προσωπικότητες, διανοούμενους και καλλιτέχνες. Στην πρώτη γραμμή φαίνεται ότι είναι αποφασισμένα να βρεθούν αμέσως και πολλά από τα κινήματα που έγραψαν σελίδες ανυπακοής τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας τον απελευθερωτικό χαρακτήρα που έλαβε για πολλούς η πιθανότητα υποψηφιότητας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιταλία.

Από τις κοιλάδες του Τορίνο, όπου οι ακτιβιστές δίνουν τις μάχες τους εναντίον του Τρένου Μεγάλης Ταχύτητας, και τη Βενετία, όπου σταμάτησαν μέσα στα κανάλια της τα κρουαζιερόπλοια, έως τα Κοινωνικά Κέντρα της Νάπολης, της Ρώμης, της Μπολόνια και του Μιλάνου μια ισχυρή κοινωνική Αριστερά σχεδιάζει ήδη πώς θα δώσει τη μάχη της εκπροσώπησης με ένα ενωτικό και διεθνοποιημένο μήνυμα αντίστασης και νίκης: Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις