Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.2°C
4 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C22.0°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.8°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.8°C24.1°C
4 BF 30%
Ένταση μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου - Eurogroup για το μηχανισμό διάσωσης, προμήνυμα εξελίξεων;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένταση μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου - Eurogroup για το μηχανισμό διάσωσης, προμήνυμα εξελίξεων;

Η διαφαινόμενη αντιπαράθεση μεταξύ Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και συντηρητικών κυβερνήσεων, για το ρόλο της Τρόικας στις υπό διάσωση χώρες, ίσως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, μιας αντιπαράθεσης, η οποία αναμένεται να κορυφωθεί στο δρόμο προς τις εκλογές του Μαΐου.

Το θέμα της είναι η ίδια η Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, η οποία αρχίζει να δείχνει απατηλό, όνειρο, όσο κυριαρχούν συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις οι οποίες επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη ατζέντα.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε σήμερα ότι θα υπάρξουν «διαβουλεύσεις δια μακρών» για τον συμβιβασμό στον οποίο κατέληξαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τραπεζική ένωση. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συμφωνία «ανησυχητική» και «πολύ μακριά» από τις προσδοκίες των ευρωβουλευτών.

Η συμφωνία είναι «πολύ μακριά» από αυτό που επιθυμεί το Ευρωκοινοβούλιο και πρέπει να αναμένονται «διαπραγματεύσεις διά μακρόν» μεταξύ των βουλευτών, των χωρών μελών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπή, προτού οριστικοποιηθεί το σχέδιο, δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου σχετικά. Προειδοποίησε δε, ότι θα ήταν «απαράδεκτο» το Ευρωκοινοβούλιο να χάσει τα νομοθετικά του προνόμια προς όφελος ενός αυστηρά διακυβερνητικού μηχανισμού.

Οι υπουργοί Οικονομικών κατέληξαν χθες το βράδυ και μετά από 12 ώρες διαπραγματεύσεων σε μια συμφωνία για την τραπεζική ένωση, ένα περίπλοκο σχέδιο με στόχο να αποφευχθεί μια νέα κρίση στην ευρωζώνη.

Η συμφωνία προβλέπει τη δημιουργία ενός ενιαίου ταμείου το οποίο θα οργανώνει την πτώχευση μιας τράπεζας ή θα χρηματοδοτεί τα κόστη της αναδιάρθρωσης της και ενός συμβουλίου αποφάσεων το οποίο θα αποφασίζει αν θα ανακεφαλαιοποιήσει ένα ίδρυμα ή θα το θέσει υπό εκκαθάριση. Αυτό όμως το συμβούλιο θα τελεί υπό την επίβλεψη των εθνικών κυβερνήσεων.

«Είναι σαν να διακομίζεται ένας τραυματίας στα επείγοντα και να τον πηγαίνουμε πρώτα στο διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου αντί να του παράσχουμε τις πρώτες βοήθειες», είπε ο Σουλτς.

«Αν εφαρμόσουμε κατά γράμμα τις αποφάσεις» των υπουργών Οικονομικών, «τότε όχι μόνο θα αφήσουμε ανεκμετάλλευτη μια ευκαιρία, αλλά θα είναι το μεγαλύτερο λάθος που θα έχει διαπραχθεί στην αντιμετώπιση της κρίσης», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν θα υιοθετήσει τις προτάσεις ως έχουν.


 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL