Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στις χώρες με μνημόνια εντοπίζει το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στις χώρες με μνημόνια εντοπίζει το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου

Πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας στις χώρες με μνημόνια εντοπίζει το προσχέδιο της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με τις ευθύνες της Τρόικας στα "προγράμματα διάσωσης". Το προσχέδιο κάνει ειδική μνεία στους λάθος δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές και το πρόβλημα νομιμοποίησής κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

Το προσχέδιο της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK) σχετικά με τις ευθύνες της Tρόικας στην εξέλιξη της οικονομικής κρίσης στον Ευρωπαικό Νότο, κατατέθηκε σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών του ΕΚ από τους επικεφαλής της ομάδας που ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα, τους Ότμαρ Κάρας (ΕΛΚ, Αυστρία) και Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ (Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Γαλλία).

Το προσχέδιο θα αποτελέσει τη βάση της πολιτικής διαδικασίας, που ξεκινάει τον Ιανουάριο, με ακροάσεις σημαντικών παραγόντων που καθόρισαν το περιεχόμενο των μνημονίων και την αποστολή αντιπροσωπειών του ΕΚ στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

Το κείμενο που κατατέθηκε, σήμερα, επισημαίνει το πρόβλημα δημοκρατικής λειτουργίας που παρουσιάζεται σε εθνικό επίπεδο, αναφορικά με το σε ποιον «ανήκει» η ευθύνη για την διαδικασία εφαρμογής των απαιτούμενων από τους δανειστές μεταρρυθμίσεων. Ενδεικτικά, το προσχέδιο εντοπίζει σοβαρές ανάγκες βελτίωσης στις δομές λήψης αποφάσεων ενώ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι πρέπει να αυξηθεί η συνοχή, η διαφάνεια και η λογοδοσία, λαμβανομένης υπόψη της αναθεώρησης των λανθασμένων δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, στους οποίους είχαν βασιστεί οι υποθέσεις που διατυπώνονταν για τα "προγράμματα διάσωσης".

Ενώπιον της επιτροπής θα κληθούν να καταθέσουν ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Όλι Ρεν (13η Ιανουαρίου), ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ (14η Ιανουαρίου) και ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ (15η Ιανουαρίου). Το σχέδιο της έκθεσης θα παρουσιαστεί κι επίσημα στην Επιτροπή την 16η Ιανουαρίου στο Στρασβούργο. 

Αφήνοντας να εννοηθεί πιθανή δυσαρέσκεια του κοινοβουλίου, προς τους εκτελεστικούς και διοικητικούς θεσμούς της ΕΕ, οι εισηγητές της έκθεσης ανέφεραν χαρακτηριστικά: «παρουσιάσαμε το έργο μας δημόσια. Αυτό είναι το πρώτο βήμα. Τώρα διαμέσου των ακροάσεων και των επισκέψεών μας στις χώρες (οι οποίες βρίσκονται) σε προγράμματα στήριξης, εμείς και οι συνάδελφοί μας ευρωβουλευτές θα διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος προκειμένου να συγκεντρώσουμε πληροφορίες ώστε να διαμορφώσουμε την όποια πρόταση για αλλαγές. Θα λάβουμε επίσης απαντήσεις σε ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο το οποίο υποβάλαμε σε σημαντικούς διαμορφωτές πολιτικής. Καλωσορίζουμε την βούληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συνεισφέρει στην διαδικασία και καλούμε και άλλους, ειδικά την ΕΚΤ και το Eurogroup, να μιμηθούν το παράδειγμά της με το ίδιο πνεύμα διαφάνειας και λογοδοσίας».

Σύμφωνα με το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα που παρατίθεται, στην ανακοίνωση, αντιπροσωπεία της Επιτροπής Οικονομικών θα μεταβεί στη Λισαβόνα από την 6η ως την 7η Ιανουαρίου 2014, στην Αθήνα από την 8η ως την 9η Ιανουαρίου, στην Λευκωσία από την 10η ως την 11η Ιανουαρίου και στο Δουβλίνο την 16η ως την 17η Ιανουαρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL