Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
Ισπανία: Ο «κοινωνικός τουρισμός» του βασιλιά με τα 269.000 ευρώ «φίλου» επιχειρηματία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Ο «κοινωνικός τουρισμός» του βασιλιά με τα 269.000 ευρώ «φίλου» επιχειρηματία

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο βασιλιάς Φελίπε ΣΤ’ έκανε γαμήλιο ταξίδι με τα 269.000 δολάρια επιχειρηματία «φίλου» του τέως μονάρχη Χουάν Κάρλος, που βρίσκεται στο στόχαστρο για μίζα 100 εκατ. ευρώ από τη Σαουδική Αραβία. Το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και οι φασίστες του Vox ψήφησαν κατά της έρευνας που ζήτησε το Unidas Podemos.

O κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Unidas Podemos Πάμπλο Ετσενίκε τόνισε στη The Telegraph ότι εάν το δημοσίευμα είναι αληθές διαψεύδεται η αφήγηση του Φελίπε Στ’ σχετικά με το γαμήλιο ταξίδι του και ότι ασφαλώς θα υπάρξει «σημαντικό πρόβλημα».

Ο Ζοσέπ Κουσί, φίλος του επίτιμου βασιλιά Χουάν Κάρλος, από τη δεκαετία του ‘70 που έκαναν μαζί βόλτες στις θάλασσες όλου του κόσμου με τα γιότ τους, φαίνεται ότι κατέβαλε τα μισά από τα 467.000 δολάρια που κόστισε το γαμήλιο ταξίδι του νυν μονάρχη Φελίπε Στ’, που το 2004 είχε ταξιδέψει με τη σημερινή βασίλισσα από τη Καμπότζη και τα  Νησιά Φίτζι έως την Καλιφόρνια, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής The Telegraph.

Ο 86χρονος σήμερα Καταλανός επιχειρηματίας Κουσί έβαλε πλάτες ή μάλλον 269.000 δολάρια για να περάσει καλά στο γαμήλιο ταξίδι του το 2004 ο τότε πρίγκιπας Φελίπε και η πρώην παρουσιάστρια  των δελτίων ειδήσεων της δημόσιας τηλεόρασης Λετίθια Ορτίθ. Ο Κουσί είχε κερδίσει μάλιστα αρκετά βραβεία ακόμη και σε διεθνείς ιστιοπλοϊκούς αγώνες μαζί με τον Χουάν Κάρλος, παρόλο που από την εποχή του Φράνκο δεν είχαν λείψει οι φήμες για τον τρόπο που αποκτήθηκαν τα βραβεία αυτά, που σε πολλές περιπτώσεις θυμίζουν τις φήμες για τις νίκες και του δικού μας πρώην γαλαζοαίματου και από τις 8 Δεκεμβρίου του 1974 κοινού θνητού Κωνσταντίνου Γκλύξμπουργκ. Ο Κουσί είχε αναλάβει μάλιστα αγοροπωλησίες γιότ για λογαριασμό του πρώην μονάρχη, τον οποίο συνόδευε στα διάσημα του κυνήγια, αποφεύγοντας όπως φαίνεται να φωτογραφηθεί μπροστά από νεκρό ελέφαντα, όπως ο επιστήθιος φίλος του.

Ο ισπανικός βασιλικός οίκος απέφυγε να σχολιάσει το δημοσίευμα της The Telegraph, που υποστηρίζει ότι τις κρατήσεις για τις διανυκτερεύσεις του πρώην πριγκιπικού ζεύγους είχαν κάνει «ο κύριος και η κυρία Σμιθ», που στα ελληνικά θα σήμαινε «ο κύριος και η κυρία Παπαδοπούλου».  

Πρόσφατα το Λαϊκό και Σοσιαλιστικό Κόμμα και το φασιστικό Vox απέρριψαν στη βουλή την πρόταση του Unidas Podemos, που ζητούσε τη διεξαγωγή Έρευνας για τα οικονομικά του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος, μετά τις αποκαλύψεις για μίζες από τη Σαουδική Αραβία. Την πρόταση του Unidas Podemos συνυπέγραψαν και στήριξαν τη Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλωνίας ERC, το αριστερό κόμμα της Χώρας των Βάσκων EH Bildu και το αριστερό κόμμα της Χώρας της Βαλένθια Compromis.

Ο Φελίπε Στ’ φαίνεται πάντως ότι συμμετέχει στην offshore και ότι είναι συνδικαιούχος του τραπεζικού λογαριασμού με τον Χουάν Κάρλος, που ο φίλος του πρώην βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας είχε μεταφέρει 100 εκατ. ευρώ ως μίζα για την ανάμιξή του στην κατασκευή τρένου υψηλής ταχύτητας στη Σαουδική Αραβία από ισπανικές εταιρείες στη Μέκα.

Ο Φελίπε Στ’, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου λυπήθηκε τόσο πολύ που δήλωσε ότι «αποποιείται τις κληρονομίας του πατέρα του» και ότι το κόβει την οικονομική βοήθεια που λάμβανε ως τέως μονάρχης.

Η Εισαγγελία του Ανωτάτου Δικαστηρίου ξεκίνησε έρευνα για τη μίζα του Χουάν Κάρλος από τη Σαουδική Αραβία, αλλά οι νομικοί περί της βασιλικής αυλής υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματική γιατί το σύνταγμα προβλέπει ρητά ότι ο βασιλικός οίκος έχει αιώνια ασυλία σε ότι αφορά τα οικονομικά του. Η αλήθεια είναι ότι σε αντίθεση με την συνέδελφό του Βασίλισσα Ελισισάβε της Βρετανίας τόσο ο Χουάν Κάρλος όσο και ο διάδοχός του Φελίπε Στ’ δεν έχουν καταθέσει ποτέ… φορολογική δήλωσης και… πόθεν έσχες. Πιο απλά στην Ισπανία μπορεί να υπάρχει συνταγματική βασιλεία, αλλά σε ότι αφορά τα οικονομικά είναι… ελέω Θεού και λαού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL