Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C18.7°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.2°C14.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.8°C16.6°C
4 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.4°C18.2°C
1 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
12 °C
12.0°C12.0°C
2 BF 70%
Ιταλία: Κατακόρυφη πτώση κατανάλωσης 30%, ύφεση 22% και «Σχέδιο Ανάκαμψης» με πιθανή μείωση ΦΠΑ 10 δισ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Κατακόρυφη πτώση κατανάλωσης 30%, ύφεση 22% και «Σχέδιο Ανάκαμψης» με πιθανή μείωση ΦΠΑ 10 δισ.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Οι καταναλωτικές δαπάνες στην Ιταλία σημείωσαν πτώση 29,4% το Μάιο, με τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ να καταγράφουν βουτιά 66% και τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης πτώση 55%, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται ότι θα υποχωρήσει 17,4% το δεύτερο τρίμηνο, σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, και κατά 21,9% σε ετήσια βάση, σύμφωνα  με τα στοιχεία του Γραφείου Ερευνών του ισχυρού Εμπορικού Επιμελητηρίου Confcommercio, που συμπεριλαμβάνει τους εμπορικούς συλλόγους της χώρας. Οι καταναλωτικές δαπάνες είχαν καταγράψει βουτιά 47% τον Απρίλιο.

Το τέλος του lockdown πάντως φαίνεται ότι θα έχει περιορισμένες θετικές συνέπειες στην κατανάλωση, γιατί αναμένεται ανάκαμψη του ΑΕΠ κατά 4,7% τον Ιούνιο, σε σχέση με το Μάιο, γεγονός που θα οδηγήσει σε ύφεση 17,2% σε ετήσια βάση τον Ιούνιο.

ΣΧΕΔΙΟ ΚΟΝΤΕ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε παρουσίασε ένα Σχέδιο Ανάκαμψης και Επανεκκίνησης της οικονομίας που προβλέπει τα εξής:

Σύμφωνα με τον Κόντε το πολυσυζητημένο Σχέδιο Ανάκαμψης δεν θα είναι μια απλή συγκέντρωση και περιγραφή των  μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα, αλλά ένα σχέδιο για «να φτιάξουμε την χώρα που θέλουμε», γιατί η πρόσφατη εμπειρία που έζησε η Ιταλία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με απλές μεταρρυθμίσεις.

Οι συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν με όλους τους οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς επέτρεψαν, σύμφωνα με τον Κόντε, στο «Σχέδιο Ανάκαμψης και Επανεκκίνησης» να εστιάσει σε 3 στόχους:

Οι 3 στόχοι

1. ο εκσυγχρονισμός της χώρας ·

2. μια ισχυρή ενεργειακή μετάβαση

3. ο μετασχηματισμός της Ιταλίας σε μια χώρα με λιγότερους αποκλεισμούς

Ο Κόντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου αναφέρθηκε σε ορισμένα παραδείγματα:

1. Εκσυγχρονισμός

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη βελτίωση των υποδομών, με αιχμή αυτών του δικτύου των τρένων υψηλής ταχύτητας μα άξονα την κατασκευή της γραμμής Ρώμης-Ανκόνα.

Διεύρυνση των πληρωμών με κάρτες για την καταπολέμηση της παραοικονομίας.

Κατασκευή ενιαίου δίκτυου οπτικών ινών.

Επανεξέτασης νομοθεσίας για την κατάχρηση εξουσίας και της αδιαφάνειας από τους δημόσιους λειτουργούς , της φορολογικής ευθύνης από τους πολίτες και τους δημοσίους λειτουργούς και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

2. Ενεργειακή μετάβαση

Το σχέδιο φιλοδοξεί στις καινοτομίες του επιχειρηματικού τομέα, με την αποκαλούμενη δημιουργία της νέας «Επιχείρησης 4.0 Plus», με στόχο τη δημιουργία κινήτρων και διευκολύνσεων σε εταιρείες που θα επιδείξουν έντονη τάση για ψηφιοποίηση και την πράσινη μετάβαση, όπως την τεχνητή νοημοσύνη, την αλυσίδα του μπλοκ, κλπ.

Στόχος του Κόντε είναι επίσης η στήριξη των τομέων της κυκλικής οικονομίας με στόχο την εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων και τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

3. Η Ιταλία χωρίς αποκλεισμούς

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση είναι το πρόβλημα της μείωσης της φορολογικής επιβάρυνσης προς όφελος των εργαζομένων.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνησή του στοχεύει στην

• καταπολέμηση της εκπαιδευτικής φτώχειας ·

• στις επενδύσεις στην πανεπιστημιακή και την σχολική έρευνα.

• στην κατάρτιση των εργαζομένων και των επαγγελματιών, με στόχο τη μείωση του χάσματος παραγωγικότητας με άλλες χώρες

• στη διοικητική εκπαίδευση των υψηλόβαθμων στελεχών του δημοσίου και των επιχειρήσεων

• στην ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην οικονομία, ενώ μεταξύ των προτάσεων που παρουσιάστηκαν συμπεριλαμβάνεται ένα κουπόνι αξίας 500 ευρώ για τρία χρόνια για γυναίκες διευθυντές και αυτές που φιλοδοξούν να ανέβουν ιεραρχικά

• επενδύσεις στο δικαίωμα στην εκπαίδευση με πιο προσιτές υποτροφίες και βοηθήματα

• επενδύσεις στις φοιτητικές εστίες  

Ο Κόντε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου επιτέθηκε εναντίον της κεντροδεξιάς υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις μέρες δεν υπήρχαν πασαρέλες. Δουλέψαμε χωρίς να σκεφτούμε τον κόπο», ενώ άφηνε ανοικτό το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ, που θα δημιουργούσε όμως στα δημόσια ταμεία μια τρύπα 10 δισ.

«Η αναδιαμόρφωση του ΦΠΑ είναι μόνο μια υπόθεση, γιατί αποτελεί ένα ακριβό μέτρο που το εξετάζουμε. Υπάρχει ανησυχία για η κατανάλωση, όπως είναι κατανοητό, δεν έχει ξεκινήσει να σημειώνει άνοδο. Δεν έχει επιστρέψει το κλίμα εμπιστοσύνης», προειδοποίησε ο Κόντε, ο οποίος ωστόσο επανέλαβε ότι δεν είχε λάβει ακόμη καμία απόφαση επί του θέματος. Οι συζητήσεις για το θέμα θα συνεχιστούν (και πιθανότατα θα ολοκληρωθούν) την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε.

Η διαμόρφωση του προϋπολογισμού

Ο Κόντε κατέστησε σαφές ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη επίσημη απόφαση για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού σε ότι αφορά την υλοποίηση του «Σχεδίου Ανάκαμψης και Επανεκκίνησης» και ότι αυτό θα γίνει μετά από τις συζητήσεις του Οικονομικών Γκουαλτιέρι με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης

Σύμφωνα με το «Σχέδιο Ανάκαμψης και Επανεκκίνησης» του Κόντε, τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης Recovery Found θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις και ο τρόπος με τον οποίος θα γίνει αυτά θα παρουσιαστεί το Σεπτέμβριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL