Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.2°C
2 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
8.1°C13.2°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.0°C13.8°C
1 BF 74%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.8°C
2 BF 84%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.2°C
0 BF 87%
Σήμερα με τηλεδιάσκεψη, ετοιμάζεται και με φυσική παρουσία / Σύνοδος προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σήμερα με τηλεδιάσκεψη, ετοιμάζεται και με φυσική παρουσία / Σύνοδος προετοιμασίας των διαπραγματεύσεων για το ταμείο ανάκαμψης

Ως μια “πρώτη ανταλλαγή απόψεων” μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ταμείο ανάκαμψης και τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό παρουσίασε τη σημερινή τηλεσύνοδο κορυφής Ευρωπαίος αξιωματούχος επιβεβαιώνοντας πως δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις.

Ωστόσο ο ίδιος σημείωσε πως ενδέχεται να κρατήσει αρκετές ώρες η εν λόγω συζήτηση, δεδομένου ότι οι διαφορετικές απόψεις παραμένουν. Μετά τη σημερινή ανταλλαγή, τόνισε, θα αρχίσει η φάση των διαπραγματεύσεων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι “θα διατηρηθεί το momentum και θα έχουμε συμφωνία πριν από τις διακοπές του καλοκαιριού”.

Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλη μία σύνοδος κορυφής, αυτή τη φορά, ει δυνατόν, με φυσική παρουσία, αφού, όπως είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, κάτι τέτοιο θα διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις. Οι προετοιμασίες στο κτήριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, με μειωμένες εθνικές αποστολές και το απολύτως απαραίτητο προσωπικό, έχουν ήδη γίνει, ωστόσο πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι οι ηγέτες και το επιτελείο τους θα μπορούν να ταξιδέψουν.

Αισιοδοξία Τζεντιλόνι

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε χθες στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 2 ότι πιστεύει πως “θα μπορέσει να βρεθεί μια συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης”, αλλά ίσως αυτό δεν θα καταστεί δυνατό στη σημερινή σύνοδο, την οποία χαρακτήρισε “ενδιάμεσο σταθμό” για να γίνουν “αντιληπτές με μεγαλύτερη σαφήνεια οι διαφορές μεταξύ ορισμένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων” συμπλήρωσε. «Η συμφωνία θα επιτευχθεί τον Ιούλιο, είμαι σίγουρος» τόνισε ο Τζεντιλόνι.

Ο Σ. Μισέλ πιστεύει ότι “πέφτουν οι τόνοι”

Επί της ουσίας στο περιβάλλον του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικρατεί η αντίληψη ότι οι πιο “σκληροπυρηνικές” χώρες, που ήταν αμετακίνητες τον περασμένο Φεβρουάριο στη συζήτηση για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό, έχουν “χαμηλώσει” τους τόνους, σε συνέχεια της πρωτοφανούς κρίσης που προκάλεσε η πανδημία. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η επίτευξη συμβιβασμού θα είναι εύκολη υπόθεση.

Μάλιστα, πέρα από τις ενστάσεις που έχουν εκφράσει οι λεγόμενοι “τέσσερις σφιχτοχέρηδες” (Αυστρία, Ολλανδία, Δανία, Σουηδία), κυρίως σε ό,τι αφορά την αναλογία δανείων - επιχορηγήσεων, διαφωνίες έχουν προκύψει και από την πλευρά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.

Συγκεκριμένα οι εν λόγω διαφωνίες αφορούν τα κριτήρια κατανομής των κεφαλαίων, καθώς στην πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνεται ως κριτήριο το ποσοστό ανεργίας μεταξύ 2015 και 2019, κάτι που, όπως υποστηρίζουν, δεν αντικατοπτρίζει τις επιπτώσεις από την τρέχουσα κρίση.

Προϋποθέσεις

Ένα άλλο ζήτημα είναι και οι προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν την εκταμίευση των κεφαλαίων. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, σε αυτό το θέμα πρέπει να συζητηθεί κυρίως η διακυβέρνηση του πακέτου, δηλαδή ποιος θα είναι υπεύθυνος να εγκρίνει ή να απορρίπτει έργα και τις μεταρρυθμίσεις προς χρηματοδότηση.

Η ατζέντα της συνόδου κορυφής

Η τηλεδιάσκεψη θα αρχίσει στις 11 ώρα Ελλάδος με ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι. Στη συνέχεια τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα αρχίσουν τη συνάντησή τους με παρουσίαση του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλενκόβιτς σχετικά με τα αποτελέσματα της κροατικής προεδρίας του Συμβουλίου.

Ύστερα απ’ αυτό ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα ενημερώσουν τους ηγέτες για τις συζητήσεις τους με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στη συνάντηση υψηλού επιπέδου Ε.Ε. - Η.Β., που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης στις 15 Ιουνίου 2020.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει τους ηγέτες για την οικονομική κατάσταση, ενώ θα συζητηθεί εν συντομία και η κατάσταση των συμφωνιών του Μινσκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL