Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ιταλία: Συμβίωση κυβέρνησης Κόντε και… Σαλβίνι για το μεταναστευτικό – Αλυσοδένεται μαύρος συνδικαλιστής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Συμβίωση κυβέρνησης Κόντε και… Σαλβίνι για το μεταναστευτικό – Αλυσοδένεται μαύρος συνδικαλιστής

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η κυβέρνηση Κόντε δεν πρόκειται να αλλάξει το βασικό πλαίσιο των ρατσιστικών διαταγμάτων Σαλβίνι για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στη Βίλα Μαμφίλι της Ρώμης, που παρουσίασε τις γενικές γραμμές των αλλαγών στη μεταναστευτική πολιτική που θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο. Ο Κόντε συνάντησε τον Αμπουμπακάρ Σουμαχόρο, τον δυναμικό συνδικαλιστή των εργατών γης του αυτόνομου συνδικάτου USB, που αλυσοδέθηκε και προχώρησε σε απεργία πείνας για να καταφέρει να γίνει δεκτός από τον Κόντε.

«Οι αλλαγές στα διατάγματα για την ασφάλεια αποτελούν τμήμα των συμφωνιών της κυβέρνησης και βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη», τόνισε ο Κόντε στον Σουμαχόρο, παρουσία των υπουργών Οικονομικών Γκουαλτίερι και Γεωργίας Κατάλφο.

Το πρόβλημα όμως είναι ότι ο Κόντε και το Κίνημα Πέντε Αστέρων (Κ5Α) δεν φαίνεται να έχουν καμία διάθεση να αλλάξουν τον πυρήνα της ρατσιστικής και αντιδημοκρατικής πολιτικής των διαταγμάτων του Σαλβίνι. Ο Κόντε και το δεξιό τμήμα του Κ5Α, που εκπροσωπεί ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο, φαίνεται ότι θα περιορίσουν τις αλλαγές μόνο με βάση τις υποδείξεις του προέδρου της δημοκρατίας Ματαρέλα.

Ο Κόντε και ο Ντι Μάιο φοβούνται ότι εάν καταργήσουν τις πλέον αντιδραστικές διατάξεις των διαταγμάτων Σαλβνίνι για την ασφάλεια και το μεταναστευτικό θα συγκρουστούν με τη δεξιά και την ακροδεξιά και κυρίως με ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης που υποστηρίζει τις ρατσιστικές διατάξεις.

Οι «Ελεύθεροι και Ίσοι» των Μπερσάνι και Σπεράντζα, η «Ζωντανή Ιταλία» του Ρέντσι και η «Περισσότερο Ευρώπη» της Μπονίνο ζητούν πρωτίστως την κατάργηση των προστίμων εναντίον των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και όλο το αντιδημοκρατικό πλαίσιο αστυνόμευσης και στρατιωτικοποίησης των θαλασσών και της κοινωνίας, που προβλέπουν τα διατάγματα Σαλβίνι.

Το Δημοκρατικό Κόμμα από την πλευρά του φαίνεται ότι δεν θέλει να συγκρουστεί με τον Κόντε και το Κ5Α για τα διατάγματα του Σαλβίνι και μάλλον θα αποδεχθεί τη μερική τους τροποποίηση με βάση τις υποδείξεις του Ματαρέλα. Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως ήταν το πρώτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού που έθεσε την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα αλλαγών στα διατάγματα του Σαλβίνι για το μεταναστευτικό και την ασφάλεια.

«Καταργείστε  τα διατάγματα για την Ασφάλεια, νομιμοποιείστε όλους τους παράνομους, δώστε την υπηκοότητα σε όποιον γεννιέται στην Ιταλία, λέει ο συνδικαλιστής σύμβολο της Αριστεράς και ο [δημοσιογράφος] Φάμπιο Φάτσιο. Και μετά; Μια προσβολή στα εκατομμύρια Ιταλών και νόμιμων μεταναστών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Η Λέγκα θα σταματήσει όλο αυτό το αντι-ιταλικό ντελίριο του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κ5Α μέσα και έξω από το κοινοβούλιο», σχολίασε στο Facebook ο Σαλβίνι.

Ο Ντι Μάιο και η υπουργός Εσωτερικών Λαμοργκέζε διαπραγματεύονται με τη Λιβύη την ανανέωση της συμφωνία για το μεταναστευτικό που είχε υπογράψει ο πρώην υπουργός Εσωτερικών  του Δημοκρατικού Κόμματος Μινίτι, προσφέροντας οικονομική στήριξη και τεχνογνωσία στη Λιβύη και προνόμια στους διακινητές και διαχειριστές στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών και προσφύγων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL