Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Ελληνικά αεροσκάφη καλωσορίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ελληνικά αεροσκάφη καλωσορίζουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

Φωτογραφία αρχείου

Δύο μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ, συνοδευόμενα από τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας πέταξαν σήμερα πάνω από τα Σκόπια, προκειμένου να καλωσορίσουν την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ.

Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ απογειώθηκαν την Πέμπτη από την πολιτεία της Νότιας Ντακότα πραγματοποιώντας 30 ώρες πτήση χωρίς διακοπή. Τα αεροπλάνα θα πετούν πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία σε υψόμετρο 1.500 μέτρων και η πτήση τους θα συνοδεύεται από δυνατούς κρότους, σπάζοντας το φράγμα του «ήχου».

Υπενθυμίζεται οι 29 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ υπέγραψαν το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας τον Φεβρουάριο του 2019, το οποίο στη συνέχεια επικυρώθηκε από τα εθνικά κοινοβούλιά τους.

Μάλιστα με ανάρτησή του στο Twitter το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να συγχαρεί τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως το 30ο μέλος της Συμμαχίας, ολοκληρώνοντας και επίσημα την κωλοτούμπα της ΝΔ σε σχέση με όσα δήλωσε στο πρόσφατο παρελθόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η αλλαγή στάσης της ΝΔ αποτυπώθηκε και την Τετάρτη στη Βουλή, καθώς η κυβερνητική πλειοψηφία αποδέχθηκε τη νομιμότητα της επίλυσης του ονοματολογικού (207 όχι, 11 ναι, 1 παρών).

Την υπέρπτηση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Κέιτ Μπερνς και η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας, Ράντμιλα Σεκερίνσκα όπως αναφέρεται σε σημείωμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Η σημερινή υπέρπτηση αντανακλά τη μόνιμη στήριξή μας προς τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και χειρονομία μέσω της οποίας σας καλωσορίζουμε ως 30ο μέλος του ΝΑΤΟ» δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ.

Η ίδια σημείωσε ότι τους προηγούμενους μήνες η προσοχή εστιάστηκε πρωτίστως στον κοινό αγώνα κατά του ιού Covid-19, όμως, όπως είπε δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε αυτό να επισκιάσει τα ιστορικά επιτεύγματα της χώρας: την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Από την μεριά της η υπουργός Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για την δράση αυτή, οι οποίες, όπως είπε, καλωσόρισαν έμπρακτα τη χώρα στη Συμμαχία.

«Οι Σύμμαχοί μας στις ΗΠΑ στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι δύο χώρες μας διατηρούν εξαιρετική συνεργασία και ότι μετά από τη συνεχή υποστήριξη, μάς άνοιξαν το δρόμο προς το ΝΑΤΟ, και μετά την ένταξη στη Συμμαχία παραμένουν ισχυρός και στρατηγικός μας εταίρος» πρόσθεσε η Ράντμιλα Σεκερίνσκα.

Η Βόρεια Μακεδονία έγινε το 30ο μέλος του ΝΑΤΟ στις 27 Μαρτίου 2020.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL