Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
43.000 περισσότεροι θάνατοι από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών καταγράφηκαν στην Ισπανία το τελευταίο δίμηνο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

43.000 περισσότεροι θάνατοι από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 ετών καταγράφηκαν στην Ισπανία το τελευταίο δίμηνο

Τα δεδομένα του Ινστιτούτου Υγείας Carlos III - σημείο αναφοράς στη βιοϊατρική έρευνα στην Ισπανία - βασίζονται σε πιστοποιητικά θανάτου που εκδόθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της οποίας η πανδημία του κορονοϊού μαινόταν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό του υπουργείου Υγείας, η ασθένεια έχει προκαλέσει συνολικά τουλάχιστον 27.118 θανάτους στην Ισπανία, αλλά αυτός ο αριθμός λαμβάνει υπόψη μόνο τα κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν επίσημα με τεστ PCR. Ωστόσο, υπήρξε έλλειψη σε αυτά τα τεστ στη χώρα, ειδικά στην αρχή της επιδημίας.

Αναφερόμενο στον μέσο όρο των τελευταίων ετών, το Ινστιτούτο έκανε λόγο για θνησιμότητα περίπου 78.000 ανθρώπων στο διάστημα 13 Μαρτίου και 22 Μαΐου, αλλά ανέφερε ότι οι θάνατοι ανήλθαν σε 120.851, με σημαντική αύξηση από τα τέλη Μαρτίου έως και τις αρχές Απριλίου.

«Η θνησιμότητα ήταν 55% υψηλότερη από το συνηθισμένο (...) Αφορά κυρίως άτομα άνω των 74 ετών», επισήμανε ο διευθυντής του Κέντρου Ειδοποιήσεων Υγείας, γιατρός Φερνάντο Σιμόν σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, από τους 43.000 επιπλέον θανάτους που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, περισσότεροι από 35.500 αντιστοιχούν σε άτομα άνω των 74 ετών, ηλιακή ομάδα που είναι πιο ευάλωτη στην Covid-19.

Ο Σιμόν αναγνώρισε ότι ορισμένα από αυτά τα θύματα μπορεί να ήταν άνθρωποι που είχαν μολυνθεί με τον κορονοϊό «που μπορεί να πέθαναν χωρίς να έχουν διαγνωστεί», αλλά υποστήριξε επίσης ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν έμμεσα θύματα της πανδημίας.

«Ορισμένοι (από τους θανάτους) μπορεί να σχετίζονται με παθολογίες που μπορούν να προκαλέσουν υψηλή θνησιμότητα», είπε, προσθέτοντας πως «οι νοσούντες, από το φόβο να πάνε σε ένα νοσοκομείο όπου υπήρχε ένας θανατηφόρος ιός, μπορεί να μην έφτασαν εγκαίρως».

«Σε άλλες περιπτώσεις, ο συνωστισμός στα νοσοκομεία οδήγησε επίσης ασθενείς να σκεφτούν δύο φορές να πάνε εκεί, και προτίμησαν να περιμένουν» αντί να νοσηλευτούν, πρόσθεσε.

Η Ισπανία, μια από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πληγεί σφόδρα από την πανδημία, ξεκίνησε 10ήμερο εθνικό πένθος σήμερα για τα θύματα της πανδημίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL