Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.8°C24.7°C
4 BF 37%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
15.8°C20.5°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
15.9°C18.3°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 35%
Κόντε στη Bild: Ή χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες ή διαγράφουμε την Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κόντε στη Bild: Ή χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες ή διαγράφουμε την Ευρώπη

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Η Γερμανία δεν θα έχει πλεονεκτήματα εάν η Ευρώπη βουλιάξει στην ύφεση. Δεν ζητάμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη μας. Ή χαλαρώνουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες ή θα πρέπει να διαγράψουμε την Ευρώπη. Δεν μπορούμε να πούμε στο τέλος η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής απέθανε», προειδοποίησε από τις σελίδες της γερμανικής Bild ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε, στέλνοντας το δικό του μήνυμα στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Η Γερμανία δεν θα έχει πλεονεκτήματα εάν η Ευρώπη βουλιάξει στην ύφεση. Πρέπει να αναπτύξουμε τα απαραίτητα δημοσιονομικά εργαλεία. Δεν ζητάμε από τη Γερμανία και την Ολλανδία να πληρώσουν τα χρέη μας. Πρέπει να χαλαρώσουμε τους κανόνες της δημοσιονομικής πολιτικής, διαφορετικά θα πρέπει να διαγράψουμε την Ευρώπη και ο καθένας θα κάνει πράξει για λογαριασμό του», συνέχισε ο Κόντε, επαναφέροντας την πρότασή του για την έκδοση Ευρωομολόγων. «Έχουμε ανάγκη να ενισχύσουμε τα σημερινά εργαλεία και νέα εργαλεία. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, γιατί σε περίπτωση αποτυχίας η απογοήτευση δεν θα είναι μόνο για την Ιταλία, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους πολίτες», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν θέλω να πείσω τους Γερμανούς. Οι Γερμανοί πρέπει να πειστούν από μόνοι τους. Στο τέλος δεν μπορούμε να  πούμε: «Η εγχείρηση επέτυχε, αλλά ο ασθενής απέτυχε». Τα δημοσιονομικά της Ιταλίας βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Οι ΗΠΑ και η Κίνα δαπανούν το 13% του ΑΕΠ για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού», τόνισε ο Κόντε αναφερόμενος στην πολιτική του Σούμαν, του Αντενάουερ και του Ντε Γκάσπερι που δεν είχαν καμιά «οικονομίστικη» λογική σαν τους σημερινούς ηγέτες της Ευρώπης.

«Στη Γερμανία μπορεί να έχετε όσα δημοσιονομικά περιθώρια θέλετε, αλλά δεν μπορείτε να πιστεύετε ότι θα αντιμετωπίσετε μια τόσο φοβερή κοινωνική, υγειονομική και οικονομική κρίση μόνο με τα δημοσιονομικά σας περιθώρια», υπογράμμισε ο Κόντε, προειδοποιώντας ότι «είναι προς το αμοιβαίο συμφέρον η Ευρώπη να δηλώσει παρούσα, να δείξει ότι αίρεται στο ύψος των περιστάσεων αυτής της πρόκλησης», γιατί διαφορετικά «θα χρειαστούν τριπλάσια, τετραπλάσια, πενταπλάσια ποσά για να βγούμε από αυτή την κρίση και δεν έχουμε εγγύηση ότι θα τα καταφέρουμε με τον καλύτερο, αποτελεσματικότερο και ταχύτερο τρόπο».

«Εάν η Ευρώπη δεν θα μας δώσει τα χρηματοοικονομικά εργαλεία στο ύψος της πρόκλησης, όπως τα Ευρωομόλογα, η Ιταλία θα είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκες και την επανεκκίνησή της με τους δικούς της πόρους. Αλλά οι εθνικές απαντήσεις κινδυνεύουν να είναι λιγότερο επαρκείς από μια συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο το ευρωπαϊκό όνειρο», τόνισε ο Κόντε.

Στην ερώτηση του Γερμανού δημοσιογράφου τι θα έπρεπε να κάνει το Βερολίνο για να βοηθήσει την Ιταλία ο Κόντε ήταν πολύ προσεκτικός, αλλά και πολύ κατηγορηματικός:  «Ο κορωνοϊός είναι σαν τον άνεμο, πρώτα ή μετά μπορεί να φθάσει παντού. Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να αλληλοβοηθούνται».

Ο Κόντε θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο, τον υπουργό Οικονομικών Γκουαλτιέρι και τον υφυπουργό της προεδρίας της κυβέρνησης Φρακάρο πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup, για να καθορίσουν προφανώς τη στάση της Ιταλίας.

Ο Κόντε θα συγκαλέσει επίσης το υπουργικό συμβούλιο για τα μέτρα που θα υιοθετηθούν μετά τις 13 Απριλίου και αμέσως μετά θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνησή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL