Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Είναι μόνο λεφτά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Είναι μόνο λεφτά...

Στη χειρότερη κρίση που ζει η Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο -σ' αυτό συμφωνούν από τη Μέρκελ μέχρι τη βασίλισσα Ελισσάβετ, κι έχει σημασία ποιες χώρες εκπροσωπούν οι δύο κυρίες-, οι υπουργοί Οικονομικών δεν κατάφεραν να στείλουν ένα μήνυμα αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας.

Αντιθέτως, η αποτυχία του χθεσινού Eurogroup να καταλήξει σε ένα γενναίο πακέτο μέτρων αντιμετώπισης της τεράστιας ύφεσης και της ανεργίας που συνοδεύουν την πανδημία αναδεικνύει τους εθνικούς εγωισμούς αλλά και τη βαθιά καχυποψία που επικρατεί μεταξύ των κρατών-μελών μιας “οικογένειας” που στήθηκε πάνω στο τρίπτυχο “ειρήνη, ευημερία, αλληλεγγύη”.

Η καχυποψία αυτή εμπεδώθηκε από τη διαχείριση των δύο προηγούμενων μεγάλων κρίσεων που συντάραξαν την Ε.Ε. - της ευρωκρίσης και του προσφυγικού. Και θέριεψε με την κορωνοκρίση, τώρα που όλοι νιώθουν ότι είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου, με την κυριολεκτική έννοια.

Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί, που μετρούν εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα -για να μιλήσουμε για τις δύο χώρες που τραβάνε το μεγαλύτερο ζόρι-, απαιτούν, και με το δίκιο τους, από την “οικογένεια” να βάλει πλάτη και να στηρίξει τη σισύφεια προσπάθεια ανάκαμψης της ούτως ή άλλως επιβαρυμένης οικονομίας τους

Χωρίς να τους κουνάει το δάχτυλο. Χωρίς να τους επιβάλλει “μεταρρυθμίσεις”, οι οποίες σημαίνουν και συρρίκνωση του συστήματος Υγείας και του κοινωνικού κράτους. Άπαντες -πλην Τραμπ- κατάλαβαν αυτές τις μέρες της πανδημίας την αξία ενός στιβαρού συστήματος Υγείας.

Την ίδια ώρα, οι Ολλανδοί και οι Γερμανοί φοβούνται κάθε αμοιβαιοποίηση του χρέους, δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους Νότιους -έχει φροντίσει γι' αυτό και η μηχανή της προπαγάνδας κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης- και νιώθουν σαν τους μέρμηγκες που τους κοροϊδεύουν οι τζίτζικες.

Εάν οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης δεν καταφέρουν να σπάσουν αυτό το κλίμα της καχυποψίας, να εξηγήσουν, για παράδειγμα, στους Ολλανδούς και τους Γερμανούς ότι είναι υποχρέωση της “οικογένειας” και όχι ελεημοσύνη να στηρίξουν τους Ιταλούς και τους Ισπανούς, τότε δεν θα έχει πλέον λόγο ύπαρξης η “οικογένεια”.

Αυτή τη στιγμή, που χιλιάδες πολίτες μετριούνται με τον θάνατο, δεν είναι μόνο μικρόψυχο, είναι και καταστροφικό να μαλώνουν οι ηγεσίες για τα λεφτά.

ΚΑΚΗ ΜΠΑΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL