Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
O Πάπας την εποχή της πανδημίας: Να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς της λιτότητας δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

O Πάπας την εποχή της πανδημίας: Να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς της λιτότητας δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής, είναι στο επίκεντρο του Ευαγγελίου», τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος, προειδοποιώντας τους πιστούς του στην εποχή του κορωνοϊού ότι θα κριθούν από τον τρόπο που υπερασπίστηκαν τους πιο ευάλωτους, που «αποτέλεσαν θύματα των οικονομικών και χρηματοοικονομικών πολιτικών». Ή πιο απλά αυτή που μάθαμε να αποκαλούμε πολιτική της λιτότητας, των μνημονίων και του νεοφιλελεύθερου κανιβαλισμού. Γιατί εναντίον αυτού φαίνεται να καταφέρεται ο Μπεργκόλιο. 

Με πιο απλά λόγια ο Πάπας εξίσωσε τους κομμουνιστές και συνεπώς τον αριστερό και προοδευτικό κόσμο με τους αγώνες για κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί παρόλο που είναι αλήθεια ότι να υπερασπίζεσαι τους φτωχούς δεν σημαίνει ότι είσαι κομμουνιστής, όμως δεν μπορείς να είσαι κομμουνιστής , αριστερός και προοδευτικός άνθρωπος που να μην σκέφτεται και να αγωνίζεται για το πως θα απελευθερώσει τους φτωχούς από τη φτώχεια τους.

Έχει μάλιστα ιδιαίτερη βαρύτητα το γεγονός ότι το αίτημα του Πάπα για κοινωνική δικαιοσύνη έγινε εκ του άμβωνας, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας που πραγματοποιεί μόνο τους στην εκκλησία της Αγίας Μάρθας που βρίσκεται στην κατοικία του στο Βατικανό. Ο «μοναχικός» αυτός Πάπας ήταν όμως συνδεδεμένος με όλα τα καθολικά δίκτυα. Τα λόγιά του τα άκουσαν οι πιστοί, αλλά τα άκουσαν και οι εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Μόνο που οι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης αντιμετώπισαν τον Πάπα σαν κομμουνιστή, γιατί αυτές οι φράσεις από το κήρυγμά του έλειπαν από την περιγραφή των περισσότερων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Η λογοκρισία δεν αφορά λοιπόν μόνο τους «κομμουνιστές» αλλά και τον Πάπα εάν μιλά… κομμουνιστικά.

Ο Πάπας, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε επίσης τη σκληρότητα και την υποκρισία της εποχής μας. «Υπάρχουν πολλά χρήματα στα χέρια λίγων και πάρα πολύ φτώχεια. Οι φτωχοί είναι περισσότεροι από τους πλούσιους. Έχει τόσο πολλούς φτωχούς που ντρέπονται για τη δυσκολία τους να τα καταφέρουν στο τέλος του μήνα! Υπάρχουν τόσο πολλοί φτωχοί από τη μεσαία τάξη που πάνε στην Κάριτας [για να βρουν τροφή] κρυφά γιατί ντρέπονται».

Ο Πάπας, για να μην μακρηγορούμε, έδειξε μια μεγάλη ανοχή και κατανόηση σε.. καταληψίες, αναφέροντας ένα περιστατικό από την εποχή που ήταν αρχιεπίσκοπος του Μπουένος Άιρες. «Μου είπαν ότι 15 οικογένειες είχαν καταλάβει ένα εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο. Η κάθε μια είχε καταλάβει ένα τμήμα του μεγάλου αυτού εργοστασίου για μπορέσει να ζήσει. Παρατηρώντας τες είδα ότι η κάθε οικογένεια είχε καλά έπιπλα και τηλεόραση. Κατέληξαν εκεί γιατί δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο. Αυτοί είναι οι νέοι φτωχοί, αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν το νοίκι τους», προειδοποίησε ο Πάπας, ζητώντας από τους πιστούς του να διερωτηθούν: «Καταλαβαίνω αυτή την κρυμμένη αλήθεια; Έσω συνειδητοποιήσει ότι υπάρχουν αυτοί που ντρέπονται να πουν ότι δεν τα βγάζουν πέρα έως το τέλος του μηνός: Δεν θα κριθούμε από τα ταξίδια που κάνουμε ή την κοινωνική άνοδό μας, αλλά από τη σχέση μας με τους φτωχούς. Πρώτα απόλα θα κριθούμε από αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL