Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Π. Κολόζιο από Μπρέσια: Δεν θα μας μάθουν να πεθαίνουμε μόνοι στα σπίτιά μας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Κολόζιο από Μπρέσια: Δεν θα μας μάθουν να πεθαίνουμε μόνοι στα σπίτιά μας

Συνέντευξη στον Αργύρη Παναγόπουλο

«Οι άνθρωποι αρρωσταίνουν και πεθαίνουν μόνοι στη Μπρέσια. Φθάσαμε στο σημείο να περνούν από τα σπίτια για να μαζεύουν τις σωρούς. Την ίδια ώρα έχουμε κλειστά νοσοκομεία. Στην αρχή φθάσαμε να στείλουμε κρούσματα στη Γερμανία, γιατί η διπλανή Περιφέρεια της Λέγκας αρνήθηκε να τα περιθάλψει.  

Στη Μπρέσια τα κρούσματα και οι ασυσυμπτωματικοί φθάνουν στις 190.000, ένας στους έξι, ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 2.800, αλλά πρέπει να είναι περισσότεροι γιατί δεν γίνονται τεστ και πολλοί νεκροί δεν συμπεριλαμβάνονται στον αριθμό των θυμάτων από τον κορωνοϊό.

Τόνισε στην «Αυγή On Line» η Πατρίτσια Κολόζιο, η εκπαιδευτικός από τη Μπρέσια της Λομβαρδίας, συνδικαλίστριας της CGIL, στέλεχος του κινηματος λεσβιών και ιδρυτικό μέλος του συλλόγου «Μωβ Πλανήτης» και ακτιβίστρια του οικολογικού κινήματος. Η Κολόζιο την περίοδο της οικονομικής κρίσης αποτέλεσε μια από τις πιο δυναμικές ψυχές των πρωτοβουλιών στήριξης του ελληνικού λαού στην Μπρέσια και αποτέλεσε από τα ιδρυτικά μέλη της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα».

Στις ευρωεκλογές του 2019 συναντηθήκαμε για άλλη μια φορά με την Πατρίτσια, γιατί ήταν παρουσιάστρια σε μια προεκλογική συγκέντρωση που κάναμε στη Μπρέσια στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου CGIL. Στην εκδήλωση ήμασταν ομιλητές με τη Λουτσιάνα Καστελίνα.

Η Πατρίτσια είχε φέρει μαζί της τη σημαία της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» και όταν άρχισε την παρουσίαση μου έπιασε το χέρι δηλώνοντας συγκινημένη μπροστά σε όλους ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είμαστε η πολιτική της οικογένεια, για να κερδίσει τα θερμά χειροκροτήματα του κοινού.

-Πως είναι η κατάσταση στη Μπρέσια, που μαζί με το Μπέργκαμο είστε οι δύο πόλεις που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία;

Στη Μπρέσια, σε μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ιταλίας, οι άνθρωποι έμειναν μόνοι τους μέσα στα σπίτιά τους για να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό και το θάνατο. Δεν έχουμε τη δυνατότητα έστω μιας τηλεφωνικής επαφής με ένα γιατρό, γιατί πολλοί από αυτούς έπεσαν κρούσματα του ιού. Απλώς μπορούμε να καταγράφουμε την απόγνωση των συγγενών και των φίλων μας που έχουν κρούσματα στα σπίτιά τους και δεν έχουν κανενός είδους βοήθεια. Άνθρωποι που έχουν πυρετό από 39 βαθμούς και πάνω και να μην μπορούν να μιλήσουν με ένα γιατρό, τις πρώτες βοήθειες, κάποιο νοσηλευτή. Κανέναν.

Μια στενή μου φίλη πήρε τον οικογενειακό της γιατρό της γιατί είχε τον πατέρα της με 39 βαθμούς πυρετό. Της απάντησε ένας άλλος γιατρός, που αντικαθιστούσε το δικό της που είχε προσβληθεί από τον ιό, για να της απαντήσει ότι δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια ούτε στους δικού του ασθενείς. Έτσι έμειναν μόνοι τους και αβοήθητοι, Αυτός, δυστυχώς, είναι ο κανόνας.  Στην Μπρέσια, μια από τις βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένες πόλεις της Ευρώπης, και να μην μπορεί να έχεις ούτε μια τηλεφωνική υποστήριξη.

Αυτές τις ημέρες έχασα τον πατέρα μου από καρκίνο στο συκώτι και για να μπορέσουμε να έχουν μια αξιοπρεπή περίθαλψη στο σπίτι, γιατί στο νοσοκομείο θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη, απευθυνθήκαμε στην Domus, μια οργάνωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να διασφαλίσουμε μια πολύ αξιοπρεπή και ανθρώπινη περίθαλψη τις δύσκολες στιγμές που αντιμετωπίσαμε. Αυτό μπορείς να το κάνεις όμως μόνο με τους καρκινοπαθείς.

Το πρόβλημα είναι τι κάνεις με τον κορωνοϊό; Δυστυχώς δεν προσπάθησαν από την αρχή να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε τοπικό επίπεδο και συγκέντρωσαν όλα τα κρούσματα στα νοσοκομεία, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αποτελέσουν από τις μεγαλύτερες εστίες διασποράς του ιού, θέτοντας εκτός μάχης και ένα μεγάλο τμήμα του νοσηλευτικού προσωπικού.

Η Περιφέρεια, που διοικείται εδώ και δεκαετίες από τη δεξιά και τη Λέγκα, ζητούσε από τους διευθυντές των οίκων ευγηρίας της περιοχής μας να φιλοξενήσουν κρούσματα με ελαφρά συμπτώματα από τον κορωνοϊό στους οίκους ευγηρίας! Εξέδωσαν μάλιστα και εγκύκλιο. Θέλανε να βάλουν ανάμεσα στους υπερήλικες κρούσματα με τον ιό, αδιαφορώντας για τον κίνδυνο για τους υπερήλικες και το προσωπικό που τους φροντίζει και τους συγγενείς τους. Είναι να απορεί κανείς γιατί συμβαίνει αυτό που συμβαίνει με τους οίκους ευγηρίας; Ευτυχώς, η διευθύντρια των οίκων ευγηρίας αρνήθηκε να βάλει ένα σπίρτο μέσα στον αχυρώνα και να προκαλέσει αθώα θύματα.

Στη Λομβαρδία ο Περιφερειάρχης της Λέγκας αρνήθηκε να σχηματίσει έστω μια επιστημονική Επιτροπή από ειδικούς για να προσφέρει τη βοήθειά της. 

Χθες στο κεντρικό νοσοκομείο της Μπρέσια Ospedale Civile εγκαινίασαν ένα τμήμα υποδοχής αποκλειστικά με κρούσματα από τον κορωνοϊό, χωρίς να ενημερώσουν κανέναν στο υπουργείο Υγείας και τις άλλες αρμόδιες αρχές. Ο υπουργός Υγείας Σπεράντζα αντέδρασε αμέσως υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορούμε να ανοίγουμε τμήματα ή πτέρυγες νοσοκομείων ειδικά για τα κρούσματα του κορωνοϊού, γιατί είναι  επικίνδυνο για τους υπόλοιπους ασθενείς, υπογραμμίζοντας ότι οι οδηγίες είναι δημιουργούνται νοσοκομειακές εγκαταστάσεις σε άλλους χώρους. Ακόμη και η τοπική εφημερίδα της Καθολικής Εκκλησίας κατήγγειλε αυτή την πολιτική της Περιφέρειας. Στην επαρχία της Μπρέσια έχουμε 30 υπεύθυνους για όλες τις νοσηλευτικές δομές μας. Οι 24 από τους 30 είναι της Λέγκας. Για το λόγο αυτό ο Σαλβίνι προσπάθησε να περάσει από το κοινοβούλιο μια τροποποίηση που να απαλλάσσει τους πολιτικούς από τις ευθύνες τους μπροστά στην πανδημία και να τις ρίξει στο νοσηλευτικό προσωπικό. Ο Σαλβίνι και η Λέγκα του είναι πραγματικά τσακάλια που δεν σταματούν μπροστά σε τίποτα. Η εξέγερση των συνδικάτων και κυρίως του νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και άλλων κλάδων και κομμάτων, απέτρεψε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψήφιση αυτή η αισχρή τροποποίηση. Είναι ανίκανοι, άχρηστοι και επικίνδυνοι και δεν έχουν ούτε την παραμικρή τσίπα και ταπεινότητα μπροστά σε αυτή την καταστροφή.

Εγκαινίασαν στην Διεθνή Έκθεση του Μιλάνου δαπανώντας το υπερβολικά μεγάλο πόσο των 50 εκατ. ευρώ για 25 μονάδες εντατικής, και το παρουσίασαν ως ένα τεράστιο επίτευγμα όταν έλεγαν ότι θα κατασκευάσουν σε δέκα ημέρες 500 μονάδες εντατικής. Ποιόν κοροϊδεύουν; Μόλις 20 χιλιόμετρα σε απόσταση, στο Λενιάνο, κρατούν κλειστοί ένα νοσοκομείο που το έκλεισαν πριν από δύο χρόνια στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων και των περικοπών στην Υγεία. Ένα ολόκληρο νοσοκομείο που θα μπορούσε να καλύψει μια μεγάλη περιοχή αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τα συνδικάτα του νοσηλευτικού τομέα είχαν προτείνει από την αρχή την επαναλειτουργία του νοσοκομείου του Λενιάνο και όλων των δομών που είχαν κλείσει αυτά τα χρόνια, αλλά το αρνήθηκαν κατηγορηματικά. Έχουμε νοσοκομεία κλειστά και ο κόσμος αρρωσταίνει και πεθαίνει αβοήθητος.

Από τη Μπρέσια έστειλαν στη αρχή 50 κρούσματα στη Λειψία της Γερμανίας παρόλο που στη διπλανή Περιφέρεια της Βενετίας, που ελέγχεται και αυτή από τη Λέγκα το 70% των μονάδων εντατικής ήταν διαθέσιμο. Η Περιφέρεια της Βενετίας αρνήθηκε να περιθάλψει τα κρούσματα από τη Λομβαρδία και έτσι αντί οι 50 ασθενείς να κάνουν μισή ώρα για να πάνε στο νοσοκομείο της Βερόνα μεταφέρθηκαν στη Λειψία της Γερμανίας. Αυτό είναι το πρότυπο της Υγείας και της αλληλεγγύης για τη Λέγκα. Αυτή είναι η δημόσια και καθολική Υγείας σε ένα ενιαίο κράτος; Γιατί μπορούν να εφαρμόζουν αυτές τις απάνθρωπες πολιτικές; Μας δηλητηριάζουν εδώ και χρόνια με τη διοξίνη και τα βιομηχανικά απόβλητα και τη ρύπανση και τώρα με τον κορωνοΙό μας αφήνουν εντελώς αβοήθητους. Γιατί η Μπρέσια και το διπλανό  Μπέργκαμο μετατράπηκαν σε μια μεγάλη εκατόμβη.  

-Τι κάνουν οι δήμοι;

Ο δήμαρχος της Μπρέσια Ντελ Μπόνο, που είναι του Δημοκρατικού Κόμματος, και άλλοι έξι δήμαρχοι ζήτησαν βοήθεια γιατί δεν έχουμε τίποτα, ούτε απλές προστατευτικές μάσκες. Η Περιφέρεια μας άφησε μόνους μας. Πάρα πολλοί οικογενειακοί γιατροί αρρώστησαν γιατί προσπάθησαν να κάνουν ένα τεράστιο έργο για τους συνανθρώπους τους χωρίς έστω μια μάσκα.

Έκαναν το τραγικό λάθος να συνεχίσουν τις τοπικές γιορτές τόσο για τον πολιούχο της Μπρέσια όσο και τις δεκάδες τοπικές γιορτές στις πλούσιες αγροτικές περιοχής της πεδιάδας μας, με αποτέλεσμα ο ιός να βρει πρόσφορο έδαφος διασποράς, όπως το Μοντικιάρι και το Ορτζινουόβε. Σήμερα οι μεγαλύτερες εστίες βρίσκονται στα χωριά που έκαναν τις γιορτές και εκεί που υπάρχουν βιομηχανικές μονάδες.

-Γιατί δεν έκλεισαν τις παραγωγικές δραστηριότητες;

Είναι σκανδαλώδες, γιατί υπάρχουν ακόμη εργοστάσια που δεν ανήκουν στις απαραίτητες δραστηριότητες και συνεχίζουν να δουλεύουν γιατί ανήκουν στον χαλυβουργικό τομέα και λένε ότι είναι στρατηγικής σημασίας. Η συνομοσπονδία βιομηχάνων Confindustria έχει τεράστιες ευθύνες για τη διασπορά του ιού, γιατί ακόμη και σήμερα πιέζει οι βιομηχανίες πιέζουν τους εργαζόμενους να εργαστούν. Η Περιφέρεια στηρίζει την Confindustria, αλλά ρίχνει τις ευθύνες στην κεντρική κυβέρνηση κρύβοντας ότι έχει τις αρμοδιότητες για τη διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας.  Οι βιομήχανοι εκβιάζουν τους εργαζόμενους ότι εάν σταματήσουν την παραγωγή θα χαθούν οι παραγγελίες και θα μείνουν άνεργοι.

Πως είναι δυνατόν να εργάζονται ακόμη στην Περιφέρεια του Τορίνου και της Σαρδηνίας στα εργοστάσια που κατασκευάζουν εξαρτήματα και υλικά για τα F-35 και βόμβες; Να εργάζονται ακόμη πυρετωδών οι πολεμικές βιομηχανίες. Στη Σαρδηνία μάλιστα διπλασίασαν την παραγωγή βομβών, ενώ ο κόσμος πεθαίνει γιατί δεν έχει συστήματα τεχνητής αναπνοής. Αυτές τις ημέρες αγόρασαν δύο υποβρύχια για 1,5 δισ. Τι έχουμε πραγματικά ανάγκη; Να σώσουμε τους ανθρώπους μας ή να φτιάχνουμε και να πουλάμε βόμβες;

Η εταιρεία Rana, που παράγει ζυμαρικά και άλλα είδη τροφίμων, ζήτησε από τους εργαζόμενους και συνεχίζουν να εργάζονται και τους έδωσε 400 ευρώ για τη baby sitter και έδωσε επιπλέον ασφαλιστικές παροχές στους εργαζόμενους. Αυτό το καταλαβαίνει κάνεις! Τα F-35, τις βόμβες και τα υποβρύχια, όχι. Τώρα απεργούν και στον τομέα της διανομής εμπορευμάτων, γιατί δεν έχουν καμία ασφάλεια και προστασία. Σήμερα όλο παραγγέλνουν από το διαδίκτυο, αλλά εάν δεν προστατεύσεις αυτούς που σου φέρνουν τα πράγματα, απλώς διασπείρεις ακόμη περισσότερο τον ιό.

-Πως αντιδρά ο κόσμος;

Πάρα πολλοί άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη και άγχος. Παρά πολλοί άλλοι προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερες κοινωνικές επαφές από το διαδίκτυο και να κάνουμε συλλογικά πράγματα. Είμαι εκπαιδευτικός και εργάζομαι εδώ και πολλές ημέρες με τα παιδιά το σχολείου μου από το διαδίκτυο, που αποτελεί και μια σημαντική κοινωνική και συλλογική επαφή τις ημέρες των περιοριστικών μέτρων ανάμεσα στα παιδιά και ασφαλώς τις οικογένειές τους. Οι εκπαιδευτικοί δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχουν επαφή με τους μαθητές κάθε ηλικίας. Αυτό δημιουργεί και άλλου είδους προσωπικές και συλλογικές σχέσεις. Είμαστε μια κοινωνία και θέλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε μια κοινωνία.

Ο προοδευτικός κόσμος των κινημάτων και της συμμετοχής ενημερώνεται συνεχώς και ανταλλάσει ιδέες και απόψεις. Όλοι ακούμε όλους και είμαστε πιο ευαίσθητοι. Η εφημερίδα το “Il Manifesto” μας έκανε ένα μεγάλο δώρο, γιατί είναι πλέον δωρεάν και μπορείς να το διαβάζεις χωρίς να είσαι συνδρομητής. Μικρά πράγματα ίσως που σε κάνουν να αισθάνεσαι ότι δίνεις τη μάχη της απομόνωσης για να την κερδίσει μαζί με πολλούς άλλους.

Στη Μπρέσια πολλές ομάδες εργάζονται για ένα κοινό σκοπό. Για παράδειγμα ο πατέρας μιας φίλης μου, που είναι διευθυντής κλινικής στο νοσοκομείο δημιούργησε μια ομάδα για να μετατρέψει τις μάσκες οξυγόνου των δυτών και αναπνευστήρες τεχνητής αναπνοής για τα κρούσματα. Ο μηχανικός μιας επιχείρησης πήρε την ευρεσιτεχνία αμέσως και άρχισε να παράγει δωρεάν αναπνευστήρες τεχνητής αναπνοής. Ήδη έχουν δωρίσει 10 χιλιάδες τέτοιες μάσκες. Στο Μιλάνο μια άλλη ομάδα αστροφυσικών προσπαθεί να κατασκευάσει μια μονάδα με κόστος 250 ευρώ, από τα 25 χιλιάδες ευρώ που κοστίζει στο εμπόριο. Υπάρχει μια γενική διάθεση για συλλογική δουλειά από πολύ κόσμο. Δεν θα μας μάθουν να πεθαίνουμε μόνοι μας στα σπίτιά μας.

-Έξω στους δρόμους τι συμβαίνει;

Η απόλυτη σιωπή. Ακούγονταν μόνοι καμπάνες που χτυπούν πένθιμα. Τώρα έχουν σταματήσει και αυτές, γιατί απαγορεύτηκαν οι κηδείες. Αισθάνομαι τυχερή γιατί μπόρεσα να κάνω μια κανονική και αξιοπρεπή ταφή στον πατέρα μου, με μουσική και λίγους φίλους, γιατί μένων πολύ κοντά στο κοιμητήριο τα περιοχής που μένω. Σιγά σιγά βλέπουμε μόνο αυτές οι τρομακτικές πομπές από στρατιωτικά αυτοκίνητα που μεταφέρουν τις σωρούς στα κρεματόρια άλλων πόλεων, γιατί είναι πάρα πολλοί. Είναι τραγικό να φεύγουν οι δικοί σου άνθρωποι, να μην μπορείς να τους σφίξεις το χέρι στις τελευταίες στιγμές και να είσαι δίπλα τους και να σου φέρνουν μετά από μερικές ημέρες ένα κουτάκι με την τέφρα. Αυτοί οι άνθρωποι εξαφανίστηκαν στο πουθενά; Στην αρχή ο καθένας αισθάνεται μόνος του γιατί δεν υπάρχει μια βοήθεια περίθαλψης. Μετά αισθάνεσαι ακόμη πιο μόνος γιατί έχασες το συγγενή και το φιλικό σου πρόσωπο. Ο κόσμος ζει μέσα σε μα μεγάλη απόγνωση και οδύνη. Πεθαίνουν αβοήθητοι και μετά σου φέρνουν την τέφρα. Αυτή είναι η δική μας πραγματικότητα και δεν μπορείς να την περιγράψεις χωρίς να σου έρχονται δάκρυα και χωρίς να οργίζεσαι .

Στην επαρχία της Μπρέσια εδώ και μια εβδομάδα υπάρχουν συστήσει τρεις μονάδες που γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι για να παίρνουν τις σωρούς, στην περιοχή της Μπρέσια, του Μοντεκιάρι και του Ορτζινουόβε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL