Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη από τον ιό και τον «καπιταλισμό των κολλητών»: 176 άνθρωποι χάθηκαν σε μια μέρα, ενώ κόπηκε το 20% των νοσοκομειακών κλινών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πεθαίνοντας στη Μαδρίτη από τον ιό και τον «καπιταλισμό των κολλητών»: 176 άνθρωποι χάθηκαν σε μια μέρα, ενώ κόπηκε το 20% των νοσοκομειακών κλινών

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Ζούμε την ηθική κατάρρευση αυτών που διέβρωσαν το κοινωνικό κράτος. Την εμπορευματοποίηση των ηλικιωμένων στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας, τις χάρες στην ιδιωτική υγεία για να κάνει μπίζνες, τις άδικες περικοπές στη δημόσια υγεία. Είναι η κρίση του καπιταλισμού των κολλητών», κατήγγειλε οργισμένος από τα κοινωνικά δίκτυα ο δικαστής Χοακίμ Μπος, ενώ η Μαδρίτη πληρώνει το βαρύτερο φόρο αίματος στον κορωνοϊό και τις περικοπές της δεξιάς τοπικής κυβέρνησης στην υγεία. Ο κορωνοϊός έχει σκοτώσει στη Μαδρίτη 804 ανθρώπους, 176 ανθρώπους παραπάνω σε μια ημέρα, ή το 60% των συνολικών νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ισπανία.

Η δεξιά κυβέρνηση της Μαδρίτης προσπαθεί να δημιουργήσει τώρα στους χώρους της διεθνούς έκθεσης IFEMA 5.500 νοσοκομειακές κλίνες κα έχει κλείσει 9.000 δωμάτια σε ξενοδοχεία για να απομονώσει τα κρούσματα, ενώ την τελευταία δεκαετία λεηλάτησε τα δημόσια νοσοκομεία, κόβοντας χιλιάδες κλίνες και μείωσε κατά χιλιάδες το προσωπικό για να χαρίσει δισεκατομμύρια στον «καπιταλισμό των κολλητών».

Η δεξιά που ελέγχει εδώ και δεκαετίες την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης κατάργησε  1 στις 5 νοσοκομειακές κλίνες, ή συνολικά 3.000 νοσοκομειακές κλίνες σε μια δεκαετία, από 15.531 σε 12.565 ή το 19,09%, ενώ μείωσε το προσωπικό κατά 3.300 άτομα. Μέσα στην ίδια δεκαετία ο πληθυσμός της περιφέρειας της Μαδρίτης αυξήθηκε κατά 6%, γεγονός που εκτίναξε τις λίστες αναμονής και την υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας.  Η νέα τοπική κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, των Πολιτών και των φασιστών του Vox κρατούν κλειστές άλλες 2.966 νοσοκομειακές κλίνες ή για να γίνει πιο κατανοητό τις κλίνες που θα είχαν τρία μεγάλα νοσοκομεία, όπως καταγγέλλουν οι Εργατικές Επιτροπές CC.OO. το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο.

Τον Ιούνιο του 2019 η δεξιά τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε μάλιστα ότι καταργήσει άλλες 2.000 νοσοκομειακές κλίνες μέσα στην καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ακόμη δεν υπάρχον στοιχεία για το πόσες κλίνες έχουν καταργηθεί.

Η δεξιά δεν κατάργησε απλά μια στις πέντε νοσοκομειακές κλίνες στη Μαδρίτη εξαιτίας των περιβόητων περικοπών. Τις κατάργησε για να τις χαρίσει στους φίλους της… ιδιώτες, γιατί την ίδια περίοδο αυξήθηκαν οι συμβάσεις με ιδιωτικές κλινικές για να περιθάλπουν τους ασφαλισμένους του δημοσίου, όπως καταγγέλλει το μεγαλύτερο ισπανικό συνδικάτο στη Μαδρίτη, η Συνδικαλιστική Δράση των Εργατικών Επιτροπών CC.OO. της Μαδρίτης. Η δεύτερη σε μέγεθος συνδικαλιστική ομοσπονδία, η «φιλοσοσιαλιστική» UGT, καταγγέλλει ότι οι κατά κεφαλή δαπάνες της Περιφέρειας της Μαδρίτης μειώθηκαν κατά 15% κάτω από το μέσο όρο των αντίστοιχων δαπανών των υπολοίπων ισπανικών περιφερειών.

Οι περικοπές οδήγησαν επίσης στην αύξηση της αναμονής στις λίστες για τα ραντεβού με τους γιατρούς, που έφθασαν κατά μέσο όρο στις 48 ημέρες το 2019, από τις 46 του 2018. Πίσω όμως από την έννοια «κατά μέσο όρο» κρύβονται μαύρες αλήθειες, όπως ότι το ραντεβού για υπέρηχους μπορεί να καθυστερήσει ένα χρόνο, ή ότι οι λίστες για εγχειρήσεις σε ορισμένα νοσοκομεία έχουν 3.500 ασθενείς. Για τον υπεύθυνο Υγείας της τοπικής κυβέρνησης ο μέσος όρος αναμονής για ένα χειρουργείο είναι 73,5 ημέρες.

Η δεξιά δεν κατάργησε μόνο το 20% των  νοσοκομειακών κλινών στη Μαδρίτη, αλλά ιδιωτικοποίησε και 5 δημόσια νοσοκομεία, των οποίων τη διεύθυνση ανάλαβαν… ιδιώτες. Πιο απλά ο ασθενείς πηγαίνει στο δημόσιο νοσοκομείο για περίθαλψη, αλλά από το «δημόσιο» έχει μόνο το… όνομα, γιατί όλα μέσα τα διαχειρίζονται ιδιωτικές εταιρείες. Η δεξιά τοπική κυβέρνηση φροντίζει πάντα εδώ και χρόνια να θολώνει τα νερά για το κόστος λειτουργίας αυτών των πέντε «δημοσίων» μα ιδιωτικών στην πράξη νοσοκομείων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στα τέλη του 2018 η τοπική κυβέρνηση χρωστούσε 722,3 εκατ. στα «δημόσια νοσοκομεία με ιδιωτική διαχείριση», όπως τα αποκαλεί επισήμως.

Η τοπική δεξιά κυβέρνηση αποφεύγει να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για το κόστος τις επιλογής ιδιωτών γιατρών και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας, μέσα στα «δημόσια» νοσοκομεία, για να αποφύγει κριτικές.

Το Podemos είχε καταθέσει μηνύσεις στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και της Εγκληματικότητας της Μαδρίτης για τις συμβάσεις και τις προμήθειες για τα επτά δημόσια νοσοκομεία που εγκαινίασε η πρώην δήμαρχος Εσπεράνθα Αγκίρε, που αργότερα μεταπήδησε στη θέση της προέδρου της τοπικής κυβέρνησης.

Το Podemos αναφέρει στη μήνυσή του ότι η κατασκευή των επτά νοσοκομείων… υπερτιμολογήθηκε τουλάχιστον κατά 3 δισ. Εάν συμπληρωθούν σε αυτά και οι υπερτιμολογήσεις και οι αδιαφανείς συμβάσεις για τις καφετέριες, τα καταστήματα, τις τηλεοράσεις και τη διαχείριση των πάρκινγκ των επτά αυτών νοσοκομείων η μαύρη τρύπα τα διαφθοράς και της υπερτιμολόγησης θα φθάσει στα 3,48 δισ. το 2035.   

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL