Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Ιταλία: «Στη Μπρέσια αξιολογούμε ποιος θα τα καταφέρει στην εντατική», λένε οι γιατροί – «Στο νεκροταφείο στοιβάζουμε τα φέρετρα», συμπληρώνει ο δήμαρχος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: «Στη Μπρέσια αξιολογούμε ποιος θα τα καταφέρει στην εντατική», λένε οι γιατροί – «Στο νεκροταφείο στοιβάζουμε τα φέρετρα», συμπληρώνει ο δήμαρχος

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Πρέπει να αξιολογήσουμε ποιοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρουν, την πραγματική κατάσταση των ασθενών, προσφέροντας κάτι παραπάνω σε αυτούς που έχουν περισσότερες ελπίδες», τόνισε με δάκρυα στα μάτια ο Πάολο Τερανιόλι, ο διευθυντής του Τμήματος Εκτάκτων Περιστατικών του νοσοκομείου της Μπρέσια, της βιομηχανικής πόλης των διακοσίων χιλιάδων κατοίκων λίγο έξω από το Μιλάνο, όπου οι γιατροί επιλέγουν πλέον αναγκαστικά ποιος θα πάει στις πενήντα μονάδες εντατικής για να έχει κάποια πιθανότητα να σωθεί, ενώ τουλάχιστον άλλοι τριακόσιοι ασθενείς που έχουν άμεση ανάγκη εγκαταλείπονται στη μοίρα τους. Τα κρούσματα έφθασαν χθες τα 41.035 με αύξηση 5.322 ατόμων σε μια μέρα, και τα θύματα τα 3.405 με άνοδο 427 νεκρών σε μια ημέρα, ξεπερνώντας τα θύματα που έχουν καταγραφεί στην Κίνα.

«Οι ηλικιωμένοι έρχονται ήδη με βαριά προβλήματα, αλλά αρρωσταίνουν πια ανήλικοι και νεαροί ενήλικοι. Τους ηλικιωμένους τους διαχειριζόμαστε με μεγαλύτερη δυσκολία, γιατί δυστυχώς συνήθως δεν τα καταφέρνουν», συμπλήρωσε ο Τόνι Σαμπατίνι, ο διευθυντής του Τμήματος Παθολογίας στο ίδιο νοσοκομείο, καθιστώντας σαφές τις δραματικές επιλογές που έχουν να κάνουν οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό.    

Η Μπρέσια αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο βιομηχανικό κέντρο της Λομβαρδίας, μετά το Μιλάνο.  Ακόμη και ο μετριοπαθής δήμαρχός της Εμίλιο Ντελ Μπόνο, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, αναγκάστηκε να καταγγείλει τους εργοστασιάρχες της περιοχής ότι ευθύνονται για την τεράστια διασπορά του ιού και τον υπερβολικό αριθμό των νεκρών, γιατί αρνούνται να κλείσουν τα εργοστάσια. «Δεν ξέρουμε που να βάλουμε τα φέρετρα, τα μεταφέρουμε στην εκκλησία του Σαν Μικέλε, στο κέντρο του νεκροταφείου», συμπλήρωσε ο δήμαρχος της πλούσιας αυτής πόλης.  Στην επαρχία της Μπρέσια οι νεκροί πλησιάζουν τους τριακόσιους, εκ των οποίων περισσότεροι από σαράντα στην ίδια την πόλη. Στο γειτονικό Κιάρι των ούτε είκοσι χιλιάδων κατοίκων οι νεκροί έφθασαν τους 24 μέσα σε δύο ημέρες.

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στο Μπέργκαμο ο 84χρονος ιεραπόστολος Ακιλίνο συνοδεύει τα φέρετρα των νεκρών στο μικρό εκκλησάκι του νοσοκομείου της πόλης και διαμέσου του κινητού των νεκρών οι συγγενείς τους στέλνουν τον τελευταίου τους ασπασμό. «Οι συγγενείς των νεκρών τηλεφωνούν. Άλλοι είναι άρρωστοι ή σε καραντίνα. Απαντώ και βάζω το κινητό πάνω στη σωρό των αγαπημένων τους για να προσευχηθούμε μαζί», τόνισε κλαίγοντας ο Ακιλίνο, που παρά τον καρκίνο στο πάγκρεας παραμένει σε 24ωρη βάση στο εκκλησάκι του νοσοκομείου.

Στη Μπέργκαμο και την Μπρέσια οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι πολλαπλάσιοι από αυτούς που ανακοινώνει επισήμως το υπουργείο Υγείας, όπως έχουν παραδεχθεί και οι δήμαρχοι των δύο πόλεων, γιατί δεν γίνονται έλεγχοι εάν τα άτομα που πεθαίνουν φαινομενικά από άλλες αιτίες είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, γιατί στην Ιταλία λείπουν ακόμη τα τεστ. Αυτό βέβαια δεν εμπόδισε ιταλική εταιρεία να εξάγει από το αμερικανικό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Αβιάνο κοντά στη Τεργέστη μια πρώτη παρτίδα 500 χιλιάδων τεστ για τον κορωνοϊό στις ΗΠΑ, ενώ με δηλώσεις του αμερικανικού στρατηγού Ντέιβιντ Γκόλντφέιν  στο Fox News οι εξαγωγές αυτές θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στα περισσότερα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής και όχι μόνο άρχισαν να λείπουν φάρμακα που χρησιμεύουν στις μονάδες εντατικής, αντιβιοτικά και αναισθητικά. Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο διαπραγματεύεται να αγοράσει  100 χιλιάδες μάσκες από κινέζικες εταιρείες, δεδομένοι ότι ορισμένα νοσοκομεία δεν έχουν μάσκες ούτε για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, ενώ 13 γιατροί έχουν χάσει τη ζωή τους ήδη από τον κορωνοϊό και το νοσηλευτικό προσωπικό αποτελεί τουλάχιστον το 8% με 9% των κρουσμάτων, γεγονός που έχει αποδεκατίσει κυρίως τα νοσοκομεία της Λομβαρδίας και του Βένετο, που αντιμετωπίζουν την πανδημία.

Την ίδια στιγμή η επιμονή των εργοδοτών να διατηρούν ανοικτά τα εργοστάσια παρά την πανδημία του κορωνοϊού μετατράπηκε σε μπούμερανγκ και για την Ελβετία, όπου περίπου το εν τέταρτου του εργατικού δυναμικού του ιταλόφωνου καντονιού του Τιτσίνο περνά καθημερινά τα σύνορα από τη Λομβαρδία προς το Τιτσίνο για να δουλέψει στην Ελβετία ή ακόμη και στο Λιχνενστάιν προκαλώντας μια ταχύτατη και ευρεία διασπορά του ιού. Δεν είναι τυχαίο ότι ο γραμματέας του μεγαλύτερου ιταλικού συνδικάτου, της CGIL, Μαουρίτσιο Λαντίνι, είχε προειδοποιήσει ότι προέχει η υγεία των εργαζομένων και των πολιτών. Τα κέρδη έρχονται μετά».

Στο πολιτικό επίπεδο ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προειδοποίησε ότι «είναι αναπόφευκτο να παρατείνουμε το μπλόκο των δραστηριοτήτων τουλάχιστον έως τις 3 Απριλίου και εάν δεν το σέβονται οι πολίτες θα πάρουμε και νέα μέτρα. Αποφύγαμε την κατάρρευση του συστήματος και τα περιοριστικά μέτρα λειτουργούν». Το κλιμάκιο του Κινέζικου Ερυθρού Σταυρού, που βρίσκεται στην Ιταλία, διέψευσε τον Κόντε και τους Περιφερειάρχες της Λομβαρδίας και του Βένετο προειδοποιώντας ότι κυκλοφορεί ακόμη πολύ κόσμος έξω και ότι πολλοί λίγοι φορούν μάσκες. Η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατζολίνα άφησε να εννοηθεί πως το σχολικό έτος στην πράξη τελείωσε και πως θα ληφθούν μέτρα για την ομαλή εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Από τις 11 έως τις 18 Μαρτίου η ιταλική αστυνομία έχει πραγματοποιήσει 1.23 εκατ. ελέγχους και έχει δώσει 52 χιλιάδες πρόστιμα σε επιχειρήσεις και άτομα που δεν σέβονται τα περιοριστικά μέτρα. 

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης της Λομβαρδίας και στέλεχος της Λέγκας Ατίλιο Φοντάνα επιτέθηκε στον Κόντε εκτιμώντας ότι «τα 25 δισ. είναι ημίμετρα. Τα 25 δισ. για την Ιταλία δεν είναι τίποτα» και ότι «ακόμη και οι Κινέζοι γιατροί εξεπλάγησαν από την επιπολαιότητα της κυβέρνησης», προειδοποιώντας ότι «οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό έχουν εξαντληθεί». «Στην αρχή η Πολιτική Προστασία μας έστειλε 380 χιλιάδες μάσκες, αλλά εμείς χρησιμοποιούμε 300 χιλιάδες την ημέρα, δεν έχουν αίσθηση αυτού που συμβαίνει», συνέχισε ο Φοντάνα, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση αντιπαράθεση με το δήμαρχο του Μπέργκαμο Τζιόρτζιο Γκόρι, που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, βάζοντας εμπόδια στην κατασκευή ενός νοσοκομείου στην Έκθεση του Μπέργκαμο από το σώμα των Αλπίνων του στρατού, γιατί ενδιαφέρεται να φτιάξει με τα 10 εκατ. του Μπερλουσκόνι 400 μονάδες εντατικής στην Έκθεση του Μιλάνου. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL