Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
H Κομισιόν εναντίον της πανδημίας: Δημοσιονομική «ευελιξία» και πακέτο στήριξης 37 δισεκ. ευρώ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Κομισιόν εναντίον της πανδημίας: Δημοσιονομική «ευελιξία» και πακέτο στήριξης 37 δισεκ. ευρώ

Του Νίκου Κυριακίδη 

Αλλάζουν άρδην τα δεδομένα στον διεθνή οικονομικό χάρτη και ο μέχρι πρότινος άτεγκτος κανονισμός αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ καθίσταται στην πράξη ανεφάρμοστος. Δεν τίθεται βέβαια θέμα αναθεώρησής του αλλά με την επιδημία του νέου κορωνοϊού να δοκιμάζει ήδη σκληρά και με απρόβλεπτες ακόμη συνέπειες τις αντοχές των οικονομιών των χωρών μελών, η προσωρινή εγκατάλειψή του είναι όχι μόνον αναπόφευκτη αλλά και επιβεβλημένη.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την ανάληψη «επενδυτικής πρωτοβουλίας» ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ από την ΕΕ με στόχο την ενίσχυση των οικονομιών της Ένωσης οι οποίες δοκιμάζονται από τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της επιδημίας.

Παράλληλα, η EE θα εγγυηθεί την χορήγηση δανείων ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ προς 100.000 ευρωπαϊκές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαία αξιωματούχος δεν παρέλειψε να «καρφώσει» τον Τραμπ για την απόφασή του να επιβάλει απαγόρευση πτήσεων από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για 30 ημέρες εξαιρώντας την Βρετανία και την Ιρλανδία. «Οι γενικευμένες ταξιδιωτικές απαγορεύσεις δεν θεωρούνται πολύ αποτελεσματικές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας», δήλωσε τασσόμενη υπέρ του μέτρου των υγειονομικών ελέγχων στις πύλες εισόδου των χωρών.

Πολιτικό μήνυμα

Ωστόσο, το ουσιαστικότερο μέρος των αποφάσεων έχει να κάνει με το σαφές πολιτικό μήνυμα των Βρυξελλών, ότι όχι μόνον θα στηρίξουν αλλά και θα ενθαρρύνουν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για την άμβλυνση των συνεπειών της επιδημίας στις τοπικές οικονομίες.

«Κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ενωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε συγκεκριμένα η ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες δημοσιονομικούς κανόνες, δεν επιτρέπεται υπό κανονικές συνθήκες έλλειμμα μεγαλύτερο του 3% του ΑΕΠ στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Ωστόσο, υπό εξαιρετικές περιστάσεις (όπως προσφυγικές κρίσεις, σεισμοί κλπ), προβλέπεται ενός ορισμένου βαθμού ευελιξία και οι Βρυξέλλες έχουν προσφύγει σε αυτήν στο παρελθόν. «Δεν αναστέλλουμε την ισχύ του Συμφώνου Σταθερότητας. Κάνουμε χρήση της ευελιξίας του», έσπευσε να διευκρινίσει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. Η «ευελιξία» αυτή θα μπορούσε να ωφελήσει ιδιαίτερα την Ιταλία η οποία έχει ήδη ανακοινώσει πακέτο 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας επιβαρύνοντας φυσικά περαιτέρω το έλλειμμά της.

Στο ίδιο μήκος κύματος με την ντερ Λάιεν, η Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαγκρέτε Βεστάγκερ άφησε ανοιχτό το παράθυρο για μια ακόμη «παράβαση» των «ιερών κανόνων» της ΕΕ προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την χορήγηση κρατικής βοήθειας υπό τις «ευλογίες» της Κομισιόν σε κλάδους της οικονομίας που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως χρειαστεί να χορηγήσουν κρατική βοήθεια «σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα» λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και η Κομισιόν θα εφαρμόσει τις σχετικές διαδικασίες «πολύ γρήγορα» για να  διαχειριστεί αυτήν την έκτακτη κατάσταση, δήλωσε η Βεστάγκερ. Η στήριξη θα έχει την μορφή ενός σχεδίου αποζημίωσης για τους κλάδους του τουρισμού, των ξενοδοχείων και των μεταφορών και θα δώσει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή ρευστότητα. Κατά την ίδια, υπάρχουν πολλοί τρόποι που οι κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις χωρίς να χρειάζονται έγκριση από τις Βρυξέλλες αναφέροντας ως παραδείγματα την επιδοτήσεις μισθών αλλά και την αναστολή της καταβολής φόρων για τις επιχειρήσεις.

Στο μεταξύ, οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέκαμψαν εν μέσω ελπίδων για περισσότερα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και αύξηση των κρατικών δαπανών, ωστόσο η γενικότερη εικόνα δεν αλλάζει και η κατάσταση θυμίζει την κρίση του 2008, ή ακόμη χειρότερα για τους πιο απαισιόδοξους, την «μαύρη Δευτέρα» του μεγάλου κραχ του 1987.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη κατέγραψαν σημαντική άνοδο με τους  επενδυτές να αναμένουν τα συντονισμένα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Ανάλογες τάσεις επικράτησαν και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Wall Street να αποτελούν ενδείξεις ανόδου της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς.

Πάντως, η «μεγάλη εικόνα» ήταν εκ διαμέτρου αντίθετη με τον παγκόσμιο δείκτη MSCI που παρακολουθεί την πορεία μετοχών σε 49 χώρες, να υποχωρεί σε χαμηλό τριετίας καθώς το ξεπούλημα συνεχίζονταν στην Ασία με συνολική πτώση σχεδόν 16% αυτή την εβδομάδα.

Ο βασικός ευρωπαϊκός δείκτης MSCI σημείωσε άνοδο 6,5% στις 13:45 ώρα Ελλάδας, έχοντας υποχωρήσει πάνω από 20% στις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις. Νωρίτερα, ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε κατά 10% πριν περιορίσει τις απώλειές του και κλείσει με πτώση 6%. Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας ενισχύθηκε οριακά 0,1% αφού υποχώρησε πάνω από 5% στην αρχή της συνεδρίασης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL