Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
Ιταλία - Κορονοϊος: Επτά νεκροί και 230 κρούσματα - «Πόλεμος» στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Κόντε: «Δεν θα έχουμε λιμό»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία - Κορονοϊος: Επτά νεκροί και 230 κρούσματα - «Πόλεμος» στα ράφια των σούπερ μάρκετ - Κόντε: «Δεν θα έχουμε λιμό»

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Λες και γίνεται πόλεμος». Ο κορωνοϊός γονάτισε ηθικά και ψυχολογικά την Ιταλία, γιατί εκτός από τους επτά νεκρούς στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας και τα 230 κρούσματα σε όλη την Ιταλία που έχουν καταγραφεί δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κλίμα πανικού.

Οι πολίτες άδειασαν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, ξεκινώντας από τις μάσκες, τα αντισηπτικά και τα τρόφιμα, ενώ έκαναν έως και πάνω από δύο ώρες ουρές για να πληρώσουν και να εξαφανιστούν για να κλειστούν στα σπίτιά τους.

Οι πωλήσεις τροφίμων on line εκτινάχθηκαν στα ύψη, ενώ ο πρωθυπουργός Κόντε προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο: «Δεν θα έχουμε λιμό». Οι μετακινήσεις στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας έχουν μειωθεί στο ελάχιστο, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια έκλεισαν στις δύο αυτές περιφέρειες τουλάχιστον για μια εβδομάδα, ενώ ανάλογες αποφάσεις έχουν πάρει εκατοντάδες δήμοι κυρίως στη Βόρειο και την Κεντρική Ιταλία.

Ελληνική πρεσβεία Ρώμη: Ομαλή η επιστροφή των μαθητών

Η ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη υπογράμμισε σε ανακοίνωσή της «οι ελληνικές αρχές στην Ιταλία μεριμνούν σε συνεργασία με τους διευθυντές των Λυκείων που βρίσκονται στην Ιταλία για την ομαλή η επιστροφή [των μαθητών] στην Ελλάδα», εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει λόγος αυξημένης ανησυχίας» και πολύ περισσότερο πανικού. «Οι Έλληνες πολίτες που βρίσκονται στην Ιταλία, καλούνται να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρμοδίων ιταλικών αρχών. Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην Ιταλία, θα πρέπει να απευθύνονται στην πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, προκειμένου να ενημερώνονται για τις συνθήκες που επικρατούν στον τόπο προορισμού τους», σημείωσε η πρεσβείας στη Ρώμη.

Καραντίνα στο Βατικανό και ακύρωση καρναβαλιού της Βενετίας  

Σε καραντίνα φαίνεται ότι μπήκε και το Βατικανό, που ακύρωσε μια σειρά εκδηλώσεων που προέβλεπαν την παρουσία του κοινού, ενώ διακόπηκαν κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ιταλία και διεξάγονται έλεγχοι στις μετακινήσεις από τη Βόρειο προς την Κεντρική και Νότιο Ιταλία. Θύμα του κορωνοϊού έπεσε και το καρναβάλι της Βενετίας.

Ο υπουργός Υγείας Σπεράντζα ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση του ιού, σε συνεργασία με τις περιφέρειες, καλώντας παράλληλα τις διάφορες υγειονομικές και αυτοδιοικητικές αρχές να μην λαμβάνουν μονομερείς αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Κόντε: Δεν θα αναστείλουμε τη Συφωνία της Σένγκεν

Ο πρωθυπουργός Κόντε συναντήθηκε στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας με τον υπουργό Εξωτερικών Ντι Μάιο και Υγείας Σπεράντζα υπογραμμίζοντας ότι ο κορωνοϊός «δεν  αλλάζει» τις σχέσεις της Ιταλίας με την ΕΕ, καθιστώντας σαφές ότι η Ρώμη δεν θα προχωρήσει σε μονομερή αναστολή της Συμφωνίας της Σένγκεν. Από την πλευρά της η γειτονική Αυστρία έκλεισε για λίγες ώρες τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες με την Ιταλία. Τα συνδικάτα που είχαν προκηρύξει απεργία στις αερομεταφορές από τις 25 έως τις 31 Μαρτίου τις μετακύλησαν για τις 2 Απριλίου.

Οι ιταλικές αρχές και ο Ερυθρός Σταυρός προειδοποίησαν τους πολίτες να μην ανοίγουν σε όσους χτυπούν τις πόρτες τους με σκοπό να τους κλέψουν υποστηρίζοντας ότι είναι από τις υγειονομικές αρχές και κάνουν τεστ για τον κορωνοϊό, γιατί δεν υπάρχει καμία υπηρεσία που  να κάνει κατ’ οίκον επισκέψεις ελέγχου.

Ο βήχας του οδηγού ενός πούλμαν της Flixbus που έφθανε στη Λυών της Γαλλίας και είχε ξεκινήσει από το Μιλάνο ήταν αρκετός για να καλέσει μια επιβάτης την αστυνομία και αυτή με τη σειρά της το ασθενοφόρο, το οποίο μετέφερε τον οδηγό και ένα ακόμη άτομο με συμπτώματα γρίπης στο νοσοκομείο, ενώ θετικός στο τεστ του κορωνοϊού βρέθηκε στρατιωτικός από την Κρεμόνα που υπηρετεί το Μιλάνο. Συνολικά ο κορωνοϊός έχει εντοπιστεί σε 230 άτομα, με αποτέλεσμα η Ιταλία μετά την Κίνα και τη Νότιο Κορέα να αποτελεί την χώρα με τα περισσότερα θύματα.  

Κάτω το χρηματιστήριο, πάνω ο χρυρός 

To χρηματιστήριο του Μιλάνου υποχώρησε κατά 5,4%, οδηγώντας σε πτώση τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ οι αρχές του υπογράμμισαν ότι θα λειτουργήσει κανονικά σήμερα Τρίτη, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι στις περιφέρειες του Μιλάνου και της Βενετίας παράγεται περίπου το 30% του ιταλικού ΑΕΠ. Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 7ετίας.

Η Λέγκα κάνει κακό στην... υγεία 

Ο Σαλβίνι ζήτησε την παραίτηση του Κόντε, αλλά ο τελευταίος υπογράμμισε ότι ενημέρωσε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για την κατάσταση και ότι «μόνο ο Σαλβίνι δεν μου απάντησε». Στη Βόρειο Ιταλία πάντως αποδείχθηκαν στο μεγαλείο οι καταστροφικές πολιτικές της Λέγκας στην Υγεία.

Το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας επεξεργάστηκε ένα τεστ αναγνώρισης του κορονοϊού σε λιγότερο από 3 ώρες και είχε προτείνει την εξέταση όλων των ατόμων που έρχονται από την Κίνα για να εξεταστεί εάν είχαν προσβληθεί από τον ιό και να μπορέσει να περιοριστεί η εξάπλωσή του. Αντί να πάρουν εύσημα για την ανακάλυψη και την πρωτοβουλία τους οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πάδοβα βρέθηκαν στο στόχαστρο το γενικού διευθυντή Υγείας της Περιφέρειας της Βενετίας Μαντοάν, που από το Νοέμβριο είναι και πρόεδρος του Ιταλικού Γραφείου Ιταλικού Φαρμάκου (AIFA).

Ο Μαντοάν απείλησε μάλιστα τους ερευνητές «σε ποια βάσει και με ποιες υπουργικές ή διεθνείς υποδείξεις υπέθεσαν ότι το δημόσιο σύστημα υγείας θα έκανε αυτή την επιλογή», δηλαδή τον έλεγχο των ατόμων που προέρχονταν από την Κίνα.

 Ακόμη χειρότερα ο Μαντοάν υποστήριξε ότι δεν μπορούν να γίνονται έλεγχοι σε άτομα που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (SSN). Από τη στιγμή που το ιταλικό Εθνικό Σύστημα Υγείας βασίζεται σε περιφερειακή βάση είναι προφανές ότι η περιφέρεια της Βενετίας, που όλως τυχαίως ελέγχεται εδώ και χρόνια από τη Λέγκα του Σαλβίνι, δεν ήθελε να αναλάβει το οικονομικό κόστος των ελέγχων που πρότεινε το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας.

Εκατοντάδες Κινέζοι πολίτες επισκέφθηκαν τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου και έκαναν δωρεάν το τεστ, χωρίς να βρεθούν νέα κρούσματα. Σημειώνεται ότι η Βόρειος και η Νότιος Ιταλία αντιμετώπισαν τρεις σεισμικές δονήσεις, με 4,3 Ρίχτερ στην Κοζέντσα της Καλαβρίας, 2,6 Ρίχτερ στην περιοχή του Παλέρμο και 2,5 Ρίχτερ στην περιοχή του Μπέργκαμο, χωρία να προκαλέσουν θύματα ή ζημιές.    

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL