Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ισπανία: Φόροι Τόμπιν και Google για στήριξη συντάξεων - «Εμπάργκο» Κασάδο σε Σάντσεθ και Αντικαπιταλιστών σε Unidas Podemos
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Φόροι Τόμπιν και Google για στήριξη συντάξεων - «Εμπάργκο» Κασάδο σε Σάντσεθ και Αντικαπιταλιστών σε Unidas Podemos

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο φόρος στις αγοροπωλησίες μετοχών, ο αποκαλούμενος «Φόρος Τόμπιν», και ο φόρος στις συναλλαγές στην ψηφιακή οικονομία, ο αποκαλούμενος «Φόρος Google», θα ψηφιστούν αύριο στο υπουργικό συμβούλιο και αμέσως μετά θα κατατεθούν στην ισπανική βουλή με στόχο την είσπραξη εσόδων που υπολογίζεται ότι θα ξεπερνούν οριακά τα 2 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη των αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Ο δεξιός ηγέτης του Λαϊκού Κόμματος Κασάδο κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Σάντσεθ επέμενε στη σκληρή αντικυβερνητική γραμμή, όσο ο Σάντσεθ συνεργάζεται με τους αποσχιστές και τους κομμουνιστές. Την Κυριακή οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές του Podemos ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τα «κυβερνητικά» Podemos και Unidos Podemos.

Η «ψηφιακή» φορολογία θα φθάνει στο 3% των εσόδων των μεγάλων κολοσσών – μηχανών του διαδικτύου, των οποίων τα έσοδα ξεπερνούν στα 750 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ έχουν καταγραφεί στην Ισπανία. Η κυβέρνηση υπολογίζει στην είσπραξη 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από τον «Φόρο Τόμπιν» θα φθάνουν στα 850 εκατ. ευρώ. Η πρόταση νόμου προβλέπει φόρο 0,2% στις αγοροπωλησίες μετοχών ισπανικών εταιρειών που η χρηματιστηριακή τους αξία ξεπερνά τα 1 δισ. ευρώ, ενώ δεν προβλέπεται η αντίστοιχη φορολόγηση στις μετοχές μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, στις αγορές δημοσίων και ιδιωτικών ομολόγων και παραγώγων. Οι χρηματιστηριακές εταιρείες θα πρέπει να καταθέτουν ετησίως μια πλήρη δήλωση των συναλλαγών αυτών. Τα έσοδα από τον «Φόρο Τόμπιν» θα χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση των συντάξεων και την Κοινωνική Προστασία. Οι σοσιαλιστές και το Unidos Podmeos είχαν προτείνει τους φόρους «Τόμπιν» και «Google» στον προηγούμενο προϋπολογισμό που δεν είχαν καταφέρει να περάσουν από τη γερουσία, στην οποία το δεξιό Λαϊκό Κόμμα είχε την απόλυτη πλειοψηφία.
H κυβέρνηση του Σάντσεθ θα αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες στον προϋπολογισμό κατά 3,8% στα 127,6 δισ. ευρώ για το 2020, στοχεύοντας σε δημόσιο έλλειμμα στο 1,8% του ΑΕΠ, ενώ ο Σάντσεθ θα πρέπει να διαπραγματευτεί για να κερδίσει την πλειοψηφία της βουλής και της γερουσίας. Το 2018 ο Σάντσεθ είχε καταφέρει να κερδίσει την ψήφο των Καταλανών και Βάσκων εθνικιστών για τον προϋπολογισμό που είχε συμφωνήσει με το Unidas Podemos.

Ανένδοτος Κασάδο εναντίον κομμουνιστών και αποσχιστών

O Σάντσεθ προχώρησε σε μια επιθετική πολιτική φιλίας προς το Λαϊκό Κόμμα, προτείνοντας στον ηγέτη του Πάμπλο Κασάδο ορισμένες βασικές συμφωνίες για μεγάλα τρέχοντα θέματα, όπως της εξωτερικής πολιτικής, της ισότητας, της μεταρρύθμισης του εκλογικού νόμου και της κλιματικής κρίσης, και τα καυτά θέματα της ανανέωση της διεύθυνσης 10 μεγάλων θεσμικών οργάνων, μεταξύ των οποίων του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου,  του Συνταγματικού Δικαστηρίου, της διοίκηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RTVE, και το Συνήγορο του Πολίτη. Η επίθεση φιλίας του Σάντσεθ προσέκρουσε στην ακροδεξιά πολιτική του Κασάδο, που επανέλαβε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει το «εμπάργκο» εναντίον του Σοσιαλιστικού Κόμματος όσο αυτό συνεργάζεται με τους κομμουνιστές και τους Καταλανούς αποσχιστές.

Τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές εναντίον Podemos και Unidas Podemos

Οι τροτσκιστές Αντικαπιταλιστές του Podemos αποφάσισαν την Κυριακή να αποχωρήσουν από το Podemos κρίνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του Ομοσπονδιακού Συντονιστικού, η αντίστοιχη Πολιτική Γραμματεία του Podemos για τη διεξαγωγή του 3ου συνέδριου του κόμματος στα τέλη Μαρτίου «επιβεβαίωσε την στρατηγική υποταγή [του Podemos] στην πολιτική του Σοσιαλιστικού Κόμματος». «Χωρίς προηγούμενη απόφαση και χωρίς να αναλυθεί η αιμορραγία που υπέφερε το Podemos σαν οργάνωση κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής αυτή του μοντέλου», εκτιμούν οι Αντικαπιταλιστές, οι οποίοι θα διοργανώσουν στις 28 Μαρτίου μια δική τους συνδιάσκεψη για να ανακοινώσουν επισήμως την αποχώρησή τους από το Podemos.

«Η είσοδος 5 υπουργών του Unidas Podemos σε μια προοδευτικό- νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση που ηγεμονεύεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αφού αυτό το κόμμα ελέγχει τις βασικές πηγές της εξουσίας, απέχει από το να αποδυναμώσει το σημερινό πολιτικό καθεστώς, προϋποθέτοντας την ολοκλήρωση [του Podemos] σε αυτό θωρώντας ότι αποτελεί τη μόνο δυνατό ορίζοντα», σημείωσαν οι Αντικαπιταλιστές, προειδοποιώντας ότι το Podemos «αποποιήθηκε την αντιπαράθεσή του με τις μεγάλες οικονομικές εξουσίες».  Οι Αντικαπιταλιστές στοχεύουν στην οικοδόμηση «μιας νέας δύναμης που θα αγωνίζεται για να αλλάξει το σύστημα από τις ρίζες του» και που «θα είναι ανταγωνιστική προς το καθεστώς».

Ο νόμος φίμωτρο στην Χώρα των Βάσκων

Μπορεί η δεξιά κυβέρνηση του PNV στην Χώρα των Βάσκων και τα προοδευτικά και αριστερά κόμματα να είναι εναντίον του «νόμου φίμωτρο» του Ραχόι, αλλά αυτό δεν εμπόδισε την τοπική αστυνομία να περιορίζει τις ελευθερίες και να τρομοκρατεί με πρόστιμα και άλλες διώξεις του πολίτες. Από το 2015 έως το 2018 πάνω από 17 χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στο στόχαστρο της τοπικής αστυνομίας, με 3.137 να καταβάλουν πρόστιμα και άλλες ποινές για «έλλειψη σεβασμού προς την αστυνομία» και περίπου 2.000 για «ανυπακοή» ή «αντίσταση». Τα πρόστιμα μόνο έφθασαν τα 1,32 εκατ. ευρώ. Ο «νόμος φίμωτρο» επέτρεψε και την καταδίκη 338 πολιτών γιατί παραβίασαν την απαγόρευση περί συναθροίσεων, γιατί σύμφωνα με το νόμο του Ραχόι φθάνει μια υπόδειξη της αστυνομίας ότι μια συγκέντρωση, πορεία ή διαμαρτυρίας δεν έχει άδεια για να πραγματοποιηθεί για να βρεθούν όσοι παρίστανται στο… εδώλιο. Σε όλη την Ισπανία κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι πολίτες κλήθηκαν να πληρώσουν πρόστιμα 4,5 εκατ. ευρώ για την παραβίαση των διατάξεων του «νόμου φίμωτρο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL